Depresia in adolescenta este o stare serioasa care afecteaza emotiile, gandirea si comportamentul. Desi nu este diferita din punct de vedere medical de cea a adultilor, adolescentii au des provocari si simptome unice. Probleme ca acomodarea intre copiii de aceeasi varsta, asteptarile academice si schimbarile corporale pot aduce o multime de urcusuri si coborasuri. Dar, pentru unii adolescenti, deprimarile sunt mai mult decat sentimente temporare – ele sunt un semn al depresiei.

Numite deasemenea depresii majore si dereglari majore depresive, depresia in adolescenta nu este un capriciu sau ceva care poate fi combatut neparat doar prin vointa. Ca si depresia adultilor, este de natura medicala si poate avea consecinte serioase. Totusi, pentru majoritatea adolescentilor, simptomele depresiei se amelioreaza prin tratament medicamentos si consiliere psihologica.

Simptomele depresiei in adolescenta includ :

- Sentimente de tristete
- Pierderea interesului sau placerii pentru activitatile uzuale
- Iritabilitate, frustrare sau sentimente de furie, chiar in probleme marunte
- Insomnie sau somn excesiv
- Schimbari de apetit. Depresia cauzeaza des pierderea apetitului si a greutatii, dar in unele cazuri poate creste dorinta de a manca si apare ingrasarea
- Agitatie sau neliniste
- Gandire, vorbire si miscari ale corpului lente
- Oboseala si pierdere de energie – chiar si cea mai mica indatorire poate cere un efort mare
- Sentimente de vina, fixatii pe esecuri trecute sau auto-invinuire atunci cand lucrurile nu ies bine
depresia in adolescenta- Probleme de gandire, de concentrare, de luare a deciziilor si de memorie
- Ganduri frecvente despre moarte sau sinucidere
- Plans aparent fara motiv
- Probleme de natura fizica fara explicatie, cum ar fi dureri de spate sau de cap
- Probleme de comportament, in special la baieti
- Anxietate, preocuparea pentru propriul corp si grija pentru performantele proprii, in special la fete

Depresia in adolescenta apare des alaturi de problemele de comportament si alte probleme ale sanatatii mentale, cum ar fi anxietatea sau deficitul de atentie pe de o parte, sau hiperactivitatea, pe de alta parte.

Ce este si ce nu este normal

Poate fi dificil de facut diferenta dintre suisurile si coborasurile din perioada de adolescenta si depresia adolescentina. Vorbeste cu adolescentul tau. Incearca sa afli daca el sau ea par sa fie capabili sa se descurce cu sentimentele lor fara ajutor, sau daca viata pare sa-i copleseasca. Daca simptomele depresiei persista sau incep sa-si faca simtita prezenta in mai multe domenii de viata ale adolescentului, vorbiti cu un medic sau cu un specialist pregatit sa lucreze cu adolescenti. Medicul de familie sau pediatrul pot fi potriviti pentru inceput.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole