Spirulina
Dar ce este de fapt spirulina? Este o micro-alga, adica o planta acvatica de nici...
Alimentatia este primul medicament. Dar daca stim ca dusmanii sanatatii se ascund in farfurie, care sunt aliatii nostri? De mai multi ani, unor compusi le sunt atribuite toate virtutile: polifenolilor. Foarte abundenti in fructe si legume, ei protejeaza impotriva mai multor boli. Iata un ghid scurt.
Cum sa mancam si in acelasi timp sa ne mentinem sanatosi? Multi oameni de stiinta au studiat diferite alimente pentru a le determina virtutile.
De ce ar trebui sa mancam cel putin cinci fructe si legume pe zi? Pentru vitamine? Desigur! Pentru minerale? Acestea vin de la sine ! Pentru fibre? Este evident! Dar exista si alti compusi esentiali, prezenti in multe plante? Ei bine, da, polifenolii! Aceste substante au proprietati antioxidante foarte importante pentru a lupta impotriva formarii de exces de radicali liberi in organism (substante care vor favoriza imbatranirea celulara). Prin acest mecanism, precum si prin alte mijloace care nu au fost inca elucidate, polifenolii ne protejeaza de multe boli.
Polifenolii limiteaza aparitia anumitor afectiuni. Intr-o lucrare care a fost prezentata la conferinta "Polifenolii si sanatate" care a avut loc la Vichy, in noiembrie 2003, oamenii de stiinta au subliniat diferite proprietati ale acestor compusi:
Ceai, ciocolata, vin ... Poate ati auzit de alimente care si-au facut o reputatie de alimente sanatoase, datorita continutului lor ridicat de polifenoli.
Dar, intr-un mod mai general, polifenolii principali ii gasim in fructe: mere, struguri. Pentru a va asigura ca alimentele contin polifenoli va puteti ajuta de culoare. Intr-adevar, pigmentii de pe fructele rosii sunt o clasa de polifenoli, antociani.
Atentie, insa, in ciuda beneficiile lor pentru sanatate, polifenolii nu trebuie sa fie consumati in exces. Daca nu stim inca dozele minime pe care ar trebui sa le consumam, cu atat mai putin cunoastem valorile pe care ar trebui sa nu le depasim. Singurul lucru demonstrat este ca un consum excesiv de polifenoli poate reduce absorbtia fierului de catre organism.
Cel mai bine este, probabil, sa respectam recomandarile Ministerului Sanatatii: cinci fructe si legume!