Temerile, anxietatile nocturne, cosmarurile ... iata cateva modalitati de a explica celor mici diferitele etape ale vietii, prin povesti.

Copilul dumneavoastra este in crestere si la fiecare etapa intampina dificultati. Este de datoria parintilor sa-i ajute sa traverseze fiecare perioada. Cum sa-i explicam unui copil moartea unei persoane dragi, fara sa il speriem? Cum il invatam sa isi depaseasca temerile? Ce este acela un sentiment? Acestea sunt o multime de intrebari, la care este dificil de raspuns. Povestirile si povestile sunt o modalitate buna de a atenua realitatea, fara a o denatura.

Moartea povestita copiilor

Ce este moartea? Toti parintii se confrunta intr-o buna zi, cu aceasta intrebare adresa de copil. Cel mai bine este sa se pregateasca dinainte. Micul pisoi tocmai a murit. Copilul nu intelege cu adevarat de ce pisica nu se misca. "Ei bine, spune mama, Mieunel s-a dus la cer." Dar de ce? De ce aceasta mica pisicuta cu care copilul se juca a plecat fara el si intreaba daca "Lucrurile nu dureaza vesnic". ” Toata lumea merge in Rai intr-o zi sau alta" ii explica mama. Dar acest raspuns nu pare sa il multumeasca pe copil, care este foarte trist. In acest caz, mama trebuie sa inventeze un scenariu putin adaptat la intristarea  copilului, o educatie spirituala poate ajuta foarte mult.

Ea ii poate propune de exemplu sa umfle un balon si sa se gandeasca mult la mica lui pisica ce a disparut. Lasand balonul sa zboare spre cer, de Ziua Mortilor, pisoiul va fi incantat sa vada cum copilul inca se mai gandeste la el. Adesea copiii disting de multe ori forme de animale sau personaje in nori. Acesta va fi un mod de a-i spun ca pisica lui l-a recunoscut. "Uita-te la acel nor, el are forma lui Mieunel, el te-a recunoscut si iti multumeste ca te gandesti la el." Copilul va fi astfel alinat si mai putin trist ca a pierdut pe cineva atat de drag inimii lui.

Cum explicam sentimenelte copiilor

Frica povestita copiilor

Cum putem ajuta copiii sa isi infrunte temerile? Nu este intotdeauna usor sa ii explicam  ca personajele care il bantuie nu exista in realitate. Lui Andrei, care are 4 ani, ii este teama de vrajitoare. In fiecare noapte se trezeste plangand si o cheama pe mama lui. Parintii abatuti, sfarsesc prin a-l lasa pe baiat sa doarma in patul lor. Dar acest lucru dureaza de ceva timp. Mama merge  in cele din urma la pediatru. Aceasta situatie trebuie sa se schimbe pentru binele si odihna tuturor.

Pediatrul, care este o terta persoana poate fi o modalitate buna pentru copil sa asculte si sa isi implementeze sfaturile lui. Acesta poate prezenta un ritual pentru a-si depasi temerile, oferindu-i de exemplu o floare de ghiveci si un placebo de tipul bomboanelor cu miere homeopatie (impotriva terorilor nocturne). "Ei bine Andrei, tu stii ca vrajitoarele se tem de flori, iar pentru a le alunga din camera, trebuie sa pui doar cateva ghivece  mici pe pervazul ferestrei si nu vor mai indrazni sa vina in jurul patului tau”. „Stii, de asemenea, ca pentru a le alunga pe vrajitoare din mintea ta, trebuie sa sugi aceste mici bomboane si ele vor disparea curand din visele tale." Copilul si mama lui vor pleca si vor pune in practica sfatul medicului pediatru, astfel incat intreaga familie sa isi regaseasca in curand linistea!

Sentimentul de iubire povestit copiilor

Nici o relatie nu este mai puternica decat iubirea dintre un copil si parintii sai "Te iubesc copilul meu, si eu te iubesc mama", ii raspunde Valentin mamei lui. Dar oare stie cu adevarat ce inseamna sa iubesti? Dar cand esti copil, este un pic mai complicat de explicat. Baiatul crede, probabil, ca este bine sa iti iubesti parintii pentru ca asa primesti o multime de imbratisari si sarutari. Copilul intrigat isi va intreba mama in cele din urma: "Ce inseamna dragostea?"

Aceasta este o intrebare pentru care parintii nu sunt intotdeauna pregatiti (poate nici adultii nu inteleg pe deplin acest sentiment). Putem raspunde prin cuvinte simple, bazate pe citate sau povestiri pentru copii. Dupa o reflectie, mama ii poate raspunde: "Intr-o zi un mic print a spus: nu putem vedea clar decat cu inima, esentialul este invizibil pentru ochi Daca tu crezi ca acest copac este frumos, poate sa fie altcineva care crede ca este urat. Daca tu crezi ca mama ta este cea mai dulce si mai frumoasa din lume asta se intampla pentru ca esti baiatul meu si ma vezi cu inima. Aici (ea ii arata inima) bate sentimentul de iubire. Daca inima ta incepe sa bata foarte repede se intampla pentru ca iti place ceea ce vezi. Aceasta inima, este cea care iti va dicta toate alegerile. ". Cuvinte cheie simple, dar care isi ating scopul.

Articol de Antoneta Barbu 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole