Infectiile tractului urinar constituie o problema de sanatate serioasa si afecteaza anual milioane de oameni in intreaga lume. Statisticile mondiale mentioneaza faptul ca infectiile urinare sunt printre cele mai des intalnite infectii, ocupand locul doi in ceea ce priveste infectiile obisnuite ale organismului.

In mod firesc, urina este sterila, neavand bacterii, virusuri sau ciuperci, continand insa saruri si reziduuri ce se elimina din organism. In general, infectia apare atunci cand o bacterie patrunde in tractul urinar si se multiplica. Cauzele infectiilor urinare difera de la un organism la altul si sunt mai frecvent intalnite la femei decat la barbati. Specialistii estimeaza ca aproximativ 43% dintre femeile cu varsta intre 14 si 61 de ani au avut cel putin o data infectie urinara.
Printre cele mai obisnuite simptome ale infectiilor urinare se numara: necesitatea urgenta de a urina, necesitatea de a urina mai frecvent decat in mod obisnuit, senzatia de golire incompleta a vezicii, de usturime, crampe sau durere in timpul urinarii sau imediat dupa, iar in cazul femeilor varstnice, chiar incontinenta urinara. O infectie urinara netratata prompt poate duce la infectia rinichilor.
Majoritatea infectiilor urinare (aproximativ 90%) sunt cauzate de bacteria Escherichia coli (E. coli) care, in mod obisnuit, traieste in colon. Alte microorganisme care pot cauza infectii sunt Chlamydia si Mycoplasma. Specialistii au remarcat faptul ca aceste microorganisme au devenit din ce in ce mai rezistente la tratamentul cu antibiotice din prima linie.

URX si infectii urinarePentru mentinerea sanatatii sistemului urinar, CaliVita International a creat suplimentul alimentar URX din compozitia caruia fac parte plante ce pot lupta eficient in special impotriva bacteriei E. Coli.

D-manoza, obtinuta din Vaccinium macrocarpon (afinul american) este una dintre cele mai eficiente substante impotriva bacteriei E. coli. Manoza este o glucida produsa si in mod natural de celulele tractului urinar. Bacteria E. Coli este acoperita cu un strat de protectie, un tip de glicoproteina (o combinatie intre carbohidrati si proteine) numita lectina, care o ajuta sa se lege de peretii interiori ai vezicii si impiedica astfel eliminarea ei. Moleculele de manoza actioneaza ca niste receptori, „invitand" E. Coli sa se lege de ele si sa paraseaca tesuturile epiteliale ale tractului urinar. Apoi, bacteria este eliminata din organism prin urina. Astfel, D-manoza ajuta la eliminarea bacteriilor fara a omori nici macar o singura bacterie, daunatoare sau benefica organismului, deci nu distruge nici milioanele de bacterii „prietenoase" din tractul gastro-intestinal.

Merisorul a fost utilizat de popoarele indigene de sute de ani, sub diferite forme, in cazul infectiilor urinare. Cercetarile moderne au relevat, de asemenea, efectele chimice si fiziologice pe care le are merisorul asupra tractului urinar si cum poate contribui la mentinerea sanatatii acestuia. Merisorul contine proantocianidine care inhiba aderarea bacteriei la epiteliul tractului urinar si astfel impiedica multiplicarea acesteia necesara declansarii infectiei. Proprietatile antiadezive ale merisorului au fost consemnate prima data in anul 1998, de catre dr. Amy Howell et al. In 2002, prestigiosul Journal of American Medical Association relata faptul ca merisorul nu are numai proprietati antiadezive, ci inhiba si rezistenta bacteriilor.

Vitamina C obtinuta din citrice are numeroase proprietati benefice binecunoscute. In acest caz, contribuie la indepartarea infectiei prin acidificarea urinei, creand astfel un mediu care inhiba dezvoltarea bacteriilor. Vitamina C lupta impotriva infectiilor urinare si prin fortificarea generala a sistemului imunitar.

Frunzele de urzica au efect antidiuretic. Ajuta organismul sa elimine acidul uric si bacteriile cauzatoare de infectii urinare, contribuind astfel la mentinerea sanatatii rinichilor.

urxStrugurii ursului (Uva ursi) au o traditie indelungata in utilizarea ca tratament in cazuri de infectii urinare in Statele Unite. Este utilizata ca astringent, ca un diuretic mediu si pentru efectele sale benefice in infectiile urinare. Principala substanta din Uva ursi este glicozid arbutina care reprezinta 10% din greutatea plantei. Hidrochinona si metilarbutina derivate din aceasta substanta sunt agenti antibacterieni puternici. Uva ursi, desi este deseori promovata ca diuretic, serveste mai degraba ca un antiseptic urinar. Dupa ce hidrochinona si metilarbutina sunt absorbite in tractul intestinal, se leaga de alti compusi din urina (daca urina este alcalina) formand alte doua substante chimice care omoara sau inhiba bacteriile din tractul urinar. In Germania, Uva ursi este aprobata ca antiseptic urinar.

Frunzele de Buchu au o istorie indelungata in utilizarea lor ca dezinfectant urinar si diuretic natural. Buchu a fost utilizat in infectii si inflamatii ale tractului urinar, precum si in inflamatiile prostatei. Frunzele plantei Buchu contin 1-3,5 % uleiuri volatile si flavonoide. Actiunea antiseptica asupra tracului urinar se datoreaza tocmai acestor uleiuri volatile, principalul fiind monoterpen disofenolul.

Nasturelul (Nasturtium Officinale) contine cantitati mari de glucozinolat, fosfati, iod, fier, vitamina C si uleiuri volatile. Este eficient in infectiile bacteriene, mai ales cele care afecteaza pielea si tractul urinar.

Produsul naturist URX de la CaliVita reprezinta o alternativa naturala pentru sanatatea vezicii si a tractului urinar, avand in compozitie plante cu o traditie indelungata a utilizarii lor.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole