Apa constituie un mijloc terapeutic important pentru copil: pe de o parte, imbaierea in cada sau in bazine, in rauri sau in mare, constituie un factor de mentinere a igienei organismului, dar si un factor de calire a sa, practicabila la orice varsta.

Scaldatul intr-o apa curgatoare, bazin sau in apa de mare, constituie nu numai o placere pentru copil, ci si o terapie complexa care uneste efectul apei asupra corpului uman cu miscarea si cu soarele.

Apele minerale carbogazoase, larg raspandite pe teritoriul tarii, sunt indicate, datorita continutului in bioxid de carbon, pentru tonifierea organismului, pentru combaterea tulburarilor vasculare periferice, a hipertensiunii arteriale, in unele boli de nutritie sau endocrine.

Acestea sunt apreciate si recomandate – cu masura – chiar ca apa potabila, de altfel, mult apreciate de copii inca de mici. Astfel de ape se gasesc in statiunile Borsec, vatra Dornei, Harghita, Sangiorz Bai sau Biborteni.

copilul si apa terapeuticaTalasoterapia, sau terapia cu valuri de mare, este in principal o component a balneofizioterapiei, si reprezinta efectul  terapeutic de care sunt capabile apa de mare si climatul marin, asupra unor suferinte umane.

Se stie astazi ca din flora si fauna marina se extrag substante active farmacoterapeutice  - tonicardiace, hipotensoare, bacteriostatice sau bactericide si chiar anticanceroase.

Baile de mare, asociate cu baile de soare, sunt indicate in scop profilactic tuturor persoanelor sanatoase sau aparent sanatoase, pentru calirea organismului.

Namolurile terapeutice folosite in special in terapeutica adultului pot fi utilizate, dar cu oarecare prudenta, si la copiii mai mari in bolile reumatice sau dermatologice.

Indicatiile talastoterapiei sunt importante si in dorinta obtinerii unei bune recuperari functionale dupa tratamentul medicamentos sau ortopedic-chirurgical sau dupa diverse traumatisme osteo-articulare.

Unul din principalii factori benefici organismului in cura pe litoral il constituie aerul ionizat (sub influenta radiatiei cosmice) in care predomina ionii pozitivi, cei care confera organismului starea de bine, de confort, cu efect usor excitant asupra organismului uman in intregul sau.

In concluzie, numeroase din imbolnavirile copilului pot beneficia, in afara de tratamentul medicamentos, si de terapia complementara, care utilizeaza particularitatile climei, apele minerale pentru cura interna sau pentru bai, electricitatea si masajul.

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole