Piridoxina, avand denumirea medicala vitamina B6, a fost descoperita descoperita in anul 1930, actioneaza ca o vitamina esentiala hidrosolubila si co-enzima, in multe dintre reactiile biochimice din corpul nostru care implica aminoacizi, astfel incat cu ajutorul ei sunt sintetizate toate proteinele.

Atunci când proteinele sunt consumate, ele sunt defalcate în aminoacizi, care la randul lor sunt absorbiti si transformati in molecule de proteine. Pentru a se putea realiza a ceasta transformare, este necesara piridoxina in corp, dupa ce este transformata in fosfat piridoxal. Un rol important il joaca si in transformarea biochimica a aminoacidului numit triptofan in niacina. De asemenea, piridoxina mai are si beneficul rol de a sintetiza acizii grasi nesaturati asimilati in hrana noastra. Lipsa vitaminei B6 din corp duce la insuficienta energiei metabolice atat de necesara pentru celulele din corpul nostru. Vitamina B6 este necesara pentru fabricarea hemoglobinei, pigmentul care da culoarea rosie sangelui si transporta oxigenul in corp. De asemenea, piridoxina ajuta si la producerea glucozei, care este atat de necesara la producerea energiei. Aceasta vitamina se gaseste in creier, ficat, splina, rinichi si in proportie de 80% in muschi, ea formand legaturi transversale intre fibrele colagenice din matricea osoasa.

Un deficit de vitamina B6 duce la destabilirea sistemului nervos in primul rand. Cei mai afectati de aceasta lipsa de vitamina B6 sunt copiii, a caror sistem nervos este inca in dezvoltare. Deficienta de paradoxina duce la convulsie sau chiar la decesul copilului, in cazul in care nu este depistata la timp, tinand cont ca rar se pot observa simptomele acestei afectiuni. Au fost numeroase cazuri in care, imediat dupa nastere, bebelusul sa fi ajuns in convulsie tocmai datorita acestei deficiente de vitamina B6. Creierul copilului, pentru a putea functiona corect si eficient, are nevoie de furnizare de proteine directa, ori aceasta deficienta duce exact la intreruperea de furnizare a acestora. Un studiu efectuat in prima faza la animale, a demonstrat ca deficienta de vitamina B6 poate cauza leziuni in dendritele neuronale. Ce sunt aceste dendrite neuronale? Ele sunt finalitatile celulelor nervoase active prin care se realizeaza transmiterea, ca prin releu de impulsuri nervoase de la un neuron la altul in sistemul nervos.

Ceea ce este periculos este faptul ca deficienta de vitamina B6 nu afecteaza doar creierul. Ea poate afecta si sistemul locomotor de asemenea. Pe perioada sarcinii, este important ca mamica sa aiba grija de dieta, astfel incat aceasta sa fie bogata in vitamina B6, pentru a nu avea repercusiuni asupra bebelusului ei, manifestate prin intarzieri de dezvoltare, anomalii ale scheletului, sau boli tromboembolice.

Imunitatea bebelusului depinde de aceasta vitamina. Glanda numita timus, este mult redusa in absenta vitaminei B6, si odata cu acest fapt automat scade si imunitatea bebelusului.

Un deficit de piridoxina poate duce si la desfunctionalitatea ficatului , sau la ridicarea colesterolului din sange. O alta problema de sanatate din cauza lipseide vitamina B6 este si epilepsia, care apare in primii ani de viata ai copilului, sau pierderi de greutate, convulsii neasteptate, irascibilitate, anxietate, depresie, etc. S-a observat ca administrarea de vitamina B6 asociata cu magneziu a dat rezultate benefice in cazul copiilor bolnavi de autism. Un supliment care are atat vitamina B6 cat si magneziu este suplimentul alimentar MagnZI B6.

Cum depistam deficienta de vitamina B6?

Vitamina B6Un prim reper de depistare a deficientei de piridoxina este nivelul gras de la suprafata dermei, aspectul de piele scorojita din jurul ochilor, sau a nasului, a gurii sau urechilor, irascibilitatea marita aa copilului, anemie sau tulburare stomacale. Alte tipuri de manifestari sunt si pierderea din energie, sensibilitate la stres, umflaturi ale membrelor, sau in jurul gurii.

Deficienta de vitamina B6 poate fi depistata inca din timpul sarcinii, prin analiza urinii sau prin masurarea LCR a plasmei.

Folosirea piridoxinei pe perioada sarcinii este foarte facila pentru copiii cu dependenta de convulsii, gradul lor de dezvoltare neuronala fiind normal. Este recomandat ca mama sa ia suplimente cu vitamina B6 macar din a doua jumatate perioada a sarcinii. Mamicile, si chiar si medicii nu sunt constienti de cat de importanta este administrarea acestei vitamine in timpul sarcinii. De cele mai multe ori, cand bebelusul intra in convulsie in zilele imediat urmatoare dupa nastere, medicii pun un diagnostic la repezeala, neglijand posibilitatea acestei deficiente de piridoxina.

Unde se gasim vitamina B6?

Sursa principala pentru bebelus de vitamina B6 este chiar laptele matern, bogat in continut cu aceasta vitamina. De aceea, mamica trebuie sa aiba grija sa manance cat mai sanatos si sa nu uite de vitaminele importante pentru buna crestere si dezvoltare a puiului sau. Surse extraordinare cu un continut bogat in piridoxina gasim in peste, morcovi, banane, orez, nuci, soia, telina, varza, mustar, usturoi, conopida. Ardeiul gras si spanacul, de asemenea sunt foarte bogate in vitamina B6. De asemenea, continut bogat in piridoxina avem si in tarate de grau, germeni de grau, galbenus de ou, polen. In fructe, gasim o cantitate importanta de piridoxina, de exemplu, in mere, coacaze, avocado, agrise, macese, piersici, smochine, pepene, castane, alune, migdale.

Conservarea legumelor duce la o pierdere de 60-80%, din continutul de vitamina B6 iar conservarea fructelor la o pierdere de 30%.

In produsele Calivita, gasim Mega B Complex si Stress Management B Complex, MagneZi B6, Super Mega 50 care au in componenta lor vitamina B6, vitamina atat de necesara in corpul nostru.

Pentru bebelusi avem un supliment alimentar creat special pentru ei: Infant Formula, care pe langa restul vitaminelor si mineralelor necesare unui bebelus contine si vitamina B6  (Piridoxina)

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole