Q10 oferă protecţie chiar şi acolo unde nu ne-am aştepta. Ochii sunt o zonă deosebit de vulnerabilă; mai mult, aceştia sunt expuşi la diverse efecte nocive zi de zi. Q10 poate juca un triplu rol în menţinerea sănătăţii:

  1. Formarea de radicali liberi cunoaşte nivelul cel mai ridicat în retină, prin urmare acolo există o cerere crescută de protecţie antioxidativă.
  2. Trebuie să ne protejăm împotriva efectelor negative ale razelor UV care pătrund în ochi odată cu lumina.
  3. Studiile au arătat că conţinutul de Q10 al retinei scade odată cu înaintarea în vârstă, fapt ce poate fi pus în legătură cu apariţia anumitor afecţiuni caracteristice vârstei (de exemplu, degenerarea maculară). Studiile au descris, de asemenea, eficienţa beta-carotenului şi a vitaminei E administrate în paralel cu Q10 în încetinirea degenerării maculare, responsabilă pentru o treime a cazurilor de orbire.

Astfel, se pare că riscul apariţiei anumitor afecţiuni oculare poate fi redus cu Q10. 

Înaintarea în vârstă cauzează nu doar slăbirea vederii, ci ne pune la grea încercare şi mândria. Efecteleanti-aging ale Q10 au fost descoperite relativ recent, în special în industria cosmetică. Însă Q10 are efect de „menţinere a tinereţii” nu doar dacă este aplicată extern, ca produs cosmetic, ci şi intern. Stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi joacă un rol important în formarea ridurilor, distrugând fibrele de elastină şi colagen, responsabile de fermitatea şi flexibilitatea pielii. Însă Q10 poate preveni toate acestea, în special dacă „luptă” pentru o piele tânără şi frumoasă împreună cu vitamina E, numită şi vitamina tinereţii, şi beta-caroten, cunoscut pentru efectele sale de protejare a pielii. Ţineţi minte că, pe lângă faptul că ne înfrumuseţează pielea, Q10 ne poate ajuta şi la menţinerea tinereţii mentale!


Bibliografie:
Coenzyme Q10 in the Human Retina - Jinfeng Qu, Investigative Ophthalmology & Visual Science, April 2009, Vol. 50, No. 4

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole