Remedii naturale cu care sa ii cresti imunitatea copilului tau
Stim cu totii scenariul care da vestea unei raceli. Copilul tau a fost la scoala...
Ghimbirul, aceasta radacina noduroasa cu miros intepator, se numara printre cele mai raspandite si folosite leacuri care se gasesc in gospodarie. Ruda apropiata a condimentelor turmeric si cardamom, ghimbirul a fost folosit ca tratament si mirodenie cu cel putin 5 000 de ani in urma. Este renumit pentru capacitatea lui de a ameliora greturile, varsaturile, starea de greata matinala din sarcina si alte probleme digestive – afectiuni care nu sunt intotdeauna ajutate de medicamentele moderne. In ultimele decenii, posibilitatile de utilizare a ghimbirului au trecut dincolo de sfera digestiva.
Ori de cate ori aveti probleme cu stomacul sunteti racit si aveti frisoane, ghimbirul va poate fi de folos. Il puteti utiliza sub forma de ceai, capsule sau cristalizat. De asemenea, il puteti adauga, pur si simplu, in mancarea pe care o preparati sau il puteti consuma sub forma de bomboane cu ghimbir.
Majoritatea plantelor medicinale trebuie luate in cantitati mari pentru a avea efecte benefice. Ghimbirul face exceptie deoarece cantitatea pe care o adaugati la mancarea preparata poate fi egala sau doar putin mai mare decat cea utilizata in suplimente.
Radacina de ghimbir se numara printre cele mai eficiente leacuri atat pentru raul de masina, cat si pentru tulburarile gastrice obisnuite. De fapt, unele studii au demonstrat ca ghimbirul functioneaza in acelasi mod ca unele medicamente antiemetice. Intr-unul dintre aceste bine cunoscute studii, oamenii de stiinta au asezat cativa voluntari in scaune gen centrifuga pe care le-au rotit. Persoanele care au luat medicamente antiemetice (contra greturilor) au rezistat aproximativ 4 ½ minute. Pe de alta parte cei care au consumat ghimbir au suferit mai putin de greturi si au reusit sa stea sase minute fara sa prezinte greata in comparatie cu primul grup.
Compusii chimici care confera ghimbirului acel gust placut – in principal gingerolul si shogaolul – se pare ca reduc contractiile intestinale neutralizeaza acizii digestivi si inhiba centrul vomei aflat in creier. Adeseori, medicii recomanda consumul de ghimbir pentru prevenirea varsaturilor deoarece nu provoaca somnolenta asa cum o fac medicamentele antiemetice. Ghimbirul a fost folosit pentru a reduce greturile provocate de chimioterapie, precum si cele care se produc postoperator.
Ghimbirul este mai eficient daca este folosit pentru prevenirea varsaturilor decat pentru stoparea lor. Daca stiti ca aveti rau de masina sau rau de mare, de exemplu, luati ghimbir inainte de a va sui in masina sau la bordul unui vapor. Doza normala este de aproximativ ¼ lingurita de ghimbir pudra, un gram de ghimbir sub forma de capsule sau o feliuta de un centimetru grosime de ghimbir proaspat, administrat cu 20 minute inainte de plecare.
Ghimbirul este folosit frecvent mai ales pentru inlaturarea greturilor si a tulburarilor gastrice, dar exista dovezi ca ar avea si alte calitati. De exemplu, ghimbirul de foloseste pentru:
- Micsorarea duratei migrenelor. Cercetatorii danezi au comunicat ca 1/3 lingurita de ghimbir proaspat sau ghimbir pudra, luata la primul semn de aparitie a unei migrene, poate reduce simptomele prin blocarea prostglandinelor, substante chimice care cauzeaza inflamarea vaselor de sange din creier. Intocmai ca si aspirina si alte medicamente inrudite, ghimbirul blocheaza numai anumite tipuri de prostaglandine care produc inflamatiile, nu si pe acelea care au rol benefic, de exemplu in fortificarea mucoasei gastrice;
- Ameliorarea durerilor artritice. Aceleasi prostaglandinei vinovate de durerile migrenoase cauzeaza de asemenea si inflamarea articulatiilor in cazul persoanelor suferinde de poliartrita reumatoida sau artroza. Un studiu la care au participat 56 de persoane a descoperit ca ghimbirul a ameliorat simptomele de 55% din cei cu artroza si la 74% din suferinzii de poliartrita reumatoida. Aplicarea repetata a radacinii de ghimbir rasa pe piele aduce o ameliorare suplimentara prin epuizarea rezervelor de substanta P, un neutrotransmitator care duce semnalele dureroase la maduva spinarii si, apoi, catre creier;
- Impiedicarea formarii cheagurilor. Frecvent, medicii recomanda pacientilor sa ia zilnic cate o aspirina deoarece aceasta “subtiaza” sangele prin interferarea cu actiunea trombocitelor, structuri celulare sanguine implicate in formarea cheagurilor, ceea ce creste riscul de producere a infarctului de miocard. Ghimbirul are efecte similre cu aspirina, fara insa a provoca probleme gastrice asa cum face adeseori aceasta (bineinteles, in conditiile in care stomacul dumneavoastra nu este sensibil la ghimbir sau nu consumati prea mult);
- Ameliorarea congestiei provocate de raceli. Ghimbirul blocheaza producerea in organism a substantelor care contribuie la constrictia bronhiilor precum si la aparitia febrei. Gingerolul din ghimbir actioneaza ca un supresant natural al tusei;
- Reducerea nivelului de colesterol. Studiile de laborator sugereaza ca ghimbirul poate reduce absorbtia colesterolului in organism si poate contribui la eliminarea lui;
- Ameliorarea durerilor menstruale. Compusii chimici din ghimbir actioneaza ca antiseptice. Ei blocheaza contractiile dureroase ale uterului, precum si pe cele ale muschilor netezi ai tubului digestiv.
Ingredientele active din ghimbir isi pastreaza calitatile atunci cand acesta este preparat in orice forma. Multi prefera ghimbirul sub forma de capsule deoarece este mai usor de administrat si reprezinta o sursa de ghimbir concentrata (si exacta).
- Multivitamine pentru grupele sanguine Vital A si Vital AB au si ele in compozitie ghimbir, dearece acesta este foarte util celor ce au grupa sanguina A sau AB.
- Suplimentul Vein Protex are grija de vene, protejandu-le, intretinandu-le flexibitatea si integritatea. Fiind un produs ce ajuta in reducerea permeabilitatii vaselor de sange si a vaselor capilare. Are un efect benefic si asupra articulatiilor si reduce umflaturile picioarelor. Extractul din ghimbir din acesta fiind esential pentru calitatea produsului Vein Protex.
- Vitamina C lichida cu bioflavonoide, pe langa Vitamina C are in compozitie si un amestec special de ghimbir, amla (Emblica officinalis) şi ardei roşu, care sprijină absorbţia şi utilizarea de catre organism a vitaminei C si bioflavonoidelor.
- Slim formula Calivita - este un supliment alimentar conceput in special pentru reducerea greutatii si pe langa alte plate din compozitia sa are si ghimbir, folosit datorita rolului sau in termogeneza, este energizant si stimuleaza metabolismul. Termogeneza este procesul de utilizare a caloriilor de catre organism pentru cresterea energiei, proces prin care se "ard" mai multe grasimi.
- Crema anticelulita CR-X are in compozitie extract de ghimbir cu rolul de a stimula circulatia locala, ajuta la eliminarea substantelor nocive acumulate si, in acelasi timp, contribuie la alimentarea celulelor cu nutrienti si oxigen. Rezultatul este o piele neteda, ferma si plina de viata si scapi si de celulita!
Doza de ghimbir obisnuita este de 100 – 200 mg, de trei ori pe zi. Iata in continuare cantitatile eficiente ale altor forme de ghimbir.
Articol de Antoneta Barbu