Celulele stem (denumite si celule susa) sunt celulele primordiale ale organismului uman, care au abilitatea de a se divide si se pot diferentia la randul lor in celule adulte care intra in componenta tesuturilor si organelor corpului uman. Mai exact, celulele stem pot evolua in celule mature cu caracteristici si forme specializate cum ar fi celulele sangvine, celulele sistemului nervos, cardiomiocite sau celulele tegumentare.

Celulele stem prezinta subiectul unui numar din ce in ce mai mare de cercetari, publicatii si conferinte care prezinta noi posibile utilizari sau perfectionari ale unor metode de folosire ale acestor celule stem in diverse terapii.

Este remarcabil ca, intr-un mediu de crestere optim, celulele stem din maduva osoasa si cele din sangele cordonului ombilical au o capacitate de diferentiere mult mai mare decat cele provenind din alte tesuturi.

In functie de capacitatea lor replicativa si de potentialul de diferentiere, celulele stem au fost clasificate in:

1. Celule stem totipotente. Sunt produse prin fecundarea unui ovul cu un spermatozoid. Tot celule totipotente sunt si acele celule aparute dupa primele diviziuni ale ovocitului fecundat. Acestea celule stem totipotente se pot diferentia in orice tip de celula, si au capacitatea sa formeze o placenta si un embrion intreg;

2. Celule stem pluripotente. Sunt descendente ale celulelor stem totipotente. Se pot diferentia in toate tipurile celulare, cu exceptia celulelor totipotente. Sunt capabile sa formeze tesuturi derivate din toate cele trei foite embrionare (endoderm, mezoderm si ectoderm);

3. Celule stem multipotente. Sunt celule stem care produc celulele dintr-o singura familie, progenitori ai celulelor din diferite tesuturi (ex:celulele stem hematopoietice se vor diferentia in celulele sanguine: hematii, celule albe, trombocite etc). Au un potential regenerativ imens si isi reinnoiesc continuu populatiile celulare;

4. Celule stem unipotente. Acest tip de celule stem pot produce un singur tip de celule, dar au proprietatea de a se reinnoi, ceea ce le diferentiaza de celulele non-stem.

celule stemSursele de celule stem pot fi : de la nivelul cordonului ombilical, celulele embrionare, celulele canceroase sau din organismul adult.

Celulele stem din cordonul ombilical sunt derivate din sangele din placenta si vasele ombilicale si pot fi recoltate dupa nastere. Inca din anul 1988 aceste celule au fost folosite pentru a trata boala Gunther, sindromul Hunter, sindromul Hurler, leucemia limfoblastica acuta si alte afectiuni in special ale copiilor. Imediat dupa nastere sangele ramas la nivelul venei ombilicale este colectat in kituri speciale furnizate de firmele specializate in depozitarea sangelui ombilical si a celulelor stem.
Dupa recoltare, aceste kituri cu sange ombilical sunt transportate la firmele specializate, unde sangele este imediat analizat pentru a detecta diferiti agenti infectiosi si pentru a determina tipul tesutului. Apoi in functie de firma este depozitat in banci de celule stem tot sangele sau doar celulele stem in nitrogen lichid pana in momentul cand sunt necesare.

Celulele stem din organismele mature sunt celule nediferentiate gasite la nivelul diferitelor tesuturi si care de obicei sunt celule multipotente. Sunt mai corect denumite celule stem somatice pentru ca se pot gasi si la copii si la nivelul cordonului ombilical. O categorie aparte a atras atentia cercetatorilor: celulele numite spore-like. Se gasesc in toate tesuturile si se pare ca au capacitatea sa supravietuiasca perioade lungi de timp in conditii severe de mediu.

Celulele stem embrionare sunt acele celule stem obtinute dintr-un embrion uman in faza timpurie a diferentierii (numit si blastocit, embrion ce este format din 50-150 de celule). Aceste celule sunt pluripotente. Cercetarile ce necesita celule embrionare umane sunt controversate, deoarece apar numeroase probleme de etica, pentru ca, pentru a initia o linie celulara cu celule stem este nevoie de distrugerea unui embrion.

Celulele stem canceroase apar prin transformarea maligna a celulelor stem adulte si par a fi sursa unor tumori, fiind responsabile si de metastazele si recaderile bolii. Rolul celulelor stem in etiologia diferitelor tumori este un subiect de cercetare.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole