Seleniul e un mineral caruia de cele mai multe ori nu i se acorda importanta cuvenita. Beneficiile pe care le aduce organismului sunt uriase: previne formarea celulelor canceroase, incetineste procesul de imbatranire si curata organismul de substante toxice.

Seleniul este un mineral foarte puternic care joaca un rol foarte important, crucial chiar, in lupta impotriva cancerului. Seleniul este incorporat in proteine pentru a produce selenoproteinele, care sunt enzime antioxidante. Proprietatile de antioxidanti ale selenoproteinelor ajuta la prevenirea acumularii in celule a radicalilor liberi. Mai are rolul de a recicla antioxidantii prin corp, cum ar fi vitamina E.

In  China, unde rata de cancer gastric si cel de esofag este in crestere, riscul de cancer a fost redusc practic la jumatate dupa ce s-a administrat o doza mai mare de seleniu. In tarile cu risc ridicat de cancer de prostata si de san, suplimentele cu seleniu au facut ca dezvoltarea tumorii cancerigene sa se incetineasca. Situatii benefice s-au vazut  si daca a fost administrat in cazurile de contaminare cu cadmiu, mercur si argint. Seleniul il procuram din alimente, dar il putem lua si sub forma supliment alimentar, dar numai in doze mici.

Luat in cantitate mica, seleniul ajuta la eliminarea rapida a celulelor cancerigene si la incetinirea cresterii tumorii cancerigene. Selenoproteinele ajuta si la reglarea functiei tiroide si la intarirea sistemului imunitar. Medicii prescriu seleniul ca medicament si impotriva virusurilor pe perioada de toamna-iarna. Mai este recomandat si pentru tratarea afectiunii oculare, in special a cataractei, a alterarii retinei; este foarte util si la rinichi, creier, piele sau intestine.

Deficitul de seleniu duce la infertilitate masculina si provoaca boli cardio-vasculare (boala Keshan). Cercetari recente leaga deficitul de seleniu cu aparitia osteoartritei. Un deficit de seleniu ar putea duce la afectiuni nervoase sau cardiace.

In ce alimente gasim seleniu?

seleniulMancarea vegetariana este sursa cea mai bogata in seleniu de pe pamant. Continutul de seleniu din plante depinde foarte mult de pamantul din care provine planta respectiva. De exemplu, cercetatorii stiu ca pamantul de pe platformele inalte din Dakota si Nebraska au continut ridicat de seleniu. Anumite regiuni din Rusia si China sunt cele mai sarace tinuturi in seleniu.

Cantitate de seleniu din alimente poate varia si anume:

- alunele braziliene, aprox .29 gr               544 -780 micrograme/doza zilnica

- ton alb, drenat, aprox.87gr                       63- 95 micrograme/doza zilnica

- carne de vita, gatita, aprox.104,5gr        35- 50 micrograme/doza zilnica

- spaghetti, sos,antreu rece,o portie        34- 50 micrograme/doza zilnica

- cod gatit, aprox.87 gr                                 32- 45 micrograme/doza zilnica

- friptura de carne de vita aprox 87 gr       23-35 micrograme/doza zilnica

- taitei fierti, o jum.de ceasca                      17-25 micrograme/doza zilnica

- ou, unul mediu                                             14-20 micrograme/doza zilnica

- branza grasime 2%, o jum.ceasca          12- 15 micrograme/doza zilnica

- orez maron, bob lung, gatit, o jum. de ceasca 10-15 micrograme/doza zilnica

- nuci uscate, aprox.87gr                               5-8 micrograme/doza zilnica

- paine alba din comert, o felie                     4-6 micrograme/doza zilnica

Care este doza recomandata de Seleniu la copii si adulti?

- la copiii cu varsta pana la 3 ani, se administreaza o doza de seleniu de 20 micrograme/zi:

- la copiii cu varsta cuprinsa intre 4 si 6 ani, se administreaza doza de seleniu de 30 micrograme/zi,

- la copiii cu varsta intre 6 si 9 ani doza de seleniu este de 40 micrograme/zi,

- la copiii cu varsta intre 9 si 12 ani, doza de seleniu este 45 micrograme/zi,

- la copiii cu varsta cuprinsa intre 13 si 19 ani, se administreaza seleniu in o doza de 50 micrograme/zi,

- la persoanele cu varsta de peste 19 ani, seleniu se administreaza intr-o doza de 55 micrograme/zi.

- In cazul gravidelor si a femeilor care alapteaza doza de seleniu va fi de 60 micrograme/zi;

Cine are  nevoie de suplimente cu seleniu?

Persoanele care prezinta dureri acute severe gastrointestinale si cele cu infectii severe in sange au nevoie stricta de suplimentarea cu seleniu. Suplimentarea cu seleniu se foloseste in cazul deficientei de iod, tumori maligne de orice tip (cancer), deficienta functiei tiroide, bolile cronice.

Suplimentul cu seleniu este recomandat a fi utilizat insa si fara a avea vreun tip de afectiune, tocmai pentru a preveni acest lucru. Este chiar indicat a se face administrarea cu suplimentul de seleniu pentru mentinerea sanatatii atat a copiilor cat si a adultilor.

Cum actioneaza suplimentul cu seleniu?

Seleniu il gasim in deosebire in porumb, grau si soia sub forma de selenometionina, seleniul organic analog cu amino-acidul metionina. Selenometionina poate fi incorporate in corpul proteinelor in locul metioninei, si serveste ca vehicul a depozitului de seleniu in tesuturi si organe. Suplimentele cu seleniu contin de obicei si selenit de sodiu si selenat de sodiu, doua forme anorganice de seleniu. Selenometionina ramane totusi forma de seleniu cea mai bine absorbita de organism.

Un studiu realizat in anul 1995 a aratat ca administrarea de suplimente cu formele organice ale seleniului au marit concentratia de seleniu din sange fata de cea a formelor anorganice. Totusi, nu s-a imbunatatit activitatea enzimelor dependente de seleniu, glutationul si peroxidaza. Cercetatorii inca isi continua studiile in ceea ce priveste formele diferite ale seleniului, in prezent  ramanand ca fiind cea mai buna varianta forma organica de seleniu.

Are seleniul contraindicatii?

Luat in doze prea mari, de peste 100 micrograme, poate aparea supradozajul cu seleniu, manifestat prin arsuri gastrice, caderea parului, miros al respiratiei de usturoi, stare de oboseala si iritatie. Au fost cazuri izolate de toxicitate cu selenium sau in accidente industriale.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole