Hormonii de crestere
Hormonii de crestere sunt proteine formate din aproape 190 de aminoacizi, care sunt...
Melatonina este un hormon produs in corpul nostru de glanda pineala (epifiza). Se poate afirma cu siguranta ca glanda pineala este cheia de a intelege imbatranirea, doar prin simplul fapt ca incepand de la nastere si pana la moarte, ea controleaza variatia zilnica a nivelului hormonilor (ciclul circadian). Glanda pineala este situata la baza creierelui si are conexiune directa catre sistemul nervos si hormonii neuro-endocrini.
Melatonina, sub denumirea chimica de N-acetil-5-metoxitriptamina, ajuta la reglarea altor hormoni si mentinerea ritmului circadian. Pe timp de noapte sau de intuneric, corpul produce melatonina in cantitate mai mare decat pe parcursul zilei. Secretia de melatonina este maxima noaptea, insa eliberarea ei este influentata si de alti factori, precum stilul de viata. Producţia de melatonina atinge cote maxime intre orele 22 şi 3 dimineata (si din acest motiv este indicat sa ne culcam inainte de ora 22).
Cea mai mare cantitate de melatonina se secreta de corpul uman are loc intre 1 si 3 ani, deoarece este perioada in care de doarme cel mai mult (intre 12 si 14 ore). Cantitatea de melatonina scade odata cu varsta, incepand cu 40 de ani. Specialistii ne recomanda sa ne refacem rezervele de melatonina prin alimentatie sau prin administrarea de suplimente.
Cea mai buna forma de melatonina este totusi melatonina de origine vegetala extrasa din cacao. Dar se gaseste si fructe, legume, struguri, porumb, orz, rosii, banane, ovaz, cereale, dar in cantitati mai mici. Melatonina actioneaza doar atunci cand este nevoie, neavand contraindicatii sau efecte secundare.
Melatonina are si proprietatea de a intari sistemul imunitar, avand efecte puternice de antioxidant.
Melatonina este raspunzatoare de reglarea somnului, iar daca nu se sintetizeaza in cantitate normala, rezultatul este un somn superficial si de calitate proasta, neodihnitor.
Melatonina se foloseste cu deosebire in caz de insomnii. Aceasta substanta face ca ciclul de somn sa se desfasoare in cel mai bun mod.
Melatonina este folosita cu succes si in cazurile de dereglare a somnului la copii cu afectiuni ca autismul, sau cu intarzieri de dezvoltare mentala. De asemenea, este folosita ai in cazurile de paralizie cerebrala, la osteoporoza, menopauza, sau ca agent anti-imbatranire, sindromul Alzheimer, migrene si depresii .Este folosita chiar si in cazurile mai grave, de cancer la creier, cancer la gat, cancer la cap, sau cancer de prostata, ori gastrointestinal.
Suplimentele cu melatonina se mai utilizeaza si dupa chimioterapie, cand efectele secundare ale acesteia afecteaza corpul prin scadere de greutate, dureri de cap, slabiciune si reducerea numarului de celule trombocite. Mai este folosita ca si calmant administrat inaintea anesteziei, sau ca aplicant protector pe piele impotriva soarelui puternic.
Dar cea mai buna utilizarea a melatoninei este totusi in cazurile de insomnie.
Studiile clinice au aratat ca un supliment cu melatonina poate ajuta persoanele cu dereglari ale ritmului circadian, fiind luat pentru perioade scurte de timp pe cale orala cu circa o jumatate de ora inainte de culcare. Inca nu se stie exact cum actioneaza aceste suplimente cu melatonina, dar este cert ca reduce timpul de adormire la cateva minute. Un studiu aplicat unui numar de 334 de persoane cu varsta de peste 55 ani a demonstrat ca acestea au un somn mult mai lnistit, fiind si mult mai active la trezire.
Studiile arata ca melatonina este un antioxidant de doua ori mai puternic decat vitaminele C, E si decat betacarotenul. in plus, este singurul antioxidant ce este capabil sa patrunda in fiecare celula a corpului.
In prezent, nu exista o doza clara recomandata de administrarea melatoninei sub forma de suplimente alimentare.
De regula,se foloseste in doze mici, in cantitati de 0,3 mg pe zi. In cazurile de insomnie, luata in cantitate de 1-3 mg cu o ora inainte de culcare, melatonina are efecte foarte benefice. Daca aceasta cantitate nu da rezultatele dorite dupa 3 zile, puteti incerca o doza de 5-6 mg cu o ora inainte de culcare. Doza potrivita pentru dvs.o recunoasteti atunci cand peste zi nu resimtiti nici o stare de oboseala sau de iritatie.
Folosirea dozelor mici de melatonina ar sa fie mult mai eficiente, in special la persoanele sensibile. Luata in cantitate mai mare poate duce la anxietate, iritatie nervoasa, somnolenta in timpul zilei, crampe la stomac, sau ameteala.
Este bine ca persoanele cu varste de peste 65 ani sa se consulte totusi cu medical lor la administrarea de suplimente cu melatonina. De asemenea, femeilor gravide sau celor care alapteaza nu le este indicat sa foloseasca melatonina.
Ca efecte secundare, administrarea de melatonina poate duce la o stare de depresie, fiind indicat ca persoanele aflate deja in stare de depresie sa consulte un medic.
Consumul de cafea, alcool, sau tutun poate reduce efectele melatoninei.