Resveratrol – fantana tineretii
Resveratrolul este un antioxidant foarte puternic prezent in cantitati mari in...
"Vinul este o dovada constanta a faptului ca Domnului ii place sa ne vada fericiti"
Benjamin Franklin
Conform unui vechi proverb popular, un pahar de vin rosu pe zi tine medicul departe. Poate si de aceea, aceasta bautura a primit o atentie deosebita in literatura de specialitate.
In anii 90, a devenit un lucru arhicunoscut faptul ca exista o stransa relatie intre aparitia bolilor cardiovasculare si existenta unor nivele crescute de colesterol in organism si lipide in sange.
Cu toate acestea, in cursul studiilor realizate in tarile industrializate, a iesit la iveala faptul ca aceasta regula nu este valabila si in cazul francezilor. Practic, desi nivelele de colesterol si lipide in sange sunt similare celor din alte tari si desi in dieta lor se regasesc nivele similare de acizi grasi saturati, evidentiindu-se astfel faptul ca francezii au un stil de viata similar tuturor celorlalte populatii studiate, incidenta bolilor cardiovasculare este, in cazul lor, mult mai mica decat in cazul altor tari. In aceste conditii, oamenii de stiinta au numit acest fenomen ca fiind "paradoxul francez"
In mod aditional, studiile ulterioare au relevat faptul ca explicatia acestui fenomen nu sta in vreo predispozitie genetica a francezilor ci mai degraba, in cantitatile mari de vin rosu pe care acestia le consuma. Asta si pentru ca vinul si in special cel rosu, este bogat in polipenoli, acestia din urma exercitand cateva efecte pozitive asupra organismului.
Practic, atunci cand facem referire la polipenoli, vorbim de o intreaga familie de compusi care include flavonoizi, lignini sau cumarini. Astazi, in urma studiilor si cercetarilor efectuate cunoastem mai mult de 4000 de polifenoli diferiti, ale caror efecte fiziologice depind de structura moleculei. Polifenolii din plante sunt antioxidanti puternici care ne protejeaza atat celulele cat si corpul in ansamblul sau prin neutralizarea radicalilor liberi ce se formeaza in cadrul proceselor fiziologice sau datorita influentelor mediului in care traim, reusind astfel, inclusiv sa ne incetineasca procesul de imbatranire al organismului.
Polifenolul caracteristic vinului rosu este resveratrolul. Acest compus poate fi gasit in mari cantitati in struguri, atat in coaja boabelor cat si in mugurii vitei de vie. Ce-i drept insa, in cantitati mult mai mici, resveratrol se regaseste si in troscot, alune sau merisor. De fapt, plantele produc acest polifenol ( resveratrol ) tocmai pentru a se proteja de infectii. In ceea ce priveste insa vinul, cantitatea de resveratrol variaza functie de specia de vita de vie, de climatul in care creste dar si de metoda de cultivare a plante ( spre exemplu, la vita de vie stropita, unde protectia este asigurata extern, cantitatea de polifenol este mai scazuta).
In alta ordine de idei, compusul polifenolic se poate regasi in natura in patru forme diferite din care trans-resveratrolul pare sa fie cea mai activa din punct de vedere biologic.
Unul dintre numele cel mai des asociate cu acest polifenol natural este cel al Dr. David Sinclair, profesor la Harvard, care, a obtinut rezultate excelente in cercetarile sale privind imbatranirea in relatie cu resveratrolul. In particular, intr-unul dintre experimentele sale, el a evidentiat faptul ca soarecii tratati cu resveratrol au avut o perioada de viata mult mai mare decat media obisnuita a acestor vietuitoare. In plus, Sinclair a remarcat faptul ca soarecii supraponderali tratati cu resveratrol si-au trait restul vietii fara a a avea problemele de sanatate specifice organismelor supraponderale. Asta nu inseamna neaparat ca resveratrolul elimina consecintele obezitatii intru totul ci doar ca rezultatele testelor sunt demne de luat in seama si ca sunt necesare investigatii suplimentare in ceea ce priveste efectele resveratrolului asupra organismului uman.
In cursul unui alt studiu, resveratrolul a fost comparat cu vitamina E si cu un alt antioxidant sintetic. Desi toate substantele si-au dovedit eficienta in eliminarea radicalilor liberi, resveratrolul a fost acela care si-a dovedit cea mai mare eficienta impotriva anumitor radicali liberi. Iar asta dovedeste ca in conditiile vietii de zi cu zi antioxidantii sunt foarte numerosi si foarte diferiti intre ei.
In mod evident, ingredientul principal al noului nostru produs, este, asa cum ii spune si numele, resveratrolul, pe care noi l-am imbogatit cu valorosul extract de seminte de strugure dar si cu Coenzima Q10. Astfel, cea mai cunoscuta componenta a extractului de seminte de strugure sunt flavonoizii denumiti proanthocyanidi oligomerici (OPC) ce au un pronuntat efect antioxidant, rolul lor preponderent fiind acela de a sustine buna functionare a sistemului vascular. Coenzima Q10 este responsabila pentru asigurarea unei surse de energie celulara, rolul ei fiind acela de a participa la transformarea nutrientilor in energie. Combinatia de coenzima Q10 si resveratrol are nu numai un efect anti-imbatranire ci si unul energizant ce ne poate ajuta sa trecem mai usor peste viata de zi cu zi.
Resveratrolul este unul dintre cei mai populari si mai cautati antioxidanti de pe piata suplimentelor alimentare, asa cum a evidentiat si studiul efectuat de American Consumer Lab care a inclus resveratrolul intre primele 5 cele mai populare ingrediente active ale suplimentelor alimentare cu rol in dieta. Astfel, in timp ce in anul precedent studiului "numai" 11,7% dintre consumatori au achizitionat un produs pe baza de resveratrol, in anul studiat, nu mai putin de 19,4% dintre consumatori au achizitionat produse cu resveratrol, ceea ce procentual inseamna o crestere totala de 65,8%.