Majoritatea bolilor larg raspandite din zilele noastre au la baza un anumit tip de inflamatii. Ganditi-va doar la ateroscleroza, astm, diabet de tip 1, COPD, poliartrita, Alzheimer sau boala inflamatoare intestinala (IBD)!
Insa inflamatia luata separat nu este o boala, ci reprezinta unul dintre uluitoarele mecanisme de protectie ale organismului. In cazul unei infectii sau traume, corpul tine zona afectata sub control, o curata si o regenereaza cu ajutorul unor procese incredibil de complexe.
Unul din elementele importante ale bolilor autoimune, indiferent daca este afectat sistemul digestiv sau articulatiile, este inflamatia necontrolata si permanenta care afecteaza tesuturile organismului. La inceputul procesului, asa-numitii mediatori inflamatori, eliberati din celule, informeaza celulele sistemului imunitar sa inceapa blocada, hiperemia si regenerarea tesutului afectat. Acest proces este acompaniat de inrosirea pielii, senzatia de fierbinteala si durere. In acest stadiu si mai tarziu, radicalii liberi joaca un rol important in comunicarea intercelulara.
In cazul majoritatii bolilor autoimune, tratamentul suprima capacitatea sistemului imunitar de a genera inflamatie, ceea ce are drept rezultat slabirea capacitatii de protectie a organismului. Din acest motiv, multe persoane incearca sa suplimenteze terapia medicamentoasa cu solutii alternative.
Una dintre aceste solutii este ACAI, un fruct deosebit de bogat in antioxidanti. Cercetarile au demonstrat ca una dintre flavonoidele sale, velutina, este capabila sa reduca cantitatea de substante inflamatoare eliberate din celule, care actioneaza ca piloni de baza ai acestui proces. In cadrul experimentelor, cercetatorii au folosit flavonoide cu efecte antiinflamatoare recunoscute, insa rezultatele sugereaza ca velutina din acai a fost mai puternica decat toate celelalte!
In cadrul unui alt experiment, cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca ACAI inhiba eficient functionarea enzimelor care participa la procesele inflamatorii. Preparatele antiinflamatoare nesteroidiene ce contin acid acetilsalicilic, diclofenac sau ibuprofen, carora li se face in permanenta reclama si care sunt utilizate adesea pentru a combate durerile de cap si artritice, au ca tinta tot aceste sisteme de enzime; insa, daca folosim acai, putem abtine acelasi efect cu ajutorul fortei naturii.
Au fost efectuate si experimente practice, care au examinat efectul pe care consumul de acai il are asupra durerilor artritice si asupra reducerii gamei de miscari ce rezulta de aici. Dupa 12 saptamani in care participantii au consumat 120 ml de suc de ACAI zilnic, acestia au observat ca durerea s-a redus si ca se pot misca cu mai multa usurinta, deoarece gama de miscari a articulatiilor membrelor inferioare se marise. Pana la sfarsitul experimentului, nivelul indicelui de laborator care indica procese inflamatorii (CRP) a scazut, de asemenea, insa nu semnificativ.
Studiile mai sus mentionate ne insufla speranta ca acai poate reprezenta o alternativa la tratamentul inflamatiilor si un supliment in terapiile antiinflamatoare, fara efecte secundare neplacute!
In Romania nu se gasesc fructe de ACAI, dar se poate consuma Sirop de ACAI ce poate fi gasit in reteaua Calivita