Vitamina E este un puternic antioxidant care protejeaza celulele organismului de actiunea daunatoare a radicalilor liberi. Vitamina E este solubila in grasimi si sensibila la mediile alcaline si la oxidare, este depozitata in ficat, in tesutul adipos, in inima, muschi, testicule, uter, sange, in glandele pituitara si suprarenale. Aceasta are numeroase calitati, indispensabile pentru o viata sanatoasa in contextul unei societati industrializate.  Vitamina E este importanta in mod special pentru protejarea celulelor sangelui, sistemului nervos, muschilor scheletici si retinei ochilui impotriva radicalilor liberi.

Sunt doua grupuri mari de compusi ai vitaminei E:

- tocoferoli – vitamina E uleioasa, extrasa din seminte

- tocotrienoli, fiecare continand 4 izomeri.

Dintre acestia, izomerul alfa-tocoferol este singura forma Vitamina E pe care organismul uman o poate utiliza.

Ce rol are vitamina E in organism?

- Vitamina E permite, datorita actiunii antioxidante, prevenirea aparitiei cancerului pentru ca protejeaza celulele sanatoase ale organismului de radicalii liberi si agentii poluanti;

- Vitamina E intareste sistemul imunitar;

- Vitamina E accelereaza cicatrizarea ranilor provocate de arsuri.

- Vitamina E ajuta vitamina C la combaterea aparitiei nitrosaminelor (celulele cancerigene); reciproc, vitamina C sprijina actiunea antioxidanta a vitaminei E (la fel actioneaza beta­carotenul si seleniul);

- Vitamina E conserva "integritatea" vitaminei A;

- Vitamina E permite o circulatia mai buna a sangelui in intregul organism;

- Vitamina E atenueaza senzatia de oboseala, sporeste randamentul psihic, ajuta organismul sa isi revina dupa efort sustinut (find o vitamina esentiala pentru sportivii de performanta);

- Vitamina E are actiune anticoagulanta ce impiedica agregarea plachetelor sangvine; circulatia sangelui se face astfel fara sa mai fie strangulata si reduce astfel semnificativ riscul unor tulburari cardiace;

Necesarul zilnic de vitamina E

vitamina eDoza zilnica de vitamina E necesara unei persoane variaza in functie de varsta, sex, starea de sanatate si cantitatea de grasimi polinesaturate ce fac parte din regimul alimentar. Grasimile polinesaturate au tendinta de a se oxida usor, prin urmare, daca dieta unei persoane este bogata in grasimi polinesaturate, necesarul ei de vitamina E va fi mai mare. Diferiti specialisti recomanda doze diferite de Vitamina E. Cand vorbim de necesarul vitaminei E, ne exprimam in miligrame sau in unitati internationale (U.I.).

La copiii intre 1 si 3 ani doza recomandata este de 6 mg de vitamina E zilnic, iar la cei intre 4 si 10 ani este de 7 mg/zi.

Vitamina E trebuie administrata nou-nascutilor, pana la aparitia propriei flore intestinale, daca laptele matern e mai sarac.

La barbatii adulti, necesarul zilnic de vitamina E (tocoferol) este de cca, 25 mg, fiind direct proportional cu cantitatea de acizi polinesaturati din dieta zilnica, su cu varsta, acest necesar poate fi asigurat, de un regim alimentar echilibrat.

La femei, necesarul zilnic de vitamina E este de 15 mg

Sarcina si alaptarea cresc necesarul de vitamina E, in conditii de nematernitate, femeile au nevoie de mai putina vitamina E decat barbatii. In cazul femeilor insarcinate ajuta la protejarea sarcinii si impiedicarea producerii unui avort. Doza zilnica recomandata in sarcina este de 20 miligrame.

Recent, doctorul Robert Acuff a publicat un studiu despre importanta vitaminei E in timpul sarcinii. A constatat ca sangele femeilor insarcinate contine cu 200% mai multa vitamina E, iar in cordonul omblical cresterea concentratiei de Vitamina E este mai mare cu pana la 350%. O alta descoperire importanta a acestei cercetari: placenta umana transporta mai bine vitamina E naturala (d-alfa-tocoferol) decat vitamina E sintetica (dl-alfa-tocoferol).

Clorul din apa de la robinet, laxativele cu ulei mineral, maternitatea si menopauza, toate fac necesara cresterea aportului de vitamina E. De asemenea si persoanele varstnice au nevoie de suplimente cu Vitamina E.

Surse de vitamina E

Cele mai bune surse alimentare de vitamina E sunt uleiurile vegetale din floarea soarelui, porumb, soia si masline. Mai gasim in cantitati mari itamine w si nuci, semintele de floarea soarelui si germenii de grau. Alte surse sunt cerealele integrale, varza de Bruxelles, verdeturi, spanac, brocoli, faina imbogatita, grau integral, ouale, pestele, uleiul de arahide si legumele frunzoase verzi.

De retinut

- Prin supunerea la tratamentele chimice, uleiurile vegetale, pierd din continutul de vitamina E;

- Vitamina E nu se ia simultan cu fierul, este necesara o pauza de 8 ore intre administrarea celor doua;

- Vitamina E este necesara in cazul administrarii de medicamente anticonvulsive, a anumitor antibiotice sau hiper-colesterolemiant,

- Vitamina E constituie obiectul unei controverse: din vechime este considerata un afrodiziac,remediu antisterilitate, dar unele studii recente contrazic aceasta ipoteza, considerand ca este valabila in cazul animalelor, nu si al fiintelor umane.

 

.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole