Am tot auzit ca laptele matern este una dintre creatiile naturiii ce nu poate fi reprodus perfect de nici una dintre formulele de lapte praf. Iar o noua descoperire facuta la Universitatea din Australia de Vest, mai descopera inca un element din laptele matern ce nu poate fi reprodus, si anume ca acesta contine celule stem. Acestia au descoperit ca laptele matern pe langa toti acele elemente unice mai contine celule stem ce sunt capabile sa previna cancerul si Alzheimerul.

Celulele stem sunt considerate componentele principale ale corpului uman in procesul de regenerare si "reparare" si au un urias potential terapeutic. In urma noii descoperiri, savantii vor sa utilizeze laptele matern ca sursa de recoltare a celulelor stem, devenite faimoase pentru calitatea acestora de a se transforma in orice tip de celula din corp.

Initial recoltarea celulelor stem se facea din embrionul uman, dar aceasta tip de recoltare duce la distrugerea acestuia, aceasta generand numeroase controverse cu privire la moralitatea procedurii. Astfel incat in ultimii ani sau cautat si alte surse de celule stem care sa nu puna probleme de etica.

celule stem lapte maternPana in momentul actual, sa reusit sa se demonstreze ca celulele stem recoltate din laptele matern au capacitatea de se converti in celule osoase, adipoase, cerebrale, hepatice si pancreatice.

Inca se fac studii care incearca sa descopera cat de versatile sunt celulele stem ce provin din laptele matern si in ce tip de celule se pot transforma acestea. Chiar daca aceste celule stem nu sunt la fel de puternice ca celulele stem provenite din alte surse, mamele pot sa le recolteze mult mai usor pentru a le folosi, ulterior, la tratarea unor afectiuni.

"Laptele matern ne ofera o sursa exceptionala pentru terapia cu celule stem", a declarat Foteini Hassiotou, de la Universitatea din Australia de Vest.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole