Multi copii din ziua de azi sunt tot mai atasati de dispozitive precum televizorul, tableta sau smartphone-ul, unii dintre ei incepand sa le acceseze chiar inainte de a sti sa mearga pe o bicicleta.

Tehnologia poate fi un factor al unei copilarii sanatoase, atata timp cat nu se abuzeaza de acest privilegiu. Important este sa stim cum alegem un aparat electronic intrucat acesta sa functioneze si sa fie utilizat exclusiv pentru a ajuta la dezvoltarea copilului. E destul de dificil sa te abtii din a urmari televizorul in calitate de copil. In anumite locuinte televizorul este pornit chiar si atunci cand nimeni nu il urmareste. Sunt destul de numeroase situatiile in care parintii sau ingrijitorii aleg sa foloseasca televizorul ca substituent pentru babysitter.

Efectele televizorului asupra copilului

Sunt parinti care chiar achizitioneaza diferite materiale video care pretind a-ti face copilul sa devina mai inteligent, dar putini dintre ei insa constientizeaza si efectele negative. Cu toate acestea, sunt si persoane implicate in realizarea unor studii care cred ca televizorul are propriile sale beneficii. Acestia sunt de parere ca ceea ce conteaza este durata vizionarii si continutul ales.

Efectele benefice ale televizorului pentru copii

Anumite emisiuni educationale si non-violente ar putea stimula inteligenta copilului in asa fel incat rezultatele obtinute in urma testelor la matematica vor fi mai mari in comparatie cu cele ale copiilor ce nu urmaresc astfel de emisiuni.

Unele dintre ele pot informa si inspira copilul, fiind mult mai efective decat cartile sau lectiile audio pe care multi profesori le abordeaza chiar si la nivel de liceu. De asemenea, este foarte probabil ca emisiunile informative si educationale urmarite in perioada copilariei sa aiba un impact si asupra preferintelor in materie de emisiuni televizate in viitor, atunci cand ajunge la o varsta la care nu i se mai pot limita optiunile de urmarire.

De cate ori am constatat in calitate de mamici ca desenele animate au fost un remediu pentru momentele de stres, tristete sau durere ale copilului? Impactul lor nu este negativ, reusind chiar sa atraga atentia copilului. Cu cat continutul transmis este unul mai calitativ si educational, cu atat cel mic va reusi sa preia mai usor informatiile.

Mai mult de atat, trebuie sa luam in considerare si existenta unei variante alternative ce ar putea inlocui televizorul. Unii au o varsta prea frageda pentru a citi, iar timpul liber al parintilor nu este adesea prea favorabil pentru a putea iesi cu cel mic afara. In situatia de fata, cea in care nu exista o multitudine de optiuni pentru a-i ocupa timpul liber copilului cu activitati utile, televizorul pare a fi una dintre cele mai bune solutii.

Daca mizam pe utilizarea dispozitivului ca mijloc de informare si dezvoltare pentru copilul nostru, trebuie sa avem si certitudinea ca vom alege cel mai bun televizor pentru acasa. Aici nu mai e vorba de ce afiseaza un televizor, ci cum o face. Copiii tind sa fie foarte sensibili la lumina puternica sau culori prea deschise. Cand cumparam un televizor bun, investim atat in calitate, cat si in sanatate.

Efectele negative ale televizorului pentru copii

Televizorul ne poate ocupa destul de mult timp. Chiar si adultii au fost candva in ipostaza de a sta cateva ore in sir in fata unui ecran fara ca macar sa constientizeze cat de repede a trecut tot acel timp. Pentru copii, acel timp putea fi cel in care puteau sa isi dezvolte aptitudini esentiale, precum vorbitul, miscarea, imaginatia sau creativitatea prin mijloace naturale.

Copii cu varsta de pana la doi ani nu vor fi capabili sa beneficieze de foarte multe avantaje din urmarirea televizorului. Acea perioada este una critica pentru dezvoltarea rationamentului si inteligentei sale, iar jocurile in aer liber, socializarea si explorarea sunt cele mai importante moduri de a-si dezvolta aceste doua ramuri.

Televizorul ar putea preveni copilul din a lua initiativa sau de a confrunta cu solutionarea unor mici probleme de ordin intelectual. Copilul ar trebui sa foloseasca imaginatia pentru a pune in practica propriile idei.

In concluzie, televizorul este un electronic util atata timp cat consumul de continut video este moderat si nu se face abstractie de la alte activitati, iar scopul sau este unul informativ si educational.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole