Daca ai acumulat putina grasime pe perioada iernii sau dupa o schimbare in viata ori o perioada dificila. Daca nu te mai simti bine in propriul corp, iar pierderea a 2, 3 kg ti-ar prinde bine, iata cateva sfaturi pentru a slabi fara eforuti deosebite.

Poti sa pierzi cateva kilograme cu doua conditii : schimba-ti obiceiurile alimentare si mareste-ti activitatea fizica. Daca nu practici acum niciun exercitiu fizic, nu este obligatoriu sa faci sport, dar un mers pe jos zilnic sau putin inot in fiecare saptamana poate sa te ajute mult.

Atentie ! daca vrei sa pierzi cinci sau mai multe kilograme, mergi sa ceri parerea unui medic sau a unui dietetician, pentru ca ai nevoie sa iti urmareasca evolutia.

Cateva principii

Pentru a pierde in greutate trebuie sa stabilim cateva principii solide :

- Sa ai rabdare, minim o luna pentru a pierde 2 la 3 kg ;

- Sa previi pofta si oboseala ;

- Sa respecti cu strictete regulile stabilite la inceput ;

- Evita carentele de vitamine si minerale ;

- Nu consuma medicamente sau alimente speciale pentru slabit ;

- Pastreaza la maximum placerea de a manaca.

Stabileste-ti reguli si respecta-le

Pentru a-ti schimba alimentatia, trebuie sa reduci moderat aportul de calorii, cu alte cuvinte sa reduci mai intai grasimile si apoi zaharurile. Trebuie neaparat sa respecti obiceiurile alimentare sanatoase, care constau in cateva reguli simple.

- Nu renunta la mese, mai ales la micul-dejun care trebuie sa ramana copios. Fa un meniu lejer pentru seara ;

- Nu manca nimic intre mese. Daca iti vine foame intre mese, bea un pahar mare cu apa, o cafea sau un ceai fara zahar. Bea, de asemenea si la inceputul si la mijlocul mesei cate un pahar cu apa.

- Continua sa manaci la fiecare masa alimente care contin amidon: paste, orez, cartofi sau paine. Acestea dau senzatia de satietate si au un aport energetic mare ( energie de care ai nevoie), la fel ca si fibrele. In schimb, tot ce le insotesc trebuie limitat: sos gras, unt, branza, crema etc. Prin urmare trebuie sa consumi aceste glucide singure sau cu un sos fara zahar si fara grasimi.

a slabi- Elimina in totalitate bauturile carbogazoase dulci;

- Elimina alcoolul si in mod special berea. Poti sa continui sa bei vin, de preferat ar fi cel rosu, dar nu mai mult de un pahar;

- Evita sa mananci in alta parte decat acasa, deoarece este mai greu sa iti controlezi dieta. Uneori, la restaurant poti sa controlezi ce mananci, dar la prieteni este mai greu. Daca ai avut o masa incarcata cu ceilalti, dupa aceea la urmatoarele mese trebuie sa reduci cantitatile.

- Alege carnea slaba si in special carnea de pasare, fara piele, pestele si crustaceele, de preferat ar fi sa eviti carnea.

- Atentie la grasimile ascunse: evita carnea in sos, carnea grasa, produsele grase din lapte, untul, smantana, branza, ouale, alimentele prajite, prajiturile si produsele de patiserie, dulciurile si ciocolata, inghetata.

- Mananca legume cat poftesti si in toate formele: crude, fierte, in ciorba;

- Manaca fructe in fiecare zi, dar nu multe;

- Carnea : fripta sau fiarta;

- Pestele : fript, la cuptor sau in cuptorul cu microunde, ori in folie de aluminiu;

- Legumele : fierte, inabusite sau preparate la microunde;

- Evita condimentele si alege sosurile cu cat mai putine grasimi posibil: poti folosi un pic de ulei, unt sau smanatana, lamaie, iaurt, bulion, soia si verdeturi.

Determinarea inainte de toate !

Respectand in totalitate aceste reguli nutritionale, pentru a pierde in greutate este bine de stiut cum se aleg alimentele. Este necesar sa stii in mare valoarea calorica a catorva alimente pentru a face un calcul caloric estimativ a ceea ce mananci.

Nu iti mai ramane decat sa fii hotarata si sa nu cedezi la toate tentatiile. Prima saptamana este adesea cea mai dificila, dar primul kilogram este incurajator! Cu toate acestea, sunt permise cateva abateri, dar cu conditia ca acestea sa fie exceptii. Trebuie sa gasesti un echilibru, fara sa ajungi la obsesie alimentara sau frustrare.

 

Articol de Antoneta Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole