Beta carotenul
Beta carotenul este un tip de pigment ce se gaseste in plante, mai ales in morcovi...
Termenul de "herpes" este cunoscut in popor, fiind atribuit mai ales leziunilor buzelor. Majoritatea celor afectati de herpes, considera ca herpesul este o boala usoara, fara complicatii, pe care o "trateaza" singuri la domiciliu cu diverse "leacuri babesti", cum ar fi pasta de dinti, otetul, scrumul de tigara, frunzele de varza, lingura de lemn incinsa, ness. Este bine ca herpesul sa se trateze inca de la primele semne, care constau in mancarime, usturime si chiar durere.
Herpesul este cauzat de virusul herpetic si se manifesta prin aparitia la buze sau in apropierea buzelor a unor basici cu lichid.
Infectarea cu virusul herpetic este deosebit de frecventa; conform statisticilor, 70 - 80 % din populatia in varsta este purtatoare de virus. Virusul se raspandeste prin contact, de la om la om. In multe cazuri, ne infectam fara sa ne dam seama. Cand simptomele au trecut si leziunile s-au vindecat, credem ca totul este in ordine. Din pacate, nu e asa. Virusul herpetic, prin intermediul nervilor senzitivi, ajunge, din mucoasa bucala, in ganglionii nervosi, mai ales in ganglionii senzitivi, unde continua sa traiasca in mod latent si asteapta ca sanatatea noastra sa fie alterata (de exemplu, in caz de febra, indigestie, traume psihice, stres, menopauza etc). Atunci se activeaza din nou. Se inmultesc si cauzeaza simptomele specifice herpesului. In fiecare din noi se ascunde virusul herpetic, dar, la persoanele la care s-a activat o data, va aparea intotdeauna. Slabirea sistemului imunitar faciliteaza aparitia simptomelor, care se pot repeta chiar si lunar.
Se cunoaste intr-o mai mica masura faptul ca exista mai multe tipuri de virusuri herpetice.
Din aceeasi familie cu virusul herpetic care apare pe buze si se numeste HSV-1 (herpes simplex virus 1) face parte si virusul Varicella, care declanseaza varicela - boala de care am suferit multi dintre noi in copilarie. Dupa perioada de infectare, acest virus se comporta la fel ca ceilalte tipuri de virusi. Ramane in organism intr-o forma latenta, in celulele nervoase ale coarnelor posterioare medulare si, cand organismul este slabit, in etapa de adult sau chiar la o varsta mai inaintata, declanseaza boala numita zona zoster, care nu numai ca este neplacuta, cu un aspect urat, dar este si dureroasa. In schimb, virusul numit la fel de simplu, HSV-2 (herpes simplex virus 2), afecteaza organele genitale, cauzand in aceste zone vezicule si chiar ulceratii; se raspandeste pe cale genitala si la nastere poate cauza complicatii. Recent, s-a observat ca virusurile herpetice 1 si 2, in culturile experimentale de tesuturi, pot induce transformarea celulelor sanatoase in celule maligne si pot cauza dezvoltarea tumorilor canceroase.
Trebuie sa mentionam faptul ca herpesul care apare foarte des poate cauza si probleme psihice. Herpesul ingreuneaza relatia cu partenerul, chiar poate fi un impiediment in indeplinirea sarcinilor de serviciu (sa ne gandim, de exemplu, la angajatii din sistemul sanitar sau alimentar). Aparitia sa frecventa creaza o stare de tensiune permanenta si groaza la gandul ca simptomele s-ar putea ivi in momentul cel mai nepotrivit. Inclusiv astfel de factori psihologici pot declansa herpesul.
Unul dintre primii pasi pentru a scapa de herpes este sa va fortificati sistemul imunitar. Pentru intarirea sistemului imunitar puteti folosi cateva preparate din gama produselor naturale.
Unul din cele mai moderne si mai accesibile produse naturiste este VirAgo. Acesta este produs din componente exclusiv naturale, destinat in mod special protectiei organismului impotriva bacteriilor si virusilor si recomandat cu precadere in tratamentul impotriva herpesului.
Plantele din compozitia produsului VirAgo
- Frunza de maslin. Are proprietati antimicrobiene. S-a constatat ca este eficienta in afectiunile virale, bacteriene si fungice, respectiv in alergii si sindromul oboselii cronice.
- Echinacea. Este una din cele mai cunoscute plante cu efecte imunostimulatoare si antivirale. Impiedica raspandirea virusului herpetic si gripal, imbunatateste sistemul nespecific de aparare al organismului, impiedica inmultirea agentilor patogeni.
- Lizina. Deoarece lizina se poate fixa in locul argininei (aminoacid necesar inmultirii virusului herpetic), impiedica inmultirea virusului si dezvolta un efect antiviral puternic.
- Pau d'Arco. Proprietati imunostimulatoare, antibacterian, antifungic, antiparazitar, antiviral, antioxidant, analgezic, antiinflamator. Este utilizat cu succes si in candidoze.
- Gheara matei. Este unul dintre cei mai eficienti imunostimulatori. In plus, are proprietati antiinflamatoare si antivirale.
- Zincul. Este indispensabil pentru functionarea sistemului imunitar
Pentru a preveni infectarea sau reinfectarea cu virusul herpetic, nu trebuie sa folosim aceleasi pahare sau tacamuri utilizate de persoanele infectate, nu sarutati persoane care au herpes, schimbati periuta de dinti dupa ce herpesul a disparut, pentru a preveni reinfectarea.
- Se tamponeaza zona cu alcool (vodca, whisky) sau cu cafea rece.
- Se unge herpesul de 2-3 ori pe zi cu o alifie cu propolis.
- Se beau zilnic 2-3 cani cu infuzie de "trei frati patati".
- Se taie o capsula de vitamina E sau de vitamina A si se unge herpesul cu uleiul din interior.
- Se pun comprese cu infuzie din frunze de fragi.
- Se zdrobesc cateva flori proaspete de galbenele, se inmoaie un tampon in sucul obtinut si se tamponeaza herpesul.
- Se tamponeaza zona cu tinctura de propolis.
- Se pun comprese cu suc proaspat de portocale si mere.
- Se unge herpesul cu alifie de galbenele sau de roinita.