Copiii cat sunt mici nu ar trebui sa fie pedepsiti pentru ca plang, cu atat mai mult bebelusii cu varsta sub 6 luni!! Oamenii, de regula, plang atunci cand ii doare ceva sau actioneaza astfel atunci cand nu isi pot exprima verbal ceea ce simt. Sa nu uitam ca bebelusii nou-nascuti nu stiu inca sa vorbeasca si astfel plansul devine unica lor forma de comunicare si de transmitere a senzatiilor pe care le are!

Fiziologic vorbind, plansul nu este doar un semn prin care corpul transmite ca are nevoie de ajutor. Pe langa alte functii, el declanseaza o serie de hormoni si de neurotransmitatori, care ii permit corpului sa stapaneasca stresul, refacerea "build-up-ului", si lubrifierea ochilor. Cand zicem noi ca au colici si plang din cauza asta, este si o cauza la care noi nu ne gandim: sistemul digestiv si cel intestinal care sunt in plina dezvoltare in corpul bebelusului, chiar daca functiile lor sunt pe deplin normale.

Este benefica pedeapsa la bebelus?

Noi avem tendinta de a-l pedepsi, gandind ca e un mod de educare. Noi avem grija de el, il hranim la timp, ii schimbam scutecelele mereu, il ingrijim, avem grija sa nu stea in frig, sa nu se imbolnaveasca si zicem ca nu are motiv sa planga. Totusi bebelusul are poate dureri de stomac iar noi habar nu avem ca el ne cere ajutorul, si nici nu stim cu ce il putem ajuta. Astfel, noi il certam cand il auzim ca plange, dar de fapt noi il certam pentru faptul ca el ne cere ajutorul! In felul acesta, noi il descurajam sa mai ceara ajutorul cand are nevoie.

Impactul psihologic care il are pedeapsa la aceasta varsta va fi pentru tot restul vietii, ducandu-l intr-o stare de anxietate, inhibitie si neincredere de sine. Cu atat mai mult,s-a dovedit a fi mai daunator la baieti, intrucat ei sunt mai des certati decat fetele, ei devenind si mai reticienti.

cum pedepsim bebelus

Cum pedepsim bebelusul?

Este foarte important sa stim cum reactionam acum cat este mic, daca ii vrem binele si daca vrem sa il avem aproape cand va creste. Sa ne punem in locul lui si sa ne imaginam cum este sa nu te poti hrani singur, sa nu te poti imbraca singur daca ti-e frig, si cel mai rau ca nu poti spune ceea ce te doare, iar persoana de langa tine vine si te cearta sau tipa la tine sa nu mai plangi.

Oricare din noi la o suferinta isi doreste un ajutor, sau daca nu ai cum sa primesti un ajutor fizic, macar sa primesti o vorba calda, o mangaiere pe frunte sau o imbratisare.

Asa si el, mai ales ca nu cunoaste pe nimeni decat pe tine, pe mama lui, singura fiinta in care isi ofera toata increderea.

Sa intelegem ce inseamna sa fii neputincios. Sa il iubim si sa incercam sa ne obisnuim noi cu el, nu el cu noi, deoarece noi suntem deja obisnuiti cu tot felul de situatii si suferinte.

A te obisnui cu plansul lui nu inseamna sa il lasi pur si simplu acolo sa planga, zicand ca ii va trece. Nu il poti ignora. Tu daca ai avea nevoie de ajutor si vezi ca cel de langa tine efectiv nut e baga in seama, nu ti-ar veni sa plangi si mai tare?

Noi avem de invatat de la bebelusi. Ei inca nu pot vorbi dar gesturile lor arata clar ca isi exprima ceea ce simt, ce gandesc si ce vor sa faca. Vom observa calitatea lor de a specula. Daca te simt ca ti-e teama ca plang si sari imediat cu temere in voce, atunci sa stii ca se va folosi de aceasta reactie a ta, doar pentru a te necaji si de a te tine langa el. Sunt niste smecheri si speculanti. Sunt mai intuitivi decat credem noi. Daca ai ajuns sa te santajeze prin plans pentru orice lucru marunt, va fi dificil sa il inveti sa aiba rabdare. Tu ai intuitia de a sti cand trebuie sa il lasi sa scanceasca pana sa vii tu, si cand plange grav semn ca are o problema. Trebuie sa fii o mamica buna, moderata, inteleapta, nu sa te stie drept un capcaun, dar nici sa te stie umila si servila.

Pedeapsa lui - pedeapsa ta

Cu cat il pedepsesti pe el mai mult cu atat veti avea amandoi de suferit. Pe de o parte, el va ramane afectat toata viata, iar tu vei ajunge sa fii satula de plansul lui pana va creste. Fa-ti viata mai usoara! Incearca sa te documentezi despre absolut toate problemele care le are bebelusul in primele luni. Este foarte important sa stii cu ce te confrunti si sa stii cum sa faci fata, fara ca cineva sa aiba de suferit. Inarmeaza-te cu multa rabdare sa il incurajezi mereu, sa stii sa il mangai, sa vada ca esti langa el la nevoie, sa aiba un sprijin in tine.

Efectele pedepsei la nou-nascuti

Pedepsind bebelusul inca din primele lui zile de viata, el are astfel toate sansele de a deveni in viata un om cu un caracter abuziv, vulnerabil, manipulant, instigator. S-a dovedit ca cei mai multi infractori, criminali, escroci sunt chiar copiii pedepsiti excesiv, sau provin din familiile unde sunt folosite frecvent pedepsele si tipetele.

Psihologii au demonstrat ca intalnim doua tipuri de caractere la copiii tratati astfel: o parte din ei ajung sa fie inhibati, mincinosi, lasi, naivi, confuzi, depresivi, care de regula nu se pot adapta la societate si nu fac fata situatiilor dificile. Aici intalnim destul de des cazurile sinucigasilor.

Aceste persoane nu prezinta niciodata incredere, ei insisi fug de raspundere, nu sunt stapani pe sine, mereu au senzatia ca sunt victime. Multi din aceasta categorie ajung sa sufere de boli nevrozice si psihice pe parcursul vietii, fiind mai predispusi decat orice alta categorie de oameni.

Al doilea tip de caracter este cel agresiv, unde intalnim cazurile persoanelor care au ajuns criminali, infractori, escroci, lideri de gasti si retele de interlopi, sau instigatori la batai si revolte.

Ambele tipuri de caractere sunt periculoase, intrucat cei din aceste categorii sunt predispusi oricand la violenta, manie, ura de oameni, si chiar ura de sine (in cazul celor depresivi), la viata dubla, la folosire de droguri si bauturi alcoolice, dezechilibru psihic.

Fiecare parinte doreste sa isi vada copilul cat mai fericit si implinit. Dar putini parinti se gandesc din timp la ce fel de comportament si ce tip de reactii sa aiba ei insisi asupra copilului lor atunci cand acestia gresesc.

Mama este un stereotip pentru copilul sau.

Tu trebuie sa te gandesti ce vrei sa ajunga copilul tau si, dupa ce vei medita la lucrurile care pana acum nu le-ai gandit, cu siguranta iti vei pedepsi bebelusul prin alte metode, cu rabdare si dragoste.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole