Logopedia, stiinta care se ocupa cu educarea si reeducarea vorbirii, terapia se aplica mai mult copiilor cand acestia prezinta dificultati de vorbire, nu pot pronunta cuvintele clar, nu reusesc sa scrie corect, prezinta deficiente de intelegere a limbajului, balbaiala, intampina probleme cand mananca.

Inainte de a lua legatura cu un cabinet logopedic, parintii trebuie sa depisteze si sa evalueze problema copilului, apoi sa-l incurajeze sa doreasca sa mearga la cabinet pentru rezolvarea ei. Terapeutul ulterior va evalua profesionist problema, va trata dificultatile de vorbire si va maximiza potentialul de comunicare in functie de problema. Serviciile dintr-un cabinet logopedic sunt puse si la dispozitia adultilor.

Un procent destul de mare de copii prezinta probleme de vorbire si nu vorbim numai despre prezent ci de-a lungul timpului copiii dar si adultii au prezentat probleme de vorbire. Comunicarea este cea mai importanta cale in relationarea cu cei din jurul nostru, comunicam nevoi, dorinte, dureri, cu ajutorul comunicarii, limbajului copilul isi incepe definirea ca om.

Parintii nu trebuie sa astepte prea mult odata cu instalarea problemelor de comunicare inainte sa-si duca copilul la un cabinet logopedic , aceste deficiente se pot agrava si chiar sa devina cronice, iar odata cu cronicizarea problemelor vor fi mult mai dificil de corectat. Prin terapia logopedica s-a descoperit ca problemele de limbaj sunt asociate cu cele de intelectual.

copilul la logoped

Semne ca trebuie sa ne ducem copiii la un terapeut logopedic:

  • prezinta disllalie, nu reuseste sa pronunte corect sunetele inainte de varsta de 4 ani;
  • lipsa comunicarii sau un nivel scazut de comunicare fata de alti copii;
  • prezinta balbaiala;
  • nu reuseste sa scrie si sa citeasca in mod corect, omitand literele, scris nedescifrabil, afectiuni sub denumirea de dislexie, disgrafie;

In functie de caz si gravitatea problemei, sedintele se tin de la una la mai multe saptamani.

Terapia la un cabinet logopedic pentru copii se desfasoara pe baza de joc, stimuland gandirea si totodata ajutand la maximizarea procesului de motricitate. Terapeutii pun la dispozitie jucarii speciale, folosesc jocurile si exercitiile logopedice, povesti si poezii precum si materiale care contribuie la educatia copiilor.

Unde ii gasim pe specialistii logopezi

In afara de multitudinea de cabinete de logopedie din tara, logopezii sunt prezenti si lucreaza in scoli speciale dar si normale, centre de asistenta sociala, spitale, acestia isi ofera serviciile si la domiciliul pacientului. In jur de 5% dintre copii prezinta probleme de comunicare atunci cand incep scoala, iar circa 30% dintre cei care au suferit un atac cerebral prezinta si raman cu dificultati de comunicare persistente.

Calitatea vietii, cresterea increderii si rezolvarea problemelor de timiditate a unui copil sunt aspecte ce pot fi rezolvate si imbunatatite prin apelarea la un cabinet logopedic. Dificultatile de limbaj vor disparea, ramanand ca cel mic sa-si continue parcursul vietii intr-un mod mai sanatos fara sa resimta barierele sociale, sa scape de timiditate aceasta fiind un pericol pentru ca poate aduce instalarea unui comportament antisocial. Valabil si pentru adulti, problemele nu trebuie lasate nerezolvate, cele mai multe dintre ele nu se rezolva singure ci cu ajutorul unui specialist.

sursa: coment.ro

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4