Efectele benefice ale sucului de soc negru
Folosit pentru actiunea sa antioxidanta, pentru a scadea colesterolul, pentru a...
Echinaceea este o planta medicinala perena, de o inaltime de 100-150 cm, frunzele sunt ascutite la varf si dintate. Florile sunt dispuse solitar la varfurile ramurilor. Florile tubulare sunt asezate bombat, sub forma de cupa intoarsa, inconjurate de flori ligulate, de culoare roz pana la rosu intens. Infloresc din luna iunie pana in octombrie.
Exista trei varietati de echinaceea ce sunt utilizate in industria farmaceutica. Echinacea angustifolia, Echinacea purpurea si Echinacea pallida, toate aceste trei varietati pot fi administrate pentru stimularea imunitatii. Beneficiile pentru sanatate ale tuturor soiurilor de echinaceea sunt aproape similare
Americanii, care au trait in marile campii americane de la est de Muntii Stancosi utilizau speciile de echinaceea pentru a trata o multitudine de probleme de sanatate, inclusiv infectii ale tractului respirator sau muscaturi de sarpe. In timpul sapaturilor arheologice au fost gasite seminte de echinaceea datand din secolul al XVII-lea.
Colonistii din Europa au adoptat folosirea medicamentoasa a echinaceei la inceputul secolului XIX. Atat sustinatorii medicinei eclectice (din secolul XIX pana la inceputul secolului XX) cat si medicii mai traditionali utilizau echinaceea in practica lor clinica.
Intre 1916 si 1950, Echinaceea a fost inscrisa pe lista de ingrediente farmaceutice in Formularul National din Statele Unite ale Americii. Mai tarziu, planta a cazut in desuetudine din cauza sosirii in comert a antibioticelor de sinteza, care a inceput sa fie utilizate masiv pentru a trata infectii, care inainte erau tratate cu echinacea. Dar medicii germani, care au descoperit planta in 1920, continua sa o utilizeze in practica lor clinica.
In 1938, medicul german Gerhard Madaus a inceput prima serie de studii stiintifice pe echinacea. In mod ironic, Germania este tara in care se va desfasura cea mai mare activitate de cercetare stiintifica a aceastei plante de origine americana. A devenit atat de populara incat livrarile din Statele Unite au fost insuficiente si Madaus a decis sa o planteze si in Europa si sa o cultive pe scara larga.
In zilele noastre, echinaceea cunoaste un real interes in America de Nord, in parte datorita dezvoltarii rezistentei microorganismelor la antibiotice.
Reduce durata si severitatea simptomelor racelii. In decembrie 2010, un sondaj pe 719 de subiecti a dat rezultate neconcludente atat din punct de vedere statistic cat si clinic. La persoanele care au luat echinaceea, simptomele de raceala au durat 1 zi jumatate, mai putin decat la cei care au luat un placebo sau la cei care nu au primit nici un tratament. Dupa cum s-a mentionat de catre editorul revistei care a publicat acest eseu: "este putin probabil ca acest studiu sa puna capat controversei despre eficacitatea echinaceei in tratarea racelii."
Intr-adevar, autorii studiilor clinice si a unei meta-analize publicate in 1999 si 2000 au concluzionat ca, in ciuda catorva teste putin concludente, majoritatea studiilor enumerate au dat rezultate pozitive. Dar din 2002 pana in 2005, alte cateva studii clinice au pus iar sub semnul indoielii eficacitatea produselor pe baza de echinaceea. Apoi, in 2006 si in 2007, 2 meta-analize au concluzionat ca, in ciuda unor rezultate neconcludente, un tratament cu echinaceea ar putea reduce usor severitatea simptomelor de raceala (congestie, rinoree, durere in gat, dureri de cap, slabiciune si frisoane) si ar reduce durata lor.
Extract lichid sau solid? Francis Brinker, un expert american in plante medicinale, a subliniat in eseul publicat in decembrie 2010, faptul ca a utilizat un extract standardizat sub forma de comprimate care continea radacina de echinaceea (E. purpurea si E. angustifolia). Dupa parerea lui testele facute cu extracte lichide de E. purpura intreaga (radacini si parti aeriene) au dat rezultate mai concludente. In aceasta forma, sau sub forma de comprimate ori pastile care se dizolva in gura, planta are avantajul de a actiona direct si imediat pe membranele mucoasei gurii si gatului, ceea ce o face cea mai eficienta in caz de raceala sau infectie a tractului respirator. Francis Brinker spune de asemenea ca tabletele sau capsulele trebuie folosite mai degraba in prevenire, deoarece efectul echinaceei asupra sistemului imunitar necesita timp pentru a se manifesta. |
Durere in gat si infectii ale urechii (otite). In 2009, un studiu clinic a aratat ca spray-urile combinate cu extracte de echinaceea si salvie au fost la fel de eficiente ca medicamentele clasice pe baza de chlohexidina si lidocaina pentru a reduce durerile in gat cauzate de o faringita acuta. Cu privire la posibilele complicatii ale racealii, cum ar fi infectii ale urechilor, frecvente la copii, echinaceea nu pare sa aiba nici o influenta asupra aparitiei lor.
Prevenirea racealii. Exista dovezi contradictorii in aceasta privinta. In 2006 o meta-analiza a ajuns la concluzia ca datele a 3 studii clinice nu au fost suficient de puternice pentru a stabili eficacitatea echinaceei. In 2007, autorii unei meta-analize au ajuns la concluzii diferite dupa ce au chestionat 9 subiecti : echinaceea reduce frecventa de raceala in medie cu 58%. Cu toate acestea, eficacitatea sa a variat in functie de indivizi, virusul responsabil pentru raceala si preparatul folosit.
In 2004, un sondaj pe 430 de copii cu varste cuprinse intre 1 an si 5 ani a aratat ca un preparat lichid continand echinaceea, propolis si vitamina C a avut un efect preventiv asupra incidentei de infectii ale tractului respirator. Cu toate acestea, este dificil sa atribuim aceste rezultate numai echinaceei, deoarece si celelalte ingrediente au, de asemenea, proprietati imunostimulente.
Nu cunoastem toate secretele echinaceei, dar urmatoarele ingrediente active sunt considerate a fi cele mai importante pentru intarirea sistemului imunitar: polizaharidele, alkylamidele si acidul cichoric. |
Gripa. Datele stiintifice sunt insuficiente pentru a concluziona cat de eficienta este echinaceea in prevenirea gripei sau reducerea simptomelor.
Leucopenie cauzata de radioterapie sau chimioterapie. Spre sfarsitul anilor 1980, cercetatorii germani au lansat o serie de studii clinice preliminare, concepute pentru a determina daca un preparat care contine extracte de echinaceea reduce efectele adverse ale radioterapiei, in special cele care cauzeaza scaderea nivelului de celule albe (leucopenie). Rezultatele au fost diverse.
Diverse. Deoarece multe studii in vitro sau pe animale au demonstrat ca echinaceea stimuleaza sistemul imunitar in diverse moduri, inclusiv prin distrugerea celulelor caceroase, cercetatorii au fost interesati de posibila utilitate a plantei in lupta impotriva cancerului. Cu toate acestea putinele studii clinice pe oameni nu au reusit sa stabileasca un posibil tratament in conditii de siguranta si eficienta. Echinaceea poate avea un efect protector impotriva radiatiilor, potrivit unui studiu realizat pe victimele de la Cernobil.
In ciuda sperantelor ca Echinacea este eficienta pentru a trata herpesul genital, in timpul studiului clinic pe 50 de pacienti cu crize recurente frecvente, cercetatorii nu au descoperit nici o diferenta semnificativa intre efectele tratamentului cu echinaceea si cele de placebo.
Comisia germana recunoaste utilizarea echinaceei ca tratament adjuvant impotriva infectiilor tractului respirator (raceala, laringita, sinuzita, etc) si infectii ale tractului urinar, precum si utilizarea sa in tratarea ulcerelor cronice si ranilor de piele care se vindeca greu. Aceste indicatii, in ansamblu, sunt, de asemenea, confirmate si de Organizatia Mondiala a sanatatii si ESCOP. ESCOP recunoaste, de asemenea, utilizarea echinaceei pentru a preveni racelile.
De exemplu suplimentul alimentar complex Virago de la Calivita, a fost conceput pentru stimularea imunitatii si printre ingredientele sale, gasim si extract de radacina de Echinacea. Virago poate fi gasit pe cali.ro
Persoanele cu astm sau alergii sunt mai susceptibile de a fi alergice la echinaceea. Persoanele cu alergii la plante din familia Asteraceae (sau Compositae, familie de marguerite) sunt susceptibile de a suferi alergie la echinacea.
Copiii cu otite nu ar trebui sa ia echinacea in caz de infectii ale tractului respirator superior, deoarece aceasta ar putea creste riscul de complicatii.
In 2000, s-au facut studii pe 412 femei gravide, jumatate au luat echinaceea in timpul sarcinii si jumatate nu. Intre cele 2 grupuri de femei nu s-au constatat diferente in ceea ce priveste complicatiile de pe timpul sarcinii sau la nastere. Comisia Europeana, la randul sau, considera ca administrarea echinaceei in timpul sarcinii sau alaptarii este sigura. Pe de alta parte, unii autori recomanda evitarea echinaceei daca sunteti gravida, din cauza lipsei de date toxicologice complete. Unele studii pe femele de soareci gravide indica un risc pentru fat in timpul primului trimestru.
Comisia Europeana si ESCOP recomanda sa nu se administreze echinaceea pentru mai mult de 8 saptamani. De fapt, expertii cred ca daca aceasta stimuleaza sistemul imunitar timp indelungat, ar s-ar putea crea o rezistenta in fata virusului. O cercetare recenta din Quebec pune la indoiala aceasta ipoteza, deoarece sistemul imunitar al soarecilor tratati cu echinacea toata viata lor s-a dovedit mai rezistent decat cel al soarecilor netratati.
Comisia Europeana si ESCOP recomanda evitarea echinaceei in cazul unei boli sistemice precum SIDA si tuberculoza si boli autoimune (scleroza, boli de colagen, lupus, etc.), din cauza posibilului efect al plantei asupra sistemului imunitar. Aceasta recomandare nu se bazeaza pe rezultatele unor studii, ci pe o extrapolare teoretica.
Rar: usoare tulburari digestive, reactii alergice, ameteli, greata.
Puteti simti mici furnicaturi pe varful limbii datorita efectului anestezic al echinaceei sau pur si simplu pentru ca planta este adesea dizolvata in alcool.
- Cu plante sau suplimente
Niciuna cunoscuta.
- Cu medicamente
In cazul bolilor autoimune si dupa o grefa sau un transplant pacientii primesc medicamente care suprima sistemul imunitar. Teoretic, Echinacea poate contracara efectul acestor imunosupresoare (ciclosporina, corticosteroizi, de exemplu).