Ce facem de dragul siluetei?
Intr-o lume in care aspectul fizic este ridicat la rang de virtute, statut social...
Este destul de greu sa definesti normalitatea in ceea ce priveste tranzitul intestinal, multi considera ca sufera de consitpatie doar cand aceasta este acuta, asa ca multe persoane pot suferi o viata intreaga de constipatie fara sa-si dea seama de acest lucru. In mod ideal ar trebui sa ai scaun zilnic, dar daca se intampla mai rar nu inseamna neaparat ca esti constipata.
- Constipatie de tranzit: scaune dure si rare (mai putin de 3 pe saptamana), dar nici o dificultate de evacuare.
- Constipatie terminala: o senzatie de defecatie incompleta, sau dificila, o senzatie de plenitudine rectala, eforturi mari la evacuare sau repetate.
In aceste doua cazuri, constipatia poate fi insotite de balonare, dureri abdominale si disconfort intestinal.
- Femeile sunt de 3 ori mai predispuse de a suferi de constipatie decat barbatii. Aceasta prelevanta ridicata se explica in parte din cauze hormonale. Progesteronul, mai abundent in a doua jumatate a ciclului menstrual si in timpul sarcinii, face ca intestinul sa fie mai lenes.
- Copiii sunt adesea constipati, cu o prevalenta de varf in jurul varstei de 4.
- De la 65 de ani, riscul creste in mod semnificativ atat pentru barbati cat si femei.
- Persoanele care sunt imobilizate la pat sau au o activitate fizica redusa sunt, de asemenea, predispuse la constipatie (boli grave, convalescenta, ranite, persoane in varsta).
- O dieta saraca in fibre si in lichide.
- Sedentarism, lipsa de activitate fizica.
- Unele medicamente.
- Ignorare sistematica a nevoii de a defeca din cauza stresului emotional sau o tulburare psihologica.
- Modificari hormonale (sarcina, menopauza).
Frecventa de constipatie este de doua ori mai mare la persoanele cu venituri mici, probabil din cauza alimentatiei mai sarace.
Exista masuri simple prin care se poate preveni constipatia si se poate evita disconfortul provoacat. Aceste masuri, de asemenea, ajuta la prevenirea constipatie cronice si pot fi urmate in orice moment.
- Adoptati o dieta bogata in fibre. Alimentele vegetale - fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, nuci si seminte, alge marine - toate contin fibre, in timp ce cele de origine animala nu le contine. Exista 2 tipuri de fibre: fibre insolubile si solubile. In general, aceste plante contin ambele tipuri de fibre, dar fibrele insolubile sunt cel mai abundent intalnite. Unele plante contin numai fibre solubile, dar in cantitate optima.
- Celuloza, hemiceluloza si lignina sunt fibre insolubile. Ele previn constipatia prin absorbtia mare de apa, ceea ce creste scaunul in volum si stimuleaza contractiile intestinului.
- Pectina, guma si mucilagiu sunt fibre solubile. Psyllium este una dintre putinele plante care contine fibre solubile in cea mai mare parte. Ovazul si orzul contin, de asemenea fibre solubile. Acest tip de fibre ajuta la prevenirea constipatiei prin absorbtia de apa si crearea unui gel. Ele ajuta, de asemenea, la controlul glicemiei ( zaharului din sange ) si reduc nivelul de colesterol.
Amintim ca, in conformitate cu Ghidul de alimentatie canadian, ar trebui sa consume intre 6 si 8 portii de produse cerealiere pe zi, de preferat cereale integrale sau imbogatite.
- Consumati suficiente lichide. Se recomanda, in general, sa beti de la 2 la 3 litri de lichide pe zi, din care o mare parte este furnizata de alimente. In general, se sugereaza sa se bea 6 la 8 pahare de apa pe zi, intre mese. Apele minerale bogate in magneziu au un usor efect laxativ si pot fi preferate, in caz de constipatie.
- Faceti exercitii fizice in mod regulat. Mergeti, pedalati, fiind activi fizic influentati muschii abdominali si favorizati tranzitul intestinal.
- Mergeti la toaleta atunci cand apare nevoia de defecare. Dupa ce ati mancat, intestinele se antreneaza intr-un val de contractii ca sa se elimine scaunul. Acesta este un reflex natural, care ajuta la netezirea scaunului. Prin faptul ca nu va ascultat dorinta de a avea un scaun, eliminarea devine mai dificila.
Medicii recomanda ca persoanele cu constipatie sa mearga la toaleta de doua ori pe zi, aproximativ 30 de minute dupa mese si sa nu faca eforturi ample pentru mai mult de 5 minute (deoarece acest lucru creste riscul de a provoca hemoroizi) . Acest "ritual" incurajeaza eliminarea regulata a fecalelor, mai ales in copilarie.
- Nu ignorati un stres emotional semnificativ.