Programul unui copil de şcoală este de cele mai multe ori încărcat. Între cursurile de la şcoală, sportul pe care îl practică, o limbă străină pe care ţi-ar plăcea să o aprofundeze, cursurile de muzică şi-ar face cu greu loc. Ar trebui însă să te mai gândeşti. Cu ajutorul instrumentelor muzicale, prin cântece pentru copii şi sub supravegherea unor profesori talentaţi, muzica îi poate dezvălui copilului noi orizonturi ce vin la pachet cu o serie de beneficii de necontestat pe care această activitate le aduc în viaţa copilului.

Îmbunătăţirea rezultatelor de la școală

La prima vedere, între muzică şi matematică nu există nicio legătură? Înţelegând însă ritmul, bătăile instrumentelor şi sunetele copiii pot învăţa să facă împărţiri, fracţii şi să recunoască modele. Pe măsură ce cresc, copiii încep să recite versuri, să cânte exersându-şi astfel memoria de scurtă durată şi chiar şi pe cea de lungă durată. Instrumentele muzicale îi ajută pe copii să pătrundă în noţiunile de bază ale fizicii sau să exploreze principii ştiinţifice simple.

Dezvoltă abilităţile fizice

Anumite instrumente muzicale cum sunt cele de percuţie, îi ajută pe copii să dezvolte abilităţile motorii şi coordonarea. Acestea necesită mişcarea mâinilor, ale palmelor sau picioarelor. Aceste instrumente sunt ideale mai ales pentru copiii extrem de plini de energie.

Instrumentele cu clape, precum pianul, necesită utilizarea anumitor acţiuni în acelaşi timp, cu ambele mâini. Instrumentele muzicale nu îi ajută pe copii să capete dexteritate, dar în acelaşi timp îi încurajează să se simtă mai confortabili atunci când nu se află în situaţii comode.

Cultivă abilităţile sociale

Atunci când îl înscrii pe copil la un curs de muzică, el va deveni parte dintr-un grup în cadrul căruia împarte aceleaşi preocupări şi pasiuni cu ceilalţi copii. Apartenenţa la un grup presupune interacţiune şi comunicare, încurajează muncă în echipa şi îi face pe copii să colaboreze pentru a-şi atinge obiectivul comun.

muzica pentru bebelusi

Disciplina şi răbdarea

Toţi cei care aleg să studieze un instrument muzical trebuie să ştie încă de la început că acest lucru presupune foarte multă disciplină, de la programul extrem de strict ce trebuie respectat, până la comportamentul pe care este important să îl ai când intri în această lume. Răbdarea este de asemenea cultivată şi, în acelaşi timp, pusă la încercare, deoarece învăţarea unui instrument muzical sau studiul muzicii presupune uneori ani de repetiţii şi pratică pentru a ajunge acolo unde ţi-ai propus.

Creşte încrederea de sine

Cursurile de muzică pot deveni forma prin care copiii învaţă să accepte şi să ofere critici constructive. Lecţiile în cadrul unui grup îi ajută pe copii să înţeleagă că nimeni nu este perfect, că oricine greşeşte şi că oricând este momentul potrivit să îmbunătăţeşti ceva la tine. Tonul pozitiv în care primeşte chiar şi o observaţie îl va ajuta pe copil, intrat într-un astfel de mediu, să devină mai încrezător în forţele proprii.

Descoperă noi culturi

Învăţând să cânte la anumite instrumente, copiii descoperă cum muzica are un rol important în alte culturi. Este foarte important pentru copii să devină familiarizaţi cu alte culturi de la o vârstă fragedă pentru că în acest fel va deveni mai deschis şi mai curios să cunoască alte culturi şi să îşi îmbogăţească cunoştinţele.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4