O mamica cu diabet gestational se supune atat pe sine cat si copilul unor riscuri, daca nu este tratat. Dar un tratament adecvat se poate face doar daca se pune un diagnostic corect din timp. O veste buna vine de la Viena unde MedUni a dezvoltat  o noua metoda de testare a diabeului gestational, ceea ce face posibila o diagnosticare mai usoara si mai ieftina.

Noul model de diagnostic a diabetului gestational are la baza un model de risc matematic, fiind conceput pentru a reduce semnificativ numarul de teste, mai ales ca multe femei nu le agreaza, reducand astfel si costurile de diagnosticare.

Prima etapa presupune verificarea nivelului de zahar din sange, eliminand astfel alte alte boli manifeste. Apoi factorii de risc si istoricul medical al pacientului sunt documentati si investigati “Aceste date ne permit sa calculam riscul de diabet gestational foarte precis”, spune Alexandra Kautzky-Willer, conducatorul cercetarii. Numai daca din analize rezult un risc ridicat,  pacientul va putea fi eventual supus la un test de toleranta la glucoza.

test diabet gestationalDiabetul gestational este privit ca o problema de sanatate din ce in ce mai frecventa la gravide, fiind una dintre problemele cele mai comune ce apar in timpul sarcinii. Conform statisticilor internationale cunoscute, aproximativ 15 – 20% dintre femeile insarcinate dezvolta in timpul sarcinii diabet gestational.

Daca aceasta nu este tratat corespunzator, copilul nenascut poate avea o crestere anormala de insulina, ceea ce poate determina o crestere anormala, o acumulare nefireasca de tesut adipos, hipoglicemie si o serie de complicatii la nastere. Existenta diabetului gestational reprezinta un risc ridicat atat pentru mama, cat si pentru copil de a dezvolta diabet de tip 2, hipertensiune arteriala si probleme vasculare ulterior. Daca are loc un diagnosticul precoce  urmat de un tratament corespunzator se pot reduce semnificativ aceste complicatii.

Cinci centre medicale din Austria au luat parte la dezvoltarea acestei noi metode de testare, iar rezultatele au fost publicate in revista  “Diabetologia”

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole