Fast-food, crestere in greutate, stil de viata sedentar. Toate acestea pot favoriza diabetul, care este o boala din ce in ce mai frecventa, o boala care apare insidios, fara avertisment si trece neobservata mult timp. Cu toate acestea, consecintele pot fi dramatice. Daca tratamentele sunt, desigur, esentiale pentru a preveni complicatii mai grave, un stil de viata sanatos poate reduce riscul.

Diabet, ai tot auzit! Dar poate ca inca mai crezi ca aceasta boala este limitata la cateva persoane. Cifrele insa stau cu totul altfel, 150 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de aceasta boala. Si aceste numere sunt intr-o crestere uimitoare, atat de mult incat astazi putem vorbi de o epidemie.

Tu ar trebui sa stii ca aceasta boala se caracterizeaza printr-un exces de glucoza in sange, iar organismul nu secreta suficienta insulina pentru a absorbi zaharul din alimente. Daca diabetul de tip 1 necesita tratament zilnic cu insulina, diabetul de tip 2, care include noua din zece pacienti, poate fi tratat cu medicamente, o alimentatie echilibrata si activitate fizica regulata. Tratamentul diabetului de tip 2 incepe cu un singur antidiabetic oral. Injectiile cu insulina il vor completa sau il vor inlocui in cazul in care controlul glicemic este nesatisfacator.

Dietetica, parte a tratamentului

dieta diabetProgresia diabetului este in mare parte legata de schimbarile care au loc in modul nostru de viata, de asemenea, comportamentul nostru este parte din tratamentul acestei boli. Ideea nu este intotdeauna usor de recunoscut, deoarece in etapele timpurii ale bolii pacientul se simte fara simptome si refuza sa isi schimbe obiceiurile nesanatoase. Mai ales, deoarece rezultatele nu pot fi imediat observate. Cu toate acestea, diabetul poate sa evolueze la forme mai grave. Dar schimbarile de comportament nu inseamna o dieta drastica! O dieta echilibrata si variata este cheia pentru buna gestionare a diabetului si va intarzia complicatii.

Daca diabeticii nu reusesc sa foloseasca zaharul pentru a-i ajuta la functionarea organismului, in esenta, regimul alimentar vizeaza si grasimile. Desi pare surprinzator, alimentele grase, de asemenea, sunt daunatoare pentru pacientii bolnavi de diabet ca si alimentele care cresc nivelul de zahar din sange, deoarece acestea prezinta riscuri cardiovasculare. Si acestea reprezinta un risc major la persoanele cu diabet. Intr-adevar, probabilitatea de a dezvolta un infarct miocardic este mai mare la persoanele diabetice si aceste riscuri sunt de multe ori fatale. In mod similar persoanele cu diabet sunt de doua ori mai expuse decat persoanele fara diabet, de a dezvolta o boala arteriala periferica. In cele din urma, acesti pacienti sunt mai des victime ale accidentelor vascular cerebral, iar in aceste cazuri problemele sunt, de obicei, mai severe decat la non-diabetici.

Prin urmare, importanta unui stil de viata sanatos implica masuri dietetice si activitate fizica.

Cateva reguli de buna conduita

Mananca echilibrat si practica in mod regulat o activitate fizica. Acestea sunt obiceiuri pe care ar trebui sa le adopte toata lumea, nu doar persoanele cu diabet. Dar pentru pacientii diabetici exita mai multe reguli care se impun:

- Nu sariti peste mese si evitati gustarile;

- Pentru a gati, folositi cat mai mult posibil metodele de gatit fara grasimi, iar grasimile animale, in special untul inlocuiti-le cu grasimi vegetale. Incercati metoda de gatit cu aburi!

- Limitati consumul de carne, mezeluri grase, alegeti carne slaba (de iepure, pui, rata) si asezati pestele pe primul loc;

- Nu combinati mai multe alimente grase intr-o masa;

- Impartiti consumul de carbohidrati intre mese;

- Mananca fructe si legume bogate in fibre, cinci pe zi! Fara sa uitam de legumele uscate si de cerealele integrale;

- Nu va lasati prada bauturilor racoritoare;

- Daca sunteti supraponderala, incercati sa slabiti cateva kilograme, aceasta va imbunatati actiunea insulinei;

- Spuneti stop fumatului;

- Si nu in cele din urma! Fa sport! Sportul de rezistenta, cum ar fi mersul pe jos, alergatul sau mersul cu bicicleta sunt recomandate mai ales daca sunt facute in mod regulat. Daca aveti indoieli cu privire la activitatea fizica pe care doriti sa o practicati, discutati cu medicul.

Nu uitati sa aveti cu voi alimente care contin zahar pentru a le consuma, in caz de hipoglicemie.

Aceste masuri diferite, nu trebuie sa va faca sa uitati ca este esential sa urmati cu strictete tratamentul si sa va consultati medicul in mod regulat. Nu va ascundeti boala fata de colegii de la birou, mai bine le spuneti ce sa faca daca va simtiti rau.

Articol de Antoneta Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole