Omega 3 ajuta in cura de slabire
Sa observat ca obezitatea este corelata si cu cresterea in alimentatia moderna a...
Acizii grasi omega 3 sunt acizi polinesaturati de care organismul are nevoie in combaterea si prevenirea unor boli, cum ar fi cele cardiovasculare, artrita reumatoida, astm, depresie. Se pare ca sunt pe prima pagina a recomandarilor si ca supliment alimentar datorita actiunii pe care o au asupra membranelor celulelor. Acestea permit acumularea propice de nutrienti in celula pentru o buna functionare a organismului. Membranele sunt compuse din acizi grasi si pentru a avea o capacitate optima trebuie sa-si pastreze fluiditatea si integritatea.
Dupa cum am spus, acizii grasi au un rol important in prevenirea si tratamentul unor boli. Iata cateva din acestea : Alzheimer, astm, atentie deficitara, hiperactivitate dereglata, dereglare bipolara, cancer, boli cardiovasculare, depresie, diabet de diferite tipuri, eczema, presiune mare a sangelui, boala Huntington, lupus, migrene, scleroze multiple, obezitate, osteoartrita, osteoporoza, psoriasis, artrita reumatoida.
Acizii grasi omega 3 se gasesc in diferite alimente. Somonul, semintele de in si nucile sunt surse excelente pentru acesti acizi. Ii mai gasim in conopida, varza, seminte de mustar, cuisoare, scoici, cod, ton, tofu, soia si varza Brussels, salata verde.
Uleiurile polinesaturate, inclusiv grasimile omega 3 se deterioreaza usor la caldura, lumina si oxigen. Cand sunt expuse prea mult timp, ele oxideaza, adica devin rancede.
Rancezeala nu numai ca altereaza gustul si mirosul uleiului, dar ii diminueaza de asemenea si valoarea nutritionala. Dar mai important este ca oxidarea acizilor grasi produce radicali liberi, care se crede ca au un rol in dezvoltarea cancerului si a altor boli degenerative.
Ca forma de supliment, acidul gras omega 3 se gaseste ca bobite de gel sau in stare lichida, ambalate in sticlute. Uleiul de seminte de in si uleiul de ficat de cod sunt cele mai obisnuite suplimente. Cand folositi suplimente alimentare cu omega 3, amintiti-va sa le pastrati in locuri reci si intunecoase, de preferinta in frigider. Este recomandat de asemenea sa alegeti un produs care contine vitamina E. Acesta este un antioxidant puternic ce protejeaza acizii grasi de rancezeala.
Singurele dezavantaje ale suplimentelor sunt ca in timp pot sa dea un miros specific corpului si sa cauzeze o respiratie neplacuta, iar la unele persoane poate sa apara diareea. Toate acestea se pot evita prin reducerea dozajului sau prin cumpararea unor suplimente care va protejeaza. Vitamina E este de asemenea indicate impreuna cu uleiul de peste datorita efectului antioxidant pe care il are.
Datorita acestor calitati ale acizilor grasi , s-au facut diferite studii care au aratat ca pestele cu carne mai grasa poate stimula puterea de concentrare si invatare la copii si poate imbunatatii functionarea sistemului cardiovascular. Totodata exista rezultate bune la copiii cu boli ca autism si dislexie, in urma folosirii suplimentelor de omega 3.
Este indicat ca parintii sa foloseasca acizii omega 3 ca supliment alimentar in alimentatia copiilor, deoarece se crede ca regimul alimentar este tot mai sarac in acestia decat ar trebui. Inca nu s-a definit care ar fi necesarul zilnic, dar recomandarile sunt ca in urma discutiei cu medicul de familie, sa se stabileasca administrarea unor doze regulate.