La ceai cu mamici - alaptarea la san
Dialoguri necesare despre alaptarea la san intre actuale si viitoare mamici -...
Ceaiul verde este consumat in tarile asiatice de mii de ani, insa in Europa este folosit doar de curand. Pe langa gustul foarte bun, ceaiul verde are o serie de proprietati pentru care se recomanda a fi consumat in mod frecvent. In compozitia ceaiului verde se gasesc numeroase substante cu rol antioxidant. Ceaiul verde este un tip de ceai obtinut din planta Camelia sinensis.
Prin oprirea procesului natural de fermentatie acesta se diferentiaza de alte tipuri de ceai cum ar fi ceaiul oolong sau ceaiul negru care provin din aceeasi planta. Imediat dupa cules frunzele sunt trecute prin abur, uscate iar apoi rulate impiedicand procesul de fermentatie.
Compozitia ceaiului verde este formata din uleiuri esentiale, teina, tannini catechici, aminoacizi, vitamina C, proteine, calciu, fluor si altele. Toate aceste componente fac din ceaiul verde un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral, stimulator al proceselor de ardere a grăsimilor şi factor de protecţie anticancer.
Ceaiul verde este apreciat din timpuri stravechi pentru proprietatile sale benefice. Devine din ce în ce mai clar pentru oricine ca ceaiul verde are un spectru foarte larg de prevenire a bolilor.
1. Ceaiul verde previne aparitia cancerului - cercetatorii au adus dovezi "cu greutate" in sustinerea acestei afirmatii. Consumul regulat de ceai verde reduce riscul instalarii cancerului de colon, vezica urinara, esofag, pancreas, rect si stomac. Compusul responsabil pentru aceasta proprietate este epigallocatechin 3 gallate (EGCG) care are o activitate antioxidanta de 100 de ori mai puternica decat vitamina C si de 25 de ori mai mare decat vitamina E. Se pare ca aceasta substanta nu numai ca inhiba dezvoltarea noilor celule canceroase, dar le poate ucide si pe cele mature.
2. Ceaiul verde scade nivelul LDL colesterolului (cel "rau") si creste nivelul de HDL colesterol (cel "bun") - cei care consuma extract de ceai verde pot consuma alimente cu mai mult colesterol, fara sa inregistreze cresteri ale nivelelor plasmatice de colesterol.
3. Ceaiul verde limiteaza coagularea anormala a sangelui, care sta la baza aparitiei trombozelor. Va reamintesc ca accidentul vascular cerebral si infarctul miocardic recunosc drept cauza formarea trombilor care obstrueaza una sau mai multe artere.
4. Ceaiul verde reduce valorile tensionale mari - prin reducerea nivelului de angiotensina II, o substanta care produce vasoconstrictie.
5. Ceaiul verde reduce glicemia - si in acest fel riscul de diabet zaharat. Polifenolii si polizaharidele din ceai verde au acest rol.
6. Ceaiul verde protejeaza ficatul impotriva substantelor toxice (alcool, substante chimice)
7. Ceaiul verde mentine sanatoasa cavitatea bucala - inhiba formarea tartrului si distruge bacteriile orale
8. Ceaiul verde stimuleaza functiile sistemului imun si distruge radicalii liberi care participa la procesul de imbatranire
9. Ceaiul verde are proprietati antibacteriene si antivirale - studii recente au aratat ca ceaiul verde poate preveni instalarea gripei si a diareelor infectioase
10. Ceaiul verde blocheaza reactiile alergice
11. Ceaiul verde ajuta la refacerea echilibrului hidroelectrolitic dupa deshidratari
12. Ceaiul verde stimuleaza metabolismul - ceea ce inseamna ca veti arde mai multe calorii, din acest motiv este folosit si in curele de slabire.
Pentru a intelege mai bine filozofia si modul de preparare a ceaiului va recomand sa cititi Cartea Ceaiului de Okakura Kakuzo.
Desi sunt sigura ca preparati destul de des ceaiuri, ar trebui sa tineti cont ca ceaiul verde nu se prepara in acelasi mod ca oricare alt ceai. Cel mai bun ceai este ceaiul proaspat (recoltat cel mai recent). De asemenea este indicat ca infuzia de ceai obtinute sa se consume cat mai repede dupa preparare. Apa cea mai buna pentru preapararea ceaiul este apa de izvor (bogata in oxigen) sau apa filtrata cu un filtru de apa. Este indicat a se evita utilizarea de apa plate sau carbogazoase ambalata la PET, o poti folosi doar daca nu exista alta alternativa.
In cele ce urmeaza va vom explica cum se prepara ceaiul verde.
Apa in care se infuzeaza ceailul trebuie sa aiba in jur de 70 de grade celsius. Ai la dispozitie mai multe metode prin care puteti optine o apa la aceasta temperatura.
Prima metoda consta in incalzirea apei pana la temperatura de fierbere si apoi sa fie lasata la racit aproximativ 3 minute. A doua metoda presupune sa luati apa de pe foc exact atunci cand apar primele bule la fundul vasului (apa de la fundul vasului atinge 100OC), sau cel mai simplu sa introduceti un termometru de bucatarie in apa si sa o luati de pe foc cand a atins temperatura potrivita.
Se introduc frunzele de ceai verde in apa aflata la temperatura optime (o lingurita pentru o ceasca) si apoi se lasa la infuzat aproximativ 2-3 minute. Pentru a nu isi pierde proprietatile ar fi ideal ca frunzele de ceai sa fie pastrate intr-un borcan de sticla (sau metal alimentar), intr-un loc ferit de umiditate. Frunzele de ceai se pot folosi pentru 2-3 infuzii, asa ca puteti sa nu aruncati frunzele dupa ce ati facut primul ceai.
Recomandarea noastra este ca ceaiul verde sa fie baut proaspat dupa infuzare.
Ceaiul negru nu are aceleasi proprietati ca cel verde. Trebuie sa consumati ceaiul verde imediat dupa infuzare sau sub forma de extract concentrat.
Extractul de ceai verde datorita calitatilor sale a fost selectat si utilizat de compania CaliVita, in retetele de producere a urmatoarelor produse CaliVita :
- Xantho Plus - contine un complex de substante antioxidante, eficient dozate pentru a lupta impotriva produsilor care favorizeaza inmultirea celulelor maligne
- Mega Protect 4 Life - mentine si creste elasticitatea vaselor, intareste membrana celulelor sanguine si evita instalarea arterosclerozei, intarzie efectele nedorite ale imbatranirii
- Smokerade - ne ajuta sa eliminam efectele nocive ale fumatului
- Vital A, Vital AB - multivitamine concepute special pentru grupele de sange A si AB
- Kids Greens - multivitamine pentru copii
- Slim Formula - supliment alimentar ce te ajuta sa scapi de kilogramele suplimentare
1. Nu este indicat celor cu predispozitie la lipotimie, gastrita cu hiperaciditate, ulcer stomacal şi duodenita. Produce dureri in zona stomacului.
2. Mamele care alapteaza si consuma mult ceai concentrat seara, o parte din cofeina poate trece in laptele matern provocand insomnii copiilor.
3. La persoanele hipotensive care consuma cantitati mari de ceai verde foarte concentrat, in prima faza tensiunea poate creste puţin, se amelioreaza starea fizica, dar peste cateva ore tensiunea scade accentuat, apare senzaţia de slabiciune, scade tonusul vaselor sanguine.
4. In cazul persoanelor care au probleme cu asimilarea calciului ar fi bine sa nu faca excese cu ceai verde sau negru datorita continutului de cofeina.