Scandalul care a aparut odata cu impunerea vaccinului pentru cancerul de col uterin si, mai nou, a vaccinului impotriva gripei porcine a atras atentia opiniei publice mondiale asupra unei probleme care, practic, era cu totul neglijatã pânã acum. Este vorba de interesul companiilor farmaceutice si a celor „sponsorizati" de acestea în a promova anumite medicamente si vaccinuri, ce aduc castiguri colosale.

Gravitatea fenomenului a facut ca dintru inceput sa se manifeste o anumita retinere: cum ar putea cineva sa ne vinda medicamente care ne pot chiar imbolnavi si omori, numai ca sa-i iasa bani? Intr-adevar, lucrurile pareau incredibile, insa evenimentele care s-au derulat îi ultimul an, ca si descoperirile facute publice in mass-media au confirmat acest lucru: exista o politica farmaceutica care urmareste asa ceva...

In data de 7 august 2007 a aparut in cadrul rubricii La contra din ziarul spaniol La Vanguardia un interviu cu Sir Richard J. Roberts (laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1993 si participant la Campus Excellence, ce reuneste la Fuerteventura 14 laureati Nobel), sub titlul „Medicamentul care vindeca definitiv nu este rentabil".

Richard J. Roberts este unul din cercetatorii consacrati in domeniul biotehnologiilor.

- Ce model de cercetare vi se pare cel mai eficient, cel al Statelor Unite sau cel european?

- Evident ca modelul american, la care participa in mod activ capitalul privat, este mult mai eficient. Puteti lua ca exemplu progresul spectaculos al industriei informatice, unde capitalul privat este cel ce finanteaza cercetarea de baza si cea aplicata. In ce priveste industria sanatatii, insa... am rezerve...

medicamentul care vindeca- Va ascult.

- Nu se poate ca cercetarea in domeniul sanatatii umane sa depinda numai de rentabilitatea economica. Ceea ce e bine din punctul de vedere al dividendelor nu este intotdeauna bine pentru oameni.

- Explicati-ne.

- Industria farmaceutica vrea sã fie avatajoasa pentru actionari si pietele de capital...

- Ca orice alta industrie...

- Da, dar aceasta nu este orice alta industrie: aici vorbim de sanatatea noastra, de vietile noastre, ale copiilor nostri si ale unor alte milioane de fiinte umane.

- Dar, daca sunt rentabile, se va realiza o cercetare mai buna.

- Daca te gsndesti doar la profit, nu te va mai preocupa sa fii util oamenilor.

- De exemplu?...

- Am dovezi ca, in anumite cazuri, cercetatorii care depind de fonduri private ar fi putut descoperi medicamente foarte eficace, ce ar fi pus capat cu totul anumitor boli...

- Si de ce au renuntat la cercetari?

- Pentru ca industria farmaceutica este interesata nu atat sa va vindece pe dumneavoastra , cat sa va ia mai multi bani – asa ca, dintr-o data, cercetarea respectiva este deviata catre descoperirea de medicamente care nu va vindeca intru totul, ci doar cronicizeazã boala si va fac sa experimentati o imbunatatire ce va disparea din momentul in care nu mai luati medicamentul.

- Este o acuzatie grava.

- Ei bine, este un lucru obisnuit ca firmele din industria de medicamente sa fie interesate in linii de cercetare nu pentru a vindeca, ci pentru a croniciza durerile, cu medicamente cronicizante, mult mai rentabile decat cele ce vindeca o data si pentru totdeauna. si nu trebuie decat sa urmariti analiza financiara din industria farmaceutica ca sa verificati ceea ce spun.

- Exista dividende care ucid.

- De asta va spuneam ca sanatatea nu poate fi o piata in plus, nici nu poate fi inteleasã doar ca un mijloc de a castiga bani. Si, de aceea, cred ca  in modelul european mixt, cu capital public si privat, este mai putin facil sa se propage acest tip de abuzuri.

- Un exemplu de astfel de abuzuri?

- S-a renuntat la cercetarea in domeniul antibioticelor, pentru ca sunt prea eficiente si vindecau complet. Iar pentru ca nu s-au produs noi antibiotice, microorganismele infectioase au devenit rezistente – si acum tuberculoza, care fusese invinsa cand eram eu copil, reapare: a ucis anul acesta peste un milion de oameni.

- Nu ne vorbiti de „lumea a treia"?

- Acesta este un alt capitol trist: bolile din „lumea a treia" sunt prea putin supuse cercetarii, pentru ca medicamentele care le-ar combate nu ar fi rentabile. Dar eu va vorbesc de „lumea intaia", cea a noastra: medicina care vindecã definitiv nu este rentabilã si, de aceea, nu se fac cercetari în acest domeniu.

- Politicienii nu intervin?

- Nu va faceti iluzii: in acest sistem, politicienii sunt simpli angajati ai marilor capitaluri, care investesc atat cat este nevoie pentru ca copiii lor sa fie alesi – iar, daca nu sunt alesi, sa îi cumpere pe cei ce sunt alesi.

- Totul e posibil.

- Pentru capital, exista un singur interes: sa se multiplice. Aproape toti politicienii – si stiu ce vorbesc! – depind cu nerusinare de acele multinationale farmaceutice care le finanteaza campaniile. Restul sunt vorbe goale...

Prof. Mihai Cristea

articol de Prof. Mihai Cristea preluat din http://www.familiaortodoxa.ro

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole