Daca medicul ti-a spus ca ai colesterol putin crescut, trebuie sa fii atenta la ce mananci si la modul de viata. Prin modificarea regimului alimentar, putem reduce colesterolul cu doua treimi, cu conditia de a alege alimentele potrivite. Cei din jur iti vor da nenumarate sfaturi. Iata 9 dintre ele, mai mult sau mai putin adevarate:

  1. Nu trebuie sa mananc oua

Fals : Colesterolul din oua (dar si din alte alimente) joaca un rol foarte mic in colesterolul sangvin si medicul iti va explica faptul ca nimic nu te poate impiedica sa consumi 4 oua pe saptamana.

  1. Trebuie sa consum cel putin 5 fructe si legume pe zi

Adevarat : Toate fructele si legumele, prin continutul lor bogat in fibre si antioxidanti contribuie la o alimentatie echilibrata si participa la prevenirea bolilor cardiovasculare.

  1. Trebuie sa mannac mere

  2. Adevarat : Datorita pectinei pe care o contin, consumul de mere ajuta la scaderea colesterolului semnificativ (cu 5 pana la 10 %) dar cu conditia de a consuma cel putin 3 mere pe zi.

  1. scaderea colesteroluluiNu pot sa mananc branza

Fals : aici este vorba de cantitate. Si sa nu uitam ca branza este esentiala pentru o alimentatie echilibrata datorita continutul sau bogat de calciu. Trebuie sa stii sa limita este de 40 g pe zi pentru barbati si 30 g pe zi pentru femei. Fara indoiala in raionul cu branza exista produse noi a caror compozitie contribuie la limitarea excesului de colesterol sangvin in cadrul unui regim adaptat.

  1. Proteinele din soia scad colesterolul

Adevarat : Consumul regulat de 25 la 30 g pe zi de proteine din soia determina o scadere cu 10 pana la 15 % a colesterolului.

  1. Fulgii de ovaz scad colesterolul

Adevarat : Consumul a 60 g de fulgi de ovaz timp de o luna duce la o scaderea colesterolului cu 5 pana la 10 %. Fibrele solubile de ovaz sunt cele mai hipocolesterolemiante. Orzul si ovazul au aceleasi proprietati.

  1. Trebuie sa elimin toata grasimea

Fals : Solutia este de a alege mai bine grasimile. Consuma produse lactate (unt, smantana), dar cu moderatie pe cele care au un continut mare  de grasimi. De preferat sunt uleiurile vegetale pentru acizii lor grasi. Foloseste putin ulei de masline (bogat in acid oleic) pentru gatit si ulei din seminte de rapita sau ulei de nuci (bogate in Omega 3), sau un ulei combinat pentru asezonare. Si degusta peste gras de 2-3 ori pe saptamana pentru continutul lui bogat in acizi grasi Omega 3.

  1. Este de ajuns sa consum alimente anti-colesterol pentru a scadea colesterolul

Fals : Exista alimente care ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare datorita continutului marit de Omega 3 si Omega 6. Dar pentru a fi utile, aceste alimente trebuie consumate in cadrul unui regim alimentar de tip “mediteraneen” care este format din cereale integrale, din fructe si legume verzi, din peste si pasari de curte.

  1. Fructele de mare imi sunt interzise

Fals : Fructele de mare si crustaceele sunt sarace in grasimi. In schimb, abuzul de maioneza, tort sau unt cu stridii este puternic descurajat.

Suplimentele alimentare ajuta la scaderea colesterolului

Adevarat: Exista unele suplimente alimentare ce au in compozitie diverse elemente ce ajuta la scadearea nivelului de colesterol. De exemplu suplimentul  alimentar Cholestone, ce poate fi gasit la distribuitorii Calivita.

Articol de Antoneta Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole