Magneziul, un anti-stres natural
Magneziul este esential pentru numeroase functii ale corpului. Pentru a evita...
Femeile insarcintate care sunt stresate in perioda sarcini au un risc mai ridicat de a da nastere unor copii predispusi la alergii si astm. Rezultatele cercetarilor, expuse in cadrul unei intalniri de la Toronto a Asociatiei Toracice Americane, indica faptul ca stresul suportat de mama in timpul sarcinii poate avea consecinte negative pe termen lung pentru copil. Acest studiu vine in completarea celorlalte dovezi care fac legatura intre stresul mamei, precum cel legat de probleme banesti sau relationale, de o serie de schimbari suferite de sistemul imunitar al copilului, inca din timpul sarcinii, a explicat dr. Rosalind Wright, cercetatoare in cadrul Facultatii de Medicina Harvard, din Boston.
Wright si colegii sai au constatat ca femeile insarcinate supuse la nivelul cel mai mare de stres in timpul sarcinii au cele mai mari sanse de a naste copii cu nivel inalt de imunoglobulina E sau IgE, componenta a sistemului imunitar, chiar daca gravidele au fost expuse un nivel scazut de alergeni in timpul graviditatii.
Studiile similare efectuate pe animale au relevat faptul ca stresul suportat de mama amplifica efectele expunerii la alergeni asupra sistemului imunitar al embrionului aflat in dezvoltare. Echipa de la Harvard si-a propus sa verifice daca acelasi fenomen este valabil si in cazul fiintelor umane. Cercetatorii au analizat nivelul de IgE al sangelui din cordonul ombilical al 387 de nou-nascuti din Boston. Copiii ai caror mame fusesera cel mai stresate - insa care au fost expuse unui nivel scazut de particule de praf cu alergeni in timpul sarcinii - aveau cel mai inalt nivel de IgE in sangele cordonului ombilical, aceasta descoperire arata faptul ca stresul a accentuat raspunsul sistemului imunitar fata de expunerea la praf.
Aceasi concluzie a fost valabila indiferent nationalitate, rasa, clasa sociala, nivelul de educatie al mamei sau daca gravida era fumatoare sau nu. Aceste rezultate sprijina ideea ca stresul poate fi considerat un factor social de poluare, cand este "respirat" si ajunge in organism, el poate influenta reactia sistemului imunitar al corpului, a afirmat Wright. Studiul vine ca o completare a cercetarilor realizate de dr. Andrea Daneze, de la Universitatea din Londra, referitor la copiii expusi unui nivel mare de stres. In acest studiu, cercetatorii au urmarit 1.000 de persoane din Noua Zeelanda, de la nastere, pana la varsta de 32 de ani. In acel studiu su descoperit ca acei copii care suferisera maltratari - respingere materna, disciplina dura sau abuz sexual - aveau un nivel de doua ori mai mare al infectiilor din sange, chiar si cu 20 de ani mai tarziu. Nivelul ridicat al indicatorilor de infectii, precum proteina C-reactiva, fibrinogenul si celule imunitare, sporeste riscul de afectiuni cardiace si diabet.
Stresul din copilarie poate afecta directia dezvoltarii si poate avea un efect pe termen lung asupra riscului pentru la boli, a precizat Danese. Cercetatorul a mai adaugat ca maltratarea suferita in copilarie poate diminua capacitatea glucocorticoidelor (hormonii care inhiba infectiile) sa reactioneze pe parcursul intregii vieti, ceea ce ar putea facilita instalarea depresiilor si a altor afectiuni psihiatrice.