Spirulina Chlorella Plus
Spirulina este una dintre sutele de specii de alge si se crede ca ar fi prima forma de...
In fiecare casa ar trebui sa existe unul sau doua ghivece cu aloe vera asezate la fereastra, deoarece planta de aloe a fost utilizata in scop terapeutic inca din vremuri stravechi. In prezent, gelul de aloe vera este un bine cunoscut remediu impotriva arsurilor provocate de razele solare, rani si alte probleme ale pielii. Este folosit chiar si pentru tratarea hemoroizilor si a intepaturilor de insecte deoarece contine agenti antiinflamatori, iar gelul formeaza un strat racoros calmand tesuturile pruriginoase, iritate.
- Acnee
- Arsuri solare
- Eruptie cauzata de caldura
- Iritatie dupa barbierit
- Negi
- Par uscat
- Pete de varsta
- Piciorul atletului
- Piele uscata
- Psoriazis
- Riduri
- Vezicule
- Zona zoster
Oamenii de stiinta au studiat gelul de aloe vera pentru beneficiile sale potentiale atunci cand este administrat oral, dar pana acum, chiar daca au fost observate efecte benefice, nu s-au tras concluzii definitorii. Cu toate acestea, entuziastii folosirii acestei plante sunt convinsi ca gelul – sau sucul cu o concentratie crescuta de aloe vera - poate fi administrat oral ca tratament pentru artrita, diabet zaharat si ulcer gastroduodenal. Este probabil intelept sa priviti cu precautie toate acestea, dar se stie sigur ca aloe vera este unul dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru piele care au fost descoperite vreodata.
Oamenii de stiinta nu cunosc exact cum actioneaza gelul de aloe vera, dar au identificat multe dintre componentele sale active. Gelul de aloe contine substante vascoase care formeaza emolientii naturali calmanti. Are un continut crescut de compusi antiinflamatori, precum si bradichininaza, o substanta chimica ca actioneaza ca un analgezic local. Lactatul de magneziu din aloe vera amelioreaza pruritul, iar gelul contine substante care favorizeaza vindecarea prin dilatarea vaselor de sange si prin cresterea fluxului sanguin catre zonele afectate.
- Arsuri minore. Aplicarea rapida a gelului de aloe vera reduce durerea, inmoaie pielea si impiedica patrunderea germenilor si a aerului in leziune. Gelul calmeaza, de asemenea, durerile provocate de arsurile solare. Pentru a ameliora durerile legate de expunerea prelungita la soare, adaugati o cana sau doua de suc de aloe vera in cada umpluta cu apa calduta si faceti baie. (sursa: aici)
- Plagi taiate si escorticatii. Gelul de aloe vera formeaza un strat protector natural pentru piele, favorizand vindecarea ei rapida. Totusi, gelul nu este eficient in cazul unor rani grave. Cercetatorii de la un spital din Los Angeles au descoperit ca, in cazul unor asemenea rani, gelul creste timpul necesar vindecarii.
- Psoriazis. Gelul de aloe vera calmeaza inflamatiile si inmoaie crustele pielii care sunt caracteristice acestei boli cutanate cronice. Un studiu facut pe o perioada de patru saptaman a stabilit un procent de 83% de curatare a pielii pentru persoanele care au folosit gelul in comparatie cu 6% pentru cele care utilizat alta crema.
- Acnee. Folositi aloe vera cand aveti o eruptie. S-a observat intr-un tudiu ca 90 din rani au fost complet vindecate dupa cinci zile de aplicare a plantei – aproape de doua ori mai repede in comparatie cu persoanele care folosesc medicamente obisnuite antiacneice.
- Zona zoster. Leziunile dureroase provocate de virusul herpetic se vindeca mai repede daca aplicati aloe vera pe zona afectata. Se pare ca gelul are unele efecte antivirale. Pe langa aceasta, ajuta la dilatarea vaselor de mici de sange denumite capilre, permitand in felul acesta sangelui sa irige zona si grabind astfel vindecarea.
Medicii sunt in unanimitate de acord ca aloe vera ajuta la inlaturarea suferintelor de mica intensitate, dar ce se poate spune despre consumul gelului sau al sucului de aloe pe cale bucala? Nu este inca dovedit nimic sigur, dar o serie de studii au facut cunoscute unele posibilitati care au trezit interesul. De exemplu, un studiu stiintific a stabilit ca persoanele care au luat suc de aloe de doua ori pe zi timp de 42 de zile au inregistrat o scadere semnificativa a nivelului de zahar din sange, fapt care ar putea ajuta la tratarea diabetului.
Cercetatorii japonezi au facut cunoscut faptul ca ingredintele active din aloe vera blocheaza secretiile gastrice si vindeca ranile din stomac, ducand la concluzia ca aceasta planta ar fi un remediu in vindecarea ulcerului. In realitate, se pare ca doua dintre componentele chimice din aloe vera blocheaza actiunea sau chiar distrug Helicobacter pylori, bacteria care cauzeaza cele mai multe ulcere.
In sfarsit, un compus chimic numit acemanan, care se gaseste in stratul extern al plantei, se pare ca are proprietati antivirale. Dar mai sunt multe studii de facut inainte ca cercetatorii sa ajunga la concluzia finala privind utilitatea sa.
Aloe vera este un laxativ eficient, poate chiar prea eficient. Se pare ca latexul de aloe, extras din frunze, are proprietati laxative, stimulan contractiile intestinale. Medicii, ca si in cazul altor tipuri de laxative, il recomanda insa foarte rar, deoarece poate produce crampe severe sau diaree, insotite de pierderea de lichide si electroliti – minerale care joaca un rol esential in functionarea organismului.
Puteti cumpara produse de ingrijirea pielii pe baza de aloe vera de la supermarket si farmacie, dar nu este inca limpede daca forma sub care se prezinta aloe vera in aceste produse are acelasi efect benefic ca si gelul natural de aloe. In cazul in care cumparati creme sau lotiuni gata preparate, asigurati-va ca aloe vera apare pe primul loc in lista de ingrediente. Pentru uz intern, cumparati sucuri care contin cel putin 98% aloe vera.
Pentru a obtine beneficii complete, nu exista subtitut pentru planta in ghiveci. Planta de aloe vera este usor de crescut – chiar de catre cel mai nepriceput si neindemanatic gradinar. Se dezvolta chiar daca nu este ingrijita, avand nevoie numai de putina apa, crescand chiar si in locurile mai intunecoase si pe un sol sarac. Totusi, planta nu ar trebuie expusa temperaturilor mai scazute de 5⁰ C; iata de ce este bine sa fie asezata langa fereastra sau in sera.
Pentru a calma arsuri solare, taieturile, hemoroizii si ranile mai usoare (superficiale), spalati zona cu apa calda si sapun. Apoi taiati o bucata dintr-o frunza mai mare, sectionati-o in lungime si stoarceti sucul (gelul). Acoperiti rana cu un strat gros de suc si repetati tratamentul de doua sau trei ori pe zi.
Articol de Antoneta Barbu