Copilul la 1-3 ani. Limbajul
In aceasta perioada limbajul copilului are o dezvoltare exploziva. Copilul va face...
Copilul este asemeni unui burete, care absoarbe tot ce îi iese în cale. Astfel, atunci când acesta începe să gângurească, iar mai apoi – să rostească primele silabe și cuvinte, în casă e mare sărbătoare. Dar cum putem învăța copilul să vorbească corect? Există anumite metode eficiente de a stimula micuțul să vorbească? Află asta din materialul de mai jos.
Pentru ca bebelușul să rostească clar cuvintele este nevoie de aproape un an de încercări și progrese, timp în care cei 18 mușchi care sunt implicați în emiterea sunetelor se vor maturiza. De la primul gângurit până la prima silabă e mult, iar în toată această perioadă părinții trebuie să dea dovadă de multă răbdare și calm.
1. În primul rând, fii atentă la vocabularul tău și a celor care interacționează cel mai des cu copilașul. Poate că nu vorbeşte încă, dar cu siguranţă aude şi înţelege, aşa că nu ai vrea ca micuţul tău să deprindă cuvinte şi expresii urâte. Vorbeşte cu el tot timpul, clar şi raspicat, astfel încât cuvintele pe care le aude să fie corecte. Foloseşte-te de inflexiunile vocii pentru a-ţi arăta fericirea, dezamăgirea, supărarea pentru că nu e nevoie de cuvinte urâte şi ţipete pentru a-i spune unui copil că nu se comportă frumos.
2. Citeşte-i poveşti în fiecare zi, chiar şi atunci când este un bebeluş şi ţi se pare că nu înţelege nimic. Alege cărţi cu poze clare şi imagini mari, pe care poţi să îi arăţi fiecare personaj. Citiţi împreună pe tot parcursul zilei, atunci când aveţi timp, nu numai seara, pentru că micuţii somnoroşi tind să se concentreze mai greu.
3. Descrie-i tot timpul ceea ce faci. Folosește pentru început cuvinte și propoziții simple.
4. Atunci când bebelușul îți spune ceva, oprește-te din ceea ce faci, privește-l și ascultă-l. Cu timpul vei începe să poți traduce chiar și acest non-limbaj, iar satisfacția copilului când vede că este înțeles îl va stimula să încerce din nou.
5. Ajută copilul să creeze conexiuni între obiectele care îl înconjoară şi cuvintele care reprezintă aceste obiecte. Astfel, acesta va fi capabil ca, până la vârsta de 2 anișori, să învețe chiar și 10 cuvinte noi pe zi.
6. În orice moment, învaţă-l lucruri noi. De exemplu: chiar dacă ştii că îi este sete, mai întâi întreabă-l dacă vrea apă, oferă-i un pahar cu apă şi subliniază încă o dată cuvântul APĂ. Acelaşi lucru îl poţi face şi la magazin: asociază obiecte, culori şi acţiuni, repetînd de fiecare dată numele obiectului spre care îi este îndreptată atenţia.
7. Foloseşte cuvinte complicate. Nu te feri de acest lucru, pe motiv că micuţul tău nu le înţelege. Copilaşii au un mecanism complex prin care decodează mesajele, fac legături şi asimilează cuvintele noi. Studiile au arătat că unui copil mic îi este chiar mai uşor să înveţe atunci când i se explică mai multe noţiuni în acelaşi timp, folosind şi cuvinte grele în locul expresiilor uşoare.
8. Poate părea obositor să repeţi la infinit cuvinte pe care copilul tău nu le poate pronunţa. Cheia succesului stă tocmai în aceste repetiţii, zi de zi. Vei observa că, în timp, micuţul tău va încerca să le spună la rândul lui imediat după ce le-ai pronunţat.
9. Pronunță clar fiecare cuvânt. Astfel, copilașul va învăța să vorbească corect și să articuleze.
10. Nu expune copilul la televizor. Este greșită părerea conform căreia dacă lași copilul în fața televizorului, acesta va începe să vorbească mai repede. Din contra, televizorul le încetineşte copiilor procesul de deprindere a vorbirii.
Ține minte!
Anna Casian-Musteață, suntmama.com