Denumirea botanica: Echinaceea angustifolia, E. pallida, E. purpurea, familie de asteracee.

Parti utilizate: radacinile (E. pallida, E. angustifolia, E. purpurea) si partile aeriene (E. purpurea).

Habitatul si originea: toate speciile de echinacea sunt din America de Nord. Trei dintre ele prezinta si interes medicinal. Standurile naturale de echinacea au fost colonizate in special pe marile campii americane fara sa traverseze insa frontiera canadiana, in nord sau cea mexicana in sud. Astazi, este cultivata in zonele cu clima temperata, in locuri insorite, unde solul este bogat si bine drenat.

Indicatii de administrare

  • Reduce usor durata si severitatea simptomelor de raceala.
  • Previne infectiile tractului respirator superior (raceala, sinuzita, laringita). Reduce durata si severitatea simptomelor de gripa. Reduce efectele negative ale radioterapiei si chimioterapiei.
  • Utilizare interna – tratament adjuvant impotriva infectiilor cailor respiratorii superioare (raceala, sinuzite, laringite) si infectii ale tractului urinar.
  • Utilizare externa – favorizeaza vindecarea ranilor si inflamatiile pielii (E. purpurea).

Utilizarea traditionala a echinaceei

Administrare interna

Infectii ale tractului respirator superior (nas, gat, laringe).

Infectii cronice ale tractului urinar (tratament adjuvant)

Este important sa se ia echinaceea imediat ce apar primele semne de o infectie respiratorie superioara (raceala, sinuzita, laringita, etc.).

Doza recomandata. Mai multi terapeuti recomanda o doza de"incarcare" in timpul primei zile de tratament, echivalentul a 1 g de echinacea la fiecare 2 ore. Reduceti doza, de indata ce exista semne de ameliorare si continuati tratamentul pana cand simptomele dispar.

  • Infuzie. Infuzati  10 minute, 1 g de radacina sau parti aeriene uscate intr-o cana de apa fiarta. Beti intre 1 si 6 cani pe zi.
  • Decoct. Se fierbe timp de 5 - 10 minute, 1 g de radacini de echinacea intr-o cana de apa. Consumati pana la 3 cani pe zi.
  • Capsule. Capsulele contin doar praf de radacini si parti aeriene si este recomandat sa se ia echivalentul unui gram, de 3 ori pe zi.
  • Extracte solide. Concentratia de aceste produse oferite in capsule sau comprimate variaza de la un produs la altul. Se consuma echivalentul unui gram de echinacea, de 3 ori pe zi.
  • Tinctura (1: 5). Se iau intre 3 ml si 4 ml, de 3 ori pe zi. Pastrati-o in gura cateva secunde inainte de inghitire.
  • Suc proaspat sau stabilizat. (parti aeriene de E. purpurea). Se iau intre 1,5 ml si 3 ml, de 3 ori pe zi.
  • Suplimente cu Echinaceea

    Unul dintre cele mai complexe suplimente alimentare destinate cresterii imunitatii: Virago de la Calivita, contine pe langa alte plante cu efecte pozitive in cresterea imunitatii si extract de radacina de Echinacea. Suplimentul Virago poate fi gasit pe www.cali.ro

Cateva amanunte

echinaceeaDozele oferite mai sus sunt bazate pe practicile clinice cele mai comune, precum si cele care sunt administrate in majoritatea studiilor clinice, care au dat rezultate pozitive.

Studiile clinice cele mai pozitive au fost efectuate cu preparate realizate din partile aeriene ale E. purpurea sau radacinile ale E. Pallida. Cu toate acestea, Farmacopeea, care dezvolta standarde pentru industria farmaceutica si industria suplimentelor, de asemenea, recunoaste valoarea radacinilor de E. purpurea si E. angustifolia pentru aceleasi scopuri. Produsele comerciale pot contine oricare dintre aceste specii, uneori in amestec.

Francis Brinker, un expert american in plante medicinale, a facut teste cu extract lichid de E. Purpurea (radacini si parti aeriene) si acesta a dat rezultate mai bune decat cele efectuate cu extracte in tablete sau capsule. In forma lichida sau tableta se lasa sa se dizolve in gura, planta avand avantajul de a actiona direct si imediat pe membranele mucoasei gurii si gatului, ceea ce le face cele mai eficiente remedii in cazul racelilor sau infectiilor cailor respiratorii.

Administrare externa de echinaceea

Favorizeaza vindecarea ranilor si inflamatiile pielii.

Se aplica zilnic pe suprafete si este sub forma unui preparat semi-solid (crema sau unguent) care contine 15% suc din partile aeriene ale E. purpurea. 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole