Referitor la dezvoltarea limbajului sunt foarte multe de spus. Noi stim cu totii cat este de importanta modalitatea de a ne exprima verbal deorece este cea mai usoara forma de a ne intelege. Din acest motiv ceea mai mare dorinta a parintilor este cea legata de verbalizare si ar trebui sa fie si un indiciu de ingrijorare daca copilul nu realizeaza acest lucru intr-o maniera constienta si adaptata varstei la care se afla copilul lor.
Inca de la varsta de 6 luni apar primele sunete legate, baia de limba ca apoi la opt luni triada de silabe ta,ta,ta sau ba,ba,ba etc. Toate aceste emisii vor conduce la varsta de un an la cuvinte precum mama, tata, baba, papa etc si la varsta de un an si opt luni copilul sa incerce sa lege cuvintele in prpozitii simple sau sa asocieze cuvintele cu actiuni simplu de tipul hai pa, mama papa , pa …cu indicatie.
Daca observati ca nu se intampla toate aceste comportamente pana la varsta de 1 an si 8 -10 luni sesizati medicul copilului, evaluati la un specialist daca asociat cu intarzierea limbajului exista si alte comportamente care sa va ingrijoreze.
In cazul in care ati ajuns la 3 ani interventia de recuperare este putin mai dificila deoarece va trebuie o persoana specializata in acest tip de terapie.
Parintii au calitatea de fi primii observatori!
sursa: centru-iuliapantazi.info/comunicarea-verbala-la-copilul-de-2-3-ani/