Magneziul, un anti-stres natural
Magneziul este esential pentru numeroase functii ale corpului. Pentru a evita...
Definitia larg acceptata a stresului este o „tensiune continua” sau o „nervozitate de durata”. Daca intram in detalii, stresul este reactia organismului nostru la anumite modificari, care necesita un raspuns sau o reactie fizica, mentala sau emotionala. Astfel, orice poate implica aparitia stresului. In lumea noastra extrem de agitata, totul se modifica in permanenta, asa ca nu este de mirare ca stresul a devenit deja o epidemie la nivel planetar.
Conform modelului publicat de profesorul Selye, care a devenit o personalitate de renume mondial datorita cercetarilor sale cu privire la stres, stresul este de doua tipuri: eustres si distres.
Eustresul (stresul „bun”) apare in situatiile care pot fi rezolvate, are un efect stimulant asupra noastra si ne creste productivitatea. Distresul (stresul negativ) cauzeaza frustrare, sentimentul de neajutorare, dezamagire si epuizare. Solutia este calea de mijloc. Lipsa totala de stres are ca rezultat enervarea sau apatia, in timp ce stresul continuu poate cauza chiar boli.
Fiecare persoana reactioneaza diferit la situatiile dificile, prin urmare modificarile fizice, de comportament si mentale pot fi complet diferite. Intr-o situatie necunoscuta, pot aparea imediat urmatoarele simptome: tremor, transpiratie abundenta, puls accelerat, respiratie sacadata, dureri musculare, dureri de cap, panica sau furie.
Stresul continuu, negativ, ne poate afecta sanatatea. Acesta poate avea ca rezultat anxietate, depresie, indigestie, hipertensiune, tulburari de somn, ba chiar tulburari cardiace, pot afecta ciclul menstrual si, in consecinta, fertilitatea feminina. Iar stresul unei femei insarcinate se poate rasfrange asupra sanatatii copilului.
Cercetarile stiintifice indica grupuri diferite ca fiind cele mai expuse la stres. Unii afirma ca persoanele varstnice prezinta cel mai mare risc, altii ii indica pe barbatii activi. In acelasi timp, de exemplu, sarcina sau revenirea la lucru dupa concediu sau la scoala la sfarsitul vacantei pot cauza o doza ridicata de stres. Stresul este prezent in viata tuturor, prin urmare trebuie sa fim foarte atenti la simptomele acestei afectiuni.
Daca duceti o viata stresanta, pe langa remediile deja cunoscute (respirati adanc, numarati pana la zece etc.), puteti respecta cateva reguli simple, dar eficiente:
1. Incercati sa estimati obiectiv situatia data si sa va imaginati care este cel mai rau lucru care vi se poate intampla.
2. Pregatiti-va sa ii faceti fata daca se intampla.
3. Atunci cand sunteti pregatit sa faceti fata celei mai rele situatii, incercati sa va imaginati cum o puteti ameliora. (Cei avansati isi pot imagina chiar care este cel mai bun rezultat posibil.)
Fiindca simptomele difera, nu poate exista o singura solutie universala, pe care oricine o poate accepta si adopta. Yoga, tai chi, meditatia, sportul sau managementul stresului pot ajuta. Pe unele persoane le ajuta o cana de ceai de plante sau aromaterapia, pe altele, timpul petrecut in aer liber. O alimentatie sanatoasa ne poate, de asemenea, ajuta sa facem fata mult mai usor stresului. Si magneziul poate fi de folos, la fel ca vitaminele B sau anumite plante (de exemplu, Rhodiola rosea). Insa cel mai important este sa incercam sa modificam sau sa amelioram situatia cauzatoare de stres!
Rhodiolin din Rhodiola RoseaPret: 114.4 RON Un supliment alimentar pe baza de Rhodiola Rosea recomandat pentru toti cei ce au probleme datorita stresului si oboselei, este unul dintre cele mai vandute produse Calivita, si asta datorita efectelor pozitive optinute de cei ce l-au consumat . |
Articol preluat din revista CaliNews.