Atat inainte de Craciun cat si in zilele Craciunului, nu este usor pentru parinti sa evite discutiile cu copiii despre Mos Craciun, incat multi isi pun intrebarea daca ar trebui sa ii stimuleze pe copii sa creada ca batranelul imbracat in rosu ce se plimba in nopate de craciun cu sania trasa de reni sau sa le spuna ca este o inventie a omenirii?

Din punct de vedere istoric, multe personaje cele gasim in diferite traditii, isi au originea in multe personaje reale ce au existat la un moment dat in istorie. De exemplu Mos Craciun isi are originea in faptele autenticului personaj Sfantul Nicolae (cunoscut de copii drept Mos Nicolae). Prima insemnare a aparut pentru prima data intr-un poem pentru copii scris de un pastor american in 1822 si a continuat de atunci sa ii entuziasmeze pe cei mici. Sa ii spuneti unui copil ca Mos Craciun nu exista, este adesea vazut ca un sacrilegiu, si poate priva copilul de unul dintre personajele ce ii ajuta sa devina mai buni, dar unii parinti nu doresc sa joace acest joc. Si daca vei privi cu atentie la faptele bune ce se petrec in jurul tau in zilele de Craciun vei putea ajunge si tu la concluzia fireasca: Mos Craciun exista!

Sa il facem sa creada in Mos Craciun: intre mecanism social si imaginatie debordanta

Pentru medicul pediatru si psihoterapeutul Edwige Antier, sa ajuti copiii sa creada in Mos Craciun este esential pentru a le stimula imaginatia si pentru a le oferi o sansa de a visa. Prin crearea unei legaturi cu lumea magica a lui Mos Craciun, renii lui, elfii lui, copiii isi dezvolta creativitatea, o capacitate importanta, la care va apela de foarte multe ori in viata.

Credere in Mos CraciunAjuns la varsta ratiunii (intre 6 si 10 ani), copilul incepe sa puna intrebari despre lumea din jurul lui. Acest interogatoriu despre mediul sau inconjurator l-a condus sa descopere adevarul despre Mos Craciun: Aceasta este o noua "experienta a realitatii", in sensul freudian, adica este o "oportunitate emotionala puternica pentru copil ca sa invete sa faca distinctia esentiala intre imaginar si real", in cuvintele  Veronicai Piaton-Halle, doctor in psihologie.

Cand cei mai mari, in cele din urma descopera adevarul, tind sa se simta mandri si, in general, contribuie la perpetuarea magiei celor mai mici care inca mai cred in Mos Craciun. Ei au sentimentul ca impartasesc un secret cu parintii lor si pot dezvolta un sentiment de responsabilitate vis-a`-vis de cei mici.

Mos Craciun este un personaj fictiv incarcat cu valori reale pe care parintii doresc sa le transmita copiilor, cum ar fi dragostea, daruirea si generozitatea. Astfel, acest personaj, face parte din reprezentarile pozitive ale copilului. De asemenea, ii permite sa participe la un ritual social centrat in jurul acestor valori, incurajand constiinta sa sociala.

A crede in Mos Craciun este, asadar, un ritual initiatic major al copilariei, asa cum a remarcat psihiatrul si psihanalistul Tourres-Dominique Gobert in articolul sau "Mos Craciun pentru totdeauna."

O minciuna prea greu de suportat?

Pentru unii parinti, a-l face pe copil sa creada in Mos Craciun este sinonim cu tradarea: sa afirmi ca un barbat cu barba alba daruieste cadouri pe semineu - chiar si in casele care nu au un astfel de semineu – inseamna sa te angajezi intr-o minciuna pe termen lung si care nu este intotdeauna usor de asumat. In special in procesul de invatare a adevarului, copiii pot sa se simta dezamagiti sau tradati. Apoi se instaleaza o suspiciune sistematica in ceea ce priveste cuvintele parintilor. Adesea, adultii sunt cei care decid sa le spuna adevarul copiilor pentru a nu le oferi sentimentul ca sunt minititi si sa ajunga sa "reproducea modelul" cum a subliniat Tourre`s-Dominique Gobert.

Pentru altii, a explica de la bun inceput copilului ca darurile provin de la oameni care il iubesc, este necesar ca sa se simta important in ochii persoanelor din anturajul sau. Recunoasterea este direct orientat spre familie, minciuna este astfel evitata si asteptarea cadourilor este la fel de simbolica.

Noi ii spunem copilului ca oamenii trebuie sa ii urmeze exemplul lui Mos Craciun si sa daruiasca si ei cadouri celor pe care ii iubesc, astfel il invatam ca este mai important sa daruiesti decat sa primesti.

De multe ori, imaginea lui Mos Craciun se coreleaza cu imaginea unui sac plin de cadouri dorite de copil pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, unii parinti cu conditii financiare sau materiale nu foarte bune, prefera sa spuna copilului adevarul pentru a nu-l face pe acesta sa creada ca poate primi tot ceea ce isi doreste. Prin urmare, acestia nu sustin acest mit utopic pentru a evita ca cel mic sa se simta nedreptatit .

Parintii aleg!

Nu a fost niciodata demonstrat ca una dintre cele doua solutii este mai buna pentru echilibrul copilului. Cert este faptul ca Mos Craciun stimuleaza in mod semnificativ imaginatia copiilor si le ofera posibilitatea de a visa, pentru o clipa, ceea ce isi doresc. Dar experienta realitatii, in cazul in care nu se produce prin relatarea de catre parinti ca Mos Craciun nu exista, va declansa un alt eveniment, a declarat Dominique Tourres-Gobert. Doar parintii pot decide daca il fac sau nu pe copil  sa creada in Mos Craciun...

Articol de Antoneta Barbu

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole