Cancerul este o afectiune care se manifesta ca rezultat al diviziunii necontrolate ale unui grup de celule care invadeaza celulele sanatoase ducand la dezvoltarea formatiunilor tumorale in interiorul unui organ.

Plamanii sunt unele dintre organele cele mai afectate de aceasta boala. Impreuna cu poluarea tot mai pronuntata a aerului si predispozitia genetica, cancerul pumonar este cauzat, deasemenea si de fumul de tigara. Cum poate fumul de tigara sa influenteze formarea celulelor canceroase?

Ei bine, principalul vinovat este gazul toxic continut de fum, in plus fata de acesta, un alt vinovat este gudronul care se regaseste in marca preferata de tigari. Gudronul contine cateva mii de agenti cancerigeni care treptat, treptat, duc la dezvoltarea a mici celule de carcinom (forma cea mai letala a cancerului pulmonar) sau a celulelor scuamoase, ambele fiind gasite in corpul fumatorilor bolnavi de cancer.

Riscul de a dezvolta cancerul pulmonar este direct influentat de numarul de tigarete fumate zilnic, de cantitatea de fum inhalata precum si de cantitatea de gudron si nicotina continuta de marca de tigari preferata.

Riscul de cancer pulmonar este mai mare in randul barbatilor, desi, in ultima vreme, acesta ataca un numar din ce in ce mai mare de femei, in parte si datorita faptului ca in ultima perioada s-a inregistrat o crestere spectaculoasa a fumatorilor in randul reprezentantelor sexului frumos. In Statele Unite, de exemplu, numarul cazurilor de cancer pulmonar in randul femeilor a depasit numarul cazurilor de cancer mamar, considerat cea mai raspandita forma de cancer la doamne.

Fumatul da cancer mamarDaca pana acum am abordat problema prin prisma fumatorului, trebuie sa luam in considerare ca acest viciu afecteaza si "fumatorii pasivi" din jurul lor. Potrivit celor mai recente dezvaluiri ale Agentiei pentru Protectia mediului din Statele Unite, numarul de cazuri de cancer pulmonar a crescut cu peste 5000 de cazuri pe an in randul fumatorilor pasivi, fiind bine stiut faptul ca fumul toxic degajat de o tigara este cel putin la fel de periculos si pentru cei nefumatori, care il inhaleaza odata cu cei care fumeaza in jurul lor.

Din fericire, in ultima perioada, marile corporatii producatoare de tutun sunt obligate sa afiseze pe pachetele de tigari comercializate imagini sugestive care expun riscurile la care sunt supusi zi de zi fumatorii. Aceasta constituie o admitere tacita a faptului ca tutunul provoaca mari daune sanatatii, in cele din urma fiind decizia finala a fumatorului daca continua sau nu sa cumpere tigari.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole