Efectele si beneficiile muzicii asupra copiilor
Inca de la nastere, odata cu primele cantece de leagan fredonate de mama, si...
Suntem parinti, dar de cele mai multe ori abordam tactica gresita. In continuare, m-am decis sa va propun cateva modalitati pentru a va stabili sau restabili autoritatea parentala si pentru a pune in acelasi timp, dorintele copilului pe primul loc.
Parintii trebuie sa stabileasca in mod clar care le sunt asteptarile. De exemplu, "Trebuie sa iti strangi jucariile inainte de a avea voie sa mananci prajitura". Puteti fi siguri ca exista si exceptii. Dar e bine de stiut ca prichindeii au incredere in parintii care isi respecta promisiunile, chiar daca pe moment nu sunt tocmai multumiti. Asadar, nu incercati niciodata sa ii pacaliti; mai bine evitati sa faceti promisiuni, decat sa fiti incapabili de a duce o promisiune la bun sfarsit.
Daca vrei ca prichindelul sa isi faca curat in camera sa, in loc sa strigi in gura mare ca e dezordine, ar fi cazut sa treci la fapte si sa ii arati ce asteptari ai de la el, cum sa faca, pas cu pas, curat in camera. Bineinteles, nu te astepta ca totul sa iasa "curat luna", trebuie sa il incurajezi, iar pe termen lung, cu siguranta vei vedea performantele.
Deseori, parintii chiar daca nu isi dau seama, practic isi obliga copiii sa participe la anumite activitati. Copiii, avand o inteligenta nativa, de multe ori il "iau pe nu in brate", astfel ca parintii incep sa se simta neputinciosi. De exemplu, daca vreti ca acestia sa faca curat dupa petrecerea pe care tocmai au avut-o cu colegii de clasa, in loc sa incepeti sa impuneti, ar fi indicat sa va prezentati in camera lor cu o punga de gunoi; cu siguranta vor intelege aceasta aluzie.
De exemplu: "Rebeca, inchide singura laptopul si data viitoare vei avea voie sa il deschizi tot tu. Sau pot face eu acest lucru si nu te mai joci pe laptop trei zile".
Nu iti poti obliga prichindelul sa duca un lucru la bun sfarsit, dar trebuie sa ii platesti cu aceeasi moneda, spunandu-i ca vei plati doar pe jumatate masinuta pe care si-o doreste de ceva timp.
De multe ori, copii se intorc din mediul exterior cu un limbaj "colorat". Multi parinti gresesc, amuzandu-se la felul cum pronunta copiii anumite lucruri pe care practic nici nu le cunosc. De preferat ar fi ca in acest caz, sa aiba parte de o pedeapsa, sa i se explice ca nu este frumos sa folosim cuvinte pe care parintii nu le folosesc, iar daca copilul este mai mare, putem pur si simplu sa ii replicam "Nu am sa stau aici sa imi vorbesti astfel". De multe ori, aceste propozitii asertive sunt puse in aplicare cu succes.
De regula nu este indicat sa pedepsim imediat copilul dupa ce a facut o traznaie. Cu atat mai mult cu cat acesta nu a fost avertizat in legatura cu urmarile. I se poate spune pur si simplu: "Daca vei sparge vreun pahar, iti voi confisca mingea". Daca a spart paharul, o confisti. Daca prichindelul nu a fost avertizat, nu avem nici un drept sa ii confiscam mingea, deoarece nu i s-a explicat initial la ce riscuri se supune daca se joaca cu mingea in casa. Asa cum noi, adultii trebuie sa cunoastem bine regulile unui joc, inainte a de a ne aventura.
Comportamentul nostru este cel pe care il imita copiii nostri. Trebuie stabilite reguli clare pe care sa le respectam si noi, fara abateri. Atunci cand copiii vad ca sotia isi minte sotul sau invers, nu putem astepta ca ei sa fie persoane corecte, care spun intotdeauna adevarul. Deci, mare atentie! De obicei, aceasta este regula cel mai des incalcata.
Copilul trebuie sa stie care este diferenta intre a face ceva, a i se cere o parere si cand pur si simplu i se recomanda ceva.
Atunci cand parintii renunta la tonul mieros in favoarea comenzilor scurte "Hai la plimbare" in loc de "Uite ti-am pregatit bluza ta preferata ca sa megem in parc", copiii reactioneaza. De multe ori si o privire taioasa este de ajuns pentru a face copilul sa inteleaga ca nu este corect ceea ce face.
Sirul strategiilor ar putea continua la nesfarsit. Dar fiecare parinte afla punctele slabe ale copilului sau inca din primele luni de viata. In acest fel, va fi capabil sa adopte strategiile corespunzatoare.