Cea mai frumoasa luna a anului
A sosit cea mai frumoasa luna a primaverii, unii spun ca este cea mai frumoasa luna a...
Microorganismele din tractul gastrointestinal al mamiferelor interactioneaza cu organismul pe care il ocupa, contribuind la mentinerea sanatatii acestuia. Aceasta comunitate complexa se numeste flora intestinala. Formarea florei intestinale umane incepe la nastere, iar, pe masura ce inaintam in varsta, aceasta se modifica. Compozitia sa ramane neschimbata, insa proportia si cantitatea microorganismelor care formeaza flora intestinala pot varia.
Putem afirma ca flora intestinala a fiecarei persoane are o compozitie unica, pe care o intalnim doar in organismul respectiv.
In cazul nasterilor naturale, bacteriile vaginale si rectale patrund in organismul nou-nascutilor, creand un mediu anaerob pentru flora bacteriana. In cazul copiilor nascuti prin cezariana, acest proces are loc 2-4 saptamani mai tarziu. Alaptarea este o metoda foarte eficienta de imbunatatire a compozitiei florei intestinale (flora intestinala a nou-nascutilor alaptati la san este formata din bifidobacterium in proportie de 95%). Asadar, flora intestinala umana incepe sa se formeze chiar de la nastere si, in urma diversificarii alimentatiei si datorita contactului cu diferite bacterii si ciuperci, capata forma finala spre sfarsitul celui de-al doilea an de viata.
Microorganismele care formeaza flora intestinala pot varia de la persoana la persoana. In stomac, numarul de germeni este cel mai scazut, datorita prezentei agentilor acizi. In intestinul subtire, numarul acestora este mai ridicat, in ileu este de circa 108 CFU/g, iar in colon – datorita perioadei prelungite de tranzitie si cantitatilor sporite de nutrienti – aceasta cifra poate atinge chiar 1012 CFU/g.
Flora intestinala endogena indeplineste trei functii principale:
Caracteristicile benefice ale florei intestinale se cunosc de secole, fiind mentionate chiar si in Vechiul Testament. Mechnikov a primit premiul Nobel in 1908 pentru descoperirea fagocitozei; acesta a demonstrat ca in urma consumului de produse lactate fermentate ce contin lactobacillus (de exemplu iaurt) se reduce numarul de microorganisme patogene din intestine. Aceasta ar putea fi o explicatie plauzibila pentru longevitatea taranilor bulgari. Cuvantul probiotic a fost folosit pentru prima data in 1965 si deriva din expresia pro bios „pentru viata".
Coloniile de microorganisme din intestine pot suferi schimbari dinamice. Aceastea pot fi afectate negativ de consumul de alcool, de o alimentatie deficitara, de diferite infectii si de administrarea de medicamente, inclusiv antibiotice.
Probioticele sunt bacterii care, dupa ce patrund in organism din alimente, ocupa sistemul intestinal si actioneaza benefic asupra sanatatii organismului-gazda. Principala sursa de probiotice sunt produsele lactate, suplimentele alimentare si medicamentele cu probiotice. Consumul de probiotice este o tema foarte discutata in prezent de catre expertii din industria farmaceutica si a suplimentelor alimentare. Au fost efectuate o serie de studii cu privire la utilizarea probioticelor, care s-au concentrat in special pe bolile digestive, care afecteaza flora intestinala.
Tratamentul cu probiotice poate reduce efectele negative ale diareei acute si diareei asociate cu consumul de antibiotice.
Cu toate ca profilaxia se realizeaza, in primul rand, cu ajutorul unei igiene adecvate, cercetarile stiintifice referitoare la alti factori profilactici, cum ar fi alimentatia, au dat rezultate promitatoare.
Sindromul de colon iritabil reprezinta un complex de tulburari functionale la nivel intestinal, cu o durata de minimum 3 luni, acompaniate de diaree si balonare, precum si de reducerea florei intestinale.
Boala hepatica cronica sau encefalopatia hepatica (hepatoencefalopatia) cauzeaza cresterea cantitatii de amoniac din fluxul sanguin, ceea ce are ca rezultat o serie de simptome neurologice. Probioticele reduc nivelul pH-ului intestinal, prevenind absorbtia amoniacului.
Cercetarile din acest domeniu sunt reduse, insa rezultatele initiale sunt incurajatoare.
Microflora intestinala joaca un rol important in lupta impotriva agentilor patogeni si bacteriilor. De exemplu, animalele de laborator a caror flora intestinala a fost redusa artificial au fost mult mai susceptibile la infectii.
Datorita activitatii florei intestinale sanatoase, intestinul gros nu reprezinta doar un organ digestiv, ci joaca un rol important si in sistemul de protectie imunitara a organismului. Daca echilibrul intern al florei intestinale este dereglat, aceste functii vor fi puternic afectate.
In ultima decada, cercetatorii au facut progrese importante nu doar in domeniul profilaxiei si mentinerii sanatatii, ci si al prevenirii bolilor cauzate de modificarea florei intestinale si al terapiilor adiacente. Chiar daca cercetarile sunt de-abia la inceput de drum, rezultatele din viitorul apropiat se anunta a fi promitatoare.
Compania Calivita International a conceput un produs ce contine probiotice ProbioBalance ce poate fi gasit in Magazin CaliVita. ProbioBalance contribuie la mentinerea unei flore intestinale echilibrate si blocheaza inmultirea bacteriilor patogene. Datorita gustului delicios, placut, cu arome de fructe, Probio Balance poate fi administrat si copiilor.
Toate speciile de bacterii din ProbioBalance se gasesc in mod natural in sistemul gastrointestinal uman. Chiar daca, in comparatie cu alte produse, ProbioBalance contine o cantitate mai mare de bacterii, produsul nu poate fi supradozat, putand fi consumat in siguranta de oricine.
In Probio Balance se gasesc in special 3 probiotice: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium longum si Lactobacillus rhamnosus.
Articol preluat de pe site-ul calivita.com