Primul zâmbet al copilului
Unele din cele mai importante lucruri noi din prima lună de viaţă sunt primele...
Invata-l pe copilul tau, inca de la o varsta frageda, bunele maniere atunci cand primeste un cadou. Copiii primesc frecvent cadouri, fie de ziua de nastre, ori atunci cand primiti oaspeti, de sarbatori, de la prieteni si rude, dupa o perioada mai lunga de cand nu v-ati vazut. Cel mic trebuie sa stie cum sa multumesca si sa isi arate recunostinta fata de persoana care a dorit sa ii faca o bucurie. Cand primeste un cadou care ii place, poate ii va fi mai usor sa isi manifeste multumirea si incantarea, dar la fel de politicos trebuie sa fie chiar si atunci cand primeste o carte de povesti , o jucarie sau hainute care nu sunt pe placul lui.
Pregateste-l si pentru astfel de situatii. Copiii sunt extrem de sinceri si nu stiu sa se prefaca, insa pot fi invatati sa fie recunoscatori, chiar si cand primesc un cadou nesatisfacator. Astfel, micutul se va comporta politicos, iar oaspetii nu se vor simti jigniti din cauza ca nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor lui.
Il vei invata sa fie recunoscator pentru un cadou pe care il primeste, “exersand” impreuna cu el.
Este stiut faptul ca parintii sunt primele modele pentru copiii lor. Asadar, ca adulti manifestati-va de fiecare data cu entuziasm atunci cand primiti ceva, fiti politicosi in viata de zi cu zi - politetea nu se manifesta doar atunci cand iesim pe usa, ci si acasa, iar acest lucru este foarte important pentru cel mic. Si nu in ultimul rand, aratati-va recunostinta fata de copilul vostru si multumiti-i de cate ori realizeaza ceva sau ia o nota buna.
Invata-l pe copilul tau ca nu trebuie sa raneasca niciodata sentimentele nimanui. Daca reactioneaza urat si nepoliticos, daca face gesturi nepotrivite (ex: arunca pe jos cadoul , ii da cu piciorul) si are reactii isterice (incepe sa planga sau sa tipe) atunci cand primeste un codou il va rani cu siguranta pe cel care a avut intentia de a-i face o bucurie si cel mai probabil il va pierde de prieten.
Asigura-l pe copilul tau ca se poate baza pe tine, chiar si atunci cand nu ii place un cadou. Vorbiti despre acest lucru intre patru ochi si veti gasi de fiecare data o solutie. De exemplu, in multe cazuri cadourile sau unele produse pot fi schimbate la magazine.
Imaginati-va ca un prieten a venit la aniversarea micutului cu un cadou care nu este deloc pe placul celui mic. Cereti-i copilului sa spuna 3 “calitati” ale obiectului pe care l-a primit. Dupa acest joc micutul trebuie sa retina un lucru foarte important: indiferent de cadoul pe care il primeste, trebuie sa se gandeasca intotdeauna ca intentia celui care i l-a adus a fost sa ii faca o bucurie, ca i l-a daruit din suflet si poate unii au facut sacrificii mari pentru a lua cadoul cu pricina.