Cand i-am spus unei prietene cum si in ce conditii imi las copiii singuri acasa si dezbatand  varsta de la care este indicat sa faci prima data acest lucru, am primit urmatoarea replica: “Nu, asta nu se va intampla niciodata!", prietena mea fiin un parinte extrem de protector cu cei doi copii ai sai, si cred ca acelasi timp de comportament super protector il va manifesta chiar si cand vor ajunge la liceu. Eu nu sunt deloc asa, din contra, consider ca aratand copilului ca ai incredere, in el, delegandu-i responsabilitati, invatandu-l sa fie independent, il ajuti sa-si defineasca mai bine personalitate si sa se poate descurcu mai bine in viata de adult. Nu stiu daca modul meu de a vedea este cel mai corect dar cel putin incerc sa nu cad intr-o extrema.

Cred ca atunci cand vine vorba sa lasi copiiii singuri acasa pentru prima data fara supravegherea vreunui adult, nu exista o solutie perfecta. Iata ce spun unii parinti despre lasarea unui pre-adolescent singur acasa si care sunt argumentele pro si contra pentru a le oferi copiilor o responsabilitate atat de mare la o varsta atat de frageda:

“Imi las copilul de 12 ani singur acasa pentru maxim 2 ore. Intotdeauna ma asigur ca are cheile de la usa si telefonul cu el, ca stie sa raspunda la telefon insa ca nu trebuie sa spuna la telefon daca este singur acasa (daca ii place, poate sa spuna ca sunt pe toaleta). Dar stie ca nu are voie sa deschisa niciodata usa cu exceptia cazului in care este vorba de o persoana apropiata din familie sau casa ia foc.

Depinde de nivelul de maturitate al copilului. Unii copii de 12 ani pot fi lasati singuri acasa la amiaza atunci cand dai o fuga la magazin, unii copii de 15 ani pot fi lasati acasa pentru mai mult de 5 minute. In cazul nostru, cand copilul a implinit 13 ani am considerat ca poate sa stea singur acasa pentru vreo doua ore la un moment dat.

Depinde de circumstante, cum ar fi nivelul de maturitate al copilului si de cat de bine l-ai educat de a se descurca pe cont propriu, cat timp vei lipsi si zona in care locuiesti. Nu exista raspunsuri clare si  unice in aceste conditii. “

cand lasi copilul singur acasa

Ce credeti despre acest lucru? Dumneavoastra va lasati copiii singuri acasa? Si daca da, de la ce varsta considerati oportun pentru a face acest lucru si a incepe sa le oferiti putina independenta?

VARSTA RECOMADARI
7 SI SUB 7 ANI  Nu ar trebui lasati niciodata singuri acasa indiferent de perioada de timp
8- 10 ANI   Nu ar trebui lasati singuri acasa mai mult de o ora si jumatate si doar in timpul zilei sau seara devreme.
11-12 ANI  Pot fi lasati singuri acasa pana la 3 ore insa niciodata noaptea tarziu.
13-15 ANI  Pot fi lasati acasa fara supraveghere insa niciodata peste noapte.
16-17 ANI  Pot fi lasati singuri acasa nesupravegheati (in unele cazuri chiar si cate doua nopti la rand)

Sfaturi utile pentru cand lasi copilul singur acasa

  • Informatii de memorat: numele complet, adresa si numarul de telefon
  • O lista de urgenta: numere locale, mai lungi pentru a suna in caz de urgenta
  • Spuneti vecinilor ca va lasati singur copilul acasa.
  • Sunati copilul de mai multe ori cand sunteti plecat.
  • Invatati copilul sa blocheze ferestrele si usile
  • Spuneti copilului sa nu mearga in alte case straine (inclusiv la vecini) fara permisiunea dumneavoastra.
  • Gasiti o casa sigura in care copilul poate sa mearga daca se simte in pericol.
  • Invatati copilul despre lucruri de siguranta in bucatarie si ce are voie/ ce nu are voie sa faca atunci cand nu sunteti acasa cu el.

Stiai ca In Noua Zeelanda conform reglementarilor autoritatilor nu aveti voie sa lasati acasa singur un copil mai mic de 14 ani. In caz contrar puteti ajunge sa fiti urmarit penal?

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole