Scarlatina
Scarlatina este raspandita pe tot globul, predomina in zonele temperate si este...
Herpesul genital este o boala cu transmitere sexuala caracterizata prin aparitia unor leziuni dureroase la nivelul organelor genitale, leziuni pline cu lichid denumite vezicule. Se manifesta prin: arsuri la nivelul vulvar, eruptie veziculara si ulceratii zemuinde al caror lichid este foarte contagios. Sunt insa si persoane care au herpes genital dar nu prezinta simptomele de mai sus in permanenta; cu toate astea infectia exista in organism
Zonele de infectie sunt: anusul, cervixul, interiorul coapselor, labiile, vaginul si uneori chiar si gura.
1. Primul puseu (numit si prima infectie) – Virusul intra in corp prin piele sau mucoasa in urma unui contact sexual cu o persoana infectata. Simptomele apar la 2-6 zile dupa contagiere. De regula prima infectie este si cea mai puternica, si are ca simptome febra, dureri de cap si oboseala. Leziunile herpetice pot persista mult timp, pana la 3 saptamani.
2. Perioada de somnolenta – De indata ce simptomele dispar, virusul urca de-a lungul nervilor situati la baza coloanei vertebrale. Se fixeaza apoi intr-un ganglion unde ramane inactiv pana cand este reactivat ( de exemplu un moment de slabire a sistemului imunitar, oboseala accentuata, etc).
3. Recurente cu simptome – In 60% din cazuri virusul se reactiveaza, se multiplica, apoi circula pe traseul nervilor pana la piele cauzand aparitia veziculelor. Puseele sunt de regula mai slabe decat la prima infectie. La majoritatea persoanelor infectate se observa o revenire a virusului in primul an dupa primul puseu avut. Conform unor statistici leziunile recidiveaza de 4 sau 5 ori in primul an, iar pe masura ce timpul trece acestea devin mai putin frecvente si mai putin periculoase.
De cele mai multe ori herpesul genital se transmite prin raporturi sexuale vaginale sau anale neprotejate cu o persoana infectata cu acest virus care intra in organism prin leziuni microscopice existente la nivelul pielii sau a mucoaselor. Riscul de transmitere este mult mai ridicat in momentul in care apare focarul, deoarece leziunile veziculare sunt deja formate iar lichidul pe care il secreta contine virusi. Aceste leziuni raman contagioase atat timp cat nu sunt perfect uscate. Virusul se poate raspandi cu usurinta in timpul raporturilor sexuale chiar daca nu exista o penetrare.
- raporturilor sexual neprotejate;
- numarului mare de parteneri sexuali – cu cat numarul este mai mare, cu atat si riscul de a contacta virusul este mai crescut;
- unul din parteneri este deja infectat;
Iata de ce este foarte important sa consultati medicul cat mai repede posibil chiar daca simptomele sunt minore.
Atentie! Nu contactam herpes genital daca folosim obiectele pe care le-a folosit si persoana infectata, asa ca nu e nevoie sa evitam fara motiv pe cei care au aceasta infectie.
Herpesul genital se poate transmite si de la mama la nou-nascut, iar complicatiile sunt, de cele mai multe ori, grave. Riscul ca o femeie insarcinata sa transmita herpesul genital bebelusului este foarte scazut daca aceasta a facut infectia inainte de a ramane insarcinata. Anticorpii ei sunt transmisi fatului si il protejeaza pana la nastere. Daca insa femeia a contactat acest virus in timpul sarcinii, in special in prima luna, riscul de a-l transmite fatului este cu mult mai crescut. Organismul mamei nu are timp sa transmita anticorpii protectori fatului, iar riscul ca virusul sa fie activ la nastere este crescut.
Infectarea nou-nascutului cu virusul herpesului genital poate avea consecinte grave, mai ales ca bebelusul nu are inca sistemul imunitar bine dezvoltat. Se pot forma leziuni cerebrale, ii poat eafectata vederea sau poate duce chiar la deces.
Ce se poate face. Daca femeia insarcinata are o prima-infectie la sfarsitul sarcinii sau daca are loc o reaparitie in momentul nasterii, o cezariana este in mod cert recomandata. Este indicat ca femeile insarcinate care au avut o astfel de infectie inainte de a ramane insarcinate sa-si anunte de la bun inceput medicul; acesta le poate prescrie un medicament antiviral spre sfarsitul sarcinii care reduce riscul unei reveniri a virusului in momentul nasterii.
Medicul va prescrie un tratament antiviral care va reduce intensitatea simptomelor si va accelera vindecarea ranilor. Tratamentul cu medicamente antivirale creste calitatea vietii la persoanele cu un herpes recurent, in special cand frecventa revenirilor este ridicata, diminuand riscul acestor reveniri de la 85% la 90%. Sunt bine tolerate, au putine efecte secundare dar nici unul care sa nu poata fi inlaturat. In afara tratamentului exista cateva reguli " pentru acasa " :
Tratamentul episoadelor acute nu previne recurentele si nici nu poate scadea frecventa acestora. In timpul perioadelor de herpes activ, indiferent ca e vorba de primoinfectie sau de infectii recurente, este bine sa urmezi cateva sfaturi simple pentru a grabi vindecarea si a impiedica avansarea infectiei spre alte zone ale corpului:
Cel mai important este sa va intariri sistemul imunitar. Pentru aceasta, puteti alege cateva preparate din gama produselor naturale oferite de CaliVita International.
Unul din cele mai moderne si mai accesibile si mai eficiente produse naturiste este VirAgo - obtinut din componente exclusiv naturale, destinat in mod special protectiei organismului impotriva bacteriilor si virusilor si recomandat cu precadere in tratamentul impotriva herpesului.
Plantele din compozitia VirAgo pe de o parte, contribuie la functionarea optima a sistemului imunitar (sistemul de aparare al organismului nostru, care, daca functioneaza normal, neutralizeaza efectele agentilor patogeni), pe de alta parte, au proprietati antibacteriene si antivirale, contribuit la eliminarea acestora din organism.