De cand au aparut posturi de televiziune doar cu desene animate copii se pot uita la televizor oricand doresc si oricat, iar parintii au inceput sa isi puna o serie de intrebari: "Ce desene animate sunt bune pentru copii?", "Cat timp poate sta copilul in fata televizorului?", "E adevarat ca desenele animate dezvolta agresivitatea?" , "Ce inteleg copiii din desenele animate?

Desenele animate in general sunt bune pentru copii, dar trebuie să selectăm cu mare atentie ce desene animate vizioneaza, pentru ca la ora actuala sunt multe desene animate care pot determina un comportament anormal la copii. Si totusi in urma unor statistici a reiesit ca, peste 90% dintre copii se uită la televizor nesupravegheaţi. Tot acelasi studiu spune ca pe primul loc în preferinţele copiilor privind desenele animate se află vesnicii tineri Tom si Jerry, iar apoi desenele din noua generaţie, din pacate de multe ori pline de monştri şi personaje ciudate, avand comportamente anormale, care rastoarna principiile si valorile normale din societate. Tot datorita televizorului si desenelor animate, copiii ies afara la joaca cu prietenii mult mai putin si îşi neglijează şi orele alocate temelor pentru la scoala.

Un alt studiu efectuat de Gallup, la comanda canalului TV de desene animate Jetix, arată ca 40% dintre părinţi sunt îngrijoraţi dacă lasă copilul să se uite singur la televizor.

Dar la noi in tara parintii prefera sa lase copii sa se uite la desene animate, ca ei sa poata avea alte activitati in acest timp sau pentru a ii potoli din alte activitati care ii deranjeaza pe parinti. Deci pentru parinti este calea cea mai comoda. "Decat sa-l las afara sa stau cu grija, sa mai si raceasca, mai bine sa-l stiu in casa la desene", spune o mamica. Altfel spus, televizorul si programele de desene animate pot inlocui dadaca sau joacă rol de calmant.

copii la desene animate

Ce poate fi rău în acest comportament?

Specialistii considera ca nivelul de agresivitate din desenele animate urmărite de copii este mediu. Dar se cunoasta ca copii imita foarte, iar din desene animate ei isi iau anumite modele. Astfel copilul poate incerca sa transpuna in realitate diverse actiuni agresive sau nocive din aceste desene animate, mai ales în relaţiile cu ceilalţi copii sau chiar cu adultii. Deoarece tu nu poti face o filtrare corespunzatoare a emisiunilor cu desene animate si a altor emisiuni TV, exista si o soluţie alternativa, care implica mai multe discutii cu copii tai in care sa ii faci sa inteleaga că personajele la care se uită cu gura căscată nu există, in realitate, si ca nu tot ceea ce este in desene animate este bun. Ca nu găsim pe stradă nici lupte intergalactice, nici roboţi zburători, nici oameni invincibili cu super puteri şi nici monstri hidosi. Astfel, iti poti ajuţa copii să facă mai uşor diferenţa între real şi imaginar, intre bine si rau şi îi poţi transforma si imbunatati percepţia asupra desenelor animate.

O alta consecinta data de scenele violente si cu monstri din desenele animate este frica, care nu de putine ori produc copilului chiar cosmaruri. Cu toate acestea, interzicerea desenelor animate nu e o solutie, deoarece pot provoca anumite frustrari. Ideal este ca inca de mic, de cand invata ce e aia televizor sa ai grija la ceea ce se uita, sa parolezi sau sa scoti din programele salvate in memoria televizorului, acele programe care prezinta preponderent desene animate necorespunzatoare copilului tau. In loc sa ii interzici o placere, directioneaza-l spre acele desene animate care ii sunt potrivite si comenteaza cu el ce se intampla in desenul animat, ca si cum v-ati uita la un meci, si astfel va deveni mult mai atras de partea pozitiva a desenelor animate. In felul acesta, spun psihologii, poti sa-l ajuti sa aiba un comportament normal si neinfluentat de diverse imagini, ii creste capacitatea de discernamant. Si ca bonus invatati sa comunicati mai usor cu copii - "pe limba lor" - si va petreceti si mai mult timp cu copii.

De asemenea atentie, privitul la televizor poate influenta negativ comportamentul alimentar al copilului, fie datorita reclamelor la tot felul de produse alimentare, in general nesanatoase, dulciuri si sucuri fir prin faptul ca privind la televizor ajunge sa manance haotic si necontrolat.

Care desene animate sunt bune pentru copii nostri?

O alta solutie ar fi sa-i selectam noi desenele animate la care se uita, adica, in loc sa il lasam cu orele sa se uite la posturile TV dedicate copiilor, am putea sa-i oferim DVD-uri cu desene animate frumoase si educative, de genul „Cenusareasa", Barbie", "Ice Age", "Cars" "Cartea junglei", „Brother Bear", "Bambi", „Dumbo", „Curios George", „Anastasia", „Cei Trei Muschetari", "101 de dalmatieni", "Mica sirena", „Shrek", „Frumoasa din padurea adormita" sau "Aladdin". In afara faptului ca aceste desene animate au o poveste frumoasa si educativa, acestea ofera imagini spectaculoase si foarte frumoasa cu ajutorul carora pot sa se linisteasca si sa adoarma fara griji, gandidu-se la lucruri frumoase.

Cat lasam copiii la desene animateDe curand studiourile Disney au luat decizia sa readuca in actualitate personajele din desenele animate de alta data. Au apelat la serviciile fotografului Annie Leibovitz si au recreat, cu ajutorul starurilor de prima marime, unele dintre cel mai frumoase scene.

Intr-una dintre poze, Whoopi Goldberg este duhul din lampa lui Alladin care spune o multime de sfaturi si pilde intelepte. "A fost o incantare sa fac aceste cadre", spune starul care a acceptat propunerea in fix un minut. Jessica Biel pledeaza pentru desenele animate in timp ce alearga printr-o padure in chip de Pocahontas, din nou Mihail Barisnikov si supermodelul Gisele Bündchen au refacut o scena din Peter Pan. Campania "Disney's Year of a Million Dreams" a avut un succes enorm, asa ca studiourile au hotarat sa o continue si cu un al doilea set de poze. Actrita britanica Rachel Weisz a pozat in Alba ca Zapada, inca o data Julie Andrews in zana din Pinocchio.

David Beckham poate fi vazut de copii in chip de print in "Frumoasa din padurea adormita", din nou Scarlett Johansson in trupul Cenusaresei. "Toti vazusera povestile cu putin timp inainte si cunosteau toate detaliile scenariului propus de studiourile Disney", spune fotograful Annie Leibovitz. "Si pentru ei a fost o incantare ca au pozat imbracati in zane si printi si nu goi asa cum li se solicita la aproximativ toate sedintele foto", continua celebrul fotograf al revistei "Vanity Fair".

Cat timp poate sa stea copilul la televizor?

Totusi cat de multe ore putem "uita" un copil in fata televizorului? Deoarece stim deja sa statul prea mult in fata ecranului ii afecteaza alimentatia, vederea, dezvoltarea limbajului, integrarea in societate, ca nu mai iese din casa, nu mai are prieteni, devine violent, are cosmaruri, viseaza fantome si schelete este bine sa limitam vizionarea la aproximativ 90 min. Pe langa selectia desenelor animate este necesar sa stabilim si un program pe care copilul trebuie sa il respecte cu privire la intervalul orar in care copilul  sta in fata televizorului. Conform unor studii este recomandat ca copii sa stea in fata televizorului mai putin de 3 ore, si este recomandat aproximativ 1-2 ore.

Nu uita, desenele animate joaca un rol important in educatia copiilor si daca vreai sa ai un copil educat sociabil si sanatos, fa copilului un program adecvat de desene animate si directioneaza-l spre acele desene animate care ii sunt benefice.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole