Desi poate parea neobisnuit, albinele sunt sursa unuia dintre cele mai interesante medicamente ce au existat vreodata: mierea de albine. Fiecare stup are albine lucratoare care "alearga" zi lumina sa straga polenul de pe o raza considerabila. Apoi aducandu-le inapoi la stup, ele il transforma in miere, alimentul de baza al coloniei de albine. Insa dincolo de proprietatile hranitoare si de gustul dulce si bun, mierea a devenit in ultima vreme un subiect de studiu si pentru medici, lucru demn de interes avand in vedere ca inca din antichitate se cunosteau proprietatile antibiotice ale acestui produs.

Mierea de albine in antichitate

Folosita la inceput in ritualurile sacre ale popoarelor, mierea s-a raspandit foarte repede fiind folosita atat in forma ei naturala cat si ca parte a unor bauturi usor alcolizate sau pentru indulcirea diferitelor alimente (pana la descoperirea trestiei de zahar). Pe de alta parte, doar in Vechiul Testament mierea apare mentionata de vreo 60 de ori in timp ce in Grecia, Dioscoride scria in "De Materia Medica" despre tratarea ranilor folosind mierea prin aplicare directa iar Plinius cel Batran, un important erudit roman recomanda si el tratarea oricarei rani infectate cu ajutorul mierii de albine.

De altfel scrieri similare ce atesta importanta acestui produs al albinelor mai putem gasi si in China, India, Egipt sau la vechiul popor sumerian. Si in aproape fiecare dintre acestea putem regasi si cateva mentiuni cu privire la importanta medicala a mierii.

Mierea in medicina naturista vs medicina moderna

mierea de albineMierea are importante proprietati antimicrobiene insa pentru o buna bucata de vreme, acestea au fost ignorate de medicina moderna deoarece s-au descoperit noi si noi antibiotice menite sa lupte cu diferitele forme de microbi. Azi insa, tot mai multe dintre acestea au devenit sau se estimeaza ca vor deveni inutile deoarece un numar crescut de agenti patogeni au devenit imuni la tratamentele standard.

In Marea Britanie totusi, numerosi medici au reinceput sa foloseasca mierea plecand de la cateva premise deja cunoscute: mierea nu se strica niciodata datorita unor enzime albuminoase antibacteriene pe care le are in compozitie, de asemenea, tot mierea este printre putinele alimente care contin aproape toate vitaminele cunoscute dar mai ales datorita faptului ca testele de laborator au evidentiat ca mierea reduce considerabil perioada de vindecare a ranilor. De asemenea, au existat cazuri unde (in cazul bolnavilor de diabet) folosirea acestui produs apicol a dus chiar la salvarea de la amputare a unor membre, lucru remarcabil de altfel.

Mierea de albine, medicamentul de acasa

Si daca credeati ca totul tine doar de spitale, chirurgi si tot asa, sa stiti ca mierea este un bun medicament si pentru acasa. Chiar asa, de cate ori v-a durut gatul si v-ati dus pana la farmacie ca sa luati un sirop sau cine stie ce alte medicamente. Ei bine, la fel de bine, puteati sa va opriti la piata, sa luat un borcan de miere naturala si sa serviti un ceai cald cu o lingurita de miere. Astfel, aceasta va acoperi zona iritata a gatului si o va proteja folosindu-se de proprietatile sale antibacteriene.

Dar mai exact cum functioneaza aceste proprietati antibacteriene? Ei bine mierea nu are apa, ea este suprasaturata cu zahar motiv pentru care apa a fost eliminata aproape in intregime. Mai mult, acidul gluconic continut in miere creeaza un mediu impropriu cresterii si dezvoltarii bacteriilor lucru la care contribuie si peroxidul de hidrogen un alt compus al mierii. Deci pe de-a intregul, acest produs apicol nu este numai gustos ci si extrem de sanatos, menit sa ajute organismul sa se lupte cu infectiile intr-un mod puternic si natural.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole