Afinul negru creste pana la 20-30 cm inaltime, are frunzele de 1-3 cm lungime, iar florile sunt de un mov-purpuriu deschis si au forma unui clopotel; fructele reprezinta o baca de culoare albastru-inchis de forma rotunda, cu diametrul de 6-10 mm, boabele fiind rotunde, usor turtite.

Fructele afinilor negri contin un numar mare de substante biologic-active, printre care antocianide, precursorii acestora, proantocianidele oligomerice (OPC), pectine, flavonoide, taninuri, precum si acizi vegetali si zahar invertit.

Antocianidele accelereaza sinteza rodopsinei si impiedica descompunerea acesteia; de asemenea, stimuleaza microcirculatia retiniana, ceea ce, in general, sprijina functionarea sanatoasa a ochiului, precum si vederea, chiar si in unele cazuri cum ar fi nictalopia si glaucomul.

Rodopsina este un pigment purpuriu fotosensibil care se gaseste in retina vizuala, mai exact, in bastonase (receptorii sensibili la lumina) si care se descompune sub actiunea luminii, dar se reface continuu dupa fiecare clipire, inchidere a ochiului. Cu cat concentratia rodopsinei este mai mare, cu atat este mai buna vederea pe intuneric.

Antocianidele mai sunt cunoscute ca fiind antioxidante puternice, care protejeaza celulele impotriva actiunii nocive a radicalilor liberi. De asemenea, ofera protectie capilarelor si peretilor venosi.

Taninurile din afinele negre (Vaccinium myrtillus) pot actiona ca antiinflamatoare locale, avand ca principal rol protectia peretilor intestinali, putand astfel calma diareea.

Desi utilizarea afinelor negre s-a rezumat in principal la prepararea ceaiurilor, gemurilor, precum si a unor bauturi alcoolice, numeroasele actiuni benefice ale arbustului au fost recunoscute chiar si de medicina moderna, motiv  pentru care in zilele noastre se desfasoara numeroase cercetari in acest sens, devenind una dintre cele mai populare substante active din compozitia produselor pentru sustinerea sanatatii.

Compania Calivita International foloseste afinele negre in prepararea catorva din produsele sale naturale cum ar fi  Mega Protect 4Life, Green Kids si Lutein, Lutein Plus, Zen Thonic, Vital A. Aceste produse din gama CaliVita contin afine negre sub forma de extract standardizat.

ATENTIE !
Informatiile de mai sus au caracter orientativ. Afinele negre pot fi gasite in mai multe dintre produsele CaliVita.  
In cazul unor afectiuni, trebuie sa apelati la medicul specialist.

Articol preluat de pe site-ul calivita.com

Bibliografie:
Syendrei Kálmán – Csupor Dezsõ: Gyógynövénytár, Medicina könyvkiado Zrt. 2009
Dános Béla: Farmakobotanika, Semmelweis Kiadó, Budapest, 2006

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole