Premergatorul are criticiile sale, dar, de asemenea, si aspecte pozitive! Fiecare trebuie sa ia decizia in cunostinta de cauza si daca opteaza pentru premergator nu trebuie sa abuzeze de acesta si trebuie sa respecte anumite reguli de siguranta.

Pe piata se gasesc multe modele de premergatoare, asa ca alegerea unui premergator sigur pentru copilul tau este destul de dificila, sunt multe discutii pro si contra in jurul ideii de a lasa copilul sa stea sau nu in premergator.

Persoanele care sunt impotriva premergatorului acuza faptul ca acesta permite copilului sa se deplaseze fara a depune efortul de a sta in picioare. Ei considera ca acest lucru nu este cel mai bun obicei, deoarece i-ar intarzia copilului mersul pe jos. Ei sustin, de asemenea, ca acesta ar putea tine spatele bebelusului intr- o pozitie gresita, premergatorul nu incurajeaza copilul sa stea drept. Mai multe studii au demonstrat ca, atunci cand intr-adevar a avut loc o intarziere a mersului pe jos din cauza premergatorului aceasta a fost de doar cateva saptamani.

Problema majora a premergatorului este periculozitatea lui. In Canada este interzis la vanzare dupa un studiu britanic realizat de Child Accident Prevention Trust si care afirma ca premergatorul pentru bebelusi poate sa cauzeaza cele mai multe leziuni la copiii mici din intreaga lume. In caz de accident (inclinarea sau caderea pe scari), de multe ori este lovit capul copilului. In iunie 2009, un standard european a cerut producatorilor sa efectueze teste de stabilitate si sa acorde prioritate reducerii riscului de leziuni.

Principalul argument in favoarea premergatorului este de a oferi copiilor oportunitatea de a se deplasa, mai ales daca cel mic nu poate sa mearga in patru labe. In mod ideal, nu ar trebui sa se utilizeze inainte ca bebelusul sa poata sta singur, pentru a fi sigur ca se potriveste bine la spate. Mai presus de toate, nu trebuie niciodata sa-l lasati nesupravegheat atunci cand il puneti in premergator!

Beneficiile premergatorului

premergator copiiPremergatorul ofera posibilitatea celui mic de a se plimba peste tot prin casa. Copilul dispune si de o mare autonomie de miscare si asteapta cu nerabdare sa mearga ca un mare. Beneficiile premergatorului, dupa sustinatorii sai ar fi acelea de a obisnui copilul sa se ridice cu curaj, sa capete incredere si sa invete miscarile de mers pe jos. In plus, utilizarea regulata a premergatorului ajuta la tonifierea si la dezvoltarea muschilor picioarelor copilului.

In final, compromisul este foarte simplu: il lasati pe cel mic sa se bucure de premergator, dar nu abuzati deoarece acesta ii poate afecta sanatatea si respectati cateva reguli de siguranta.

De ce pot fi premergatoarele periculoase

S-a facut un studiu retrospectiv la 100 de cazuri consecutive de traumatisme craniene care au avut loc la copiii sub doi ani, internati intr-o sectie de pediatrie generala, intre anii 1997 si 1999. Subiectii fost 34 de copii de peste un an si 66 de copii mai mici de un an.

In aceasta seria, leziunile provocate de premergator au fost intalnite exclusiv in randul copiilor sub un anul asa ca s-a limitat studiul acesta la copii mai mici de un an. In aceasta catogorie de varsta, leziunile la cap asociate cu premergatoarele au reprezentat 27 dintre cele 66 de cazuri de 66 sau 40, 9% dintre toate leziunile la cap.

Accidentele cu premergatorul au avut loc in primul rand pe scari: 25 din 27 de cazuri (92%). In grupul de copii sub un an caderile din premergator nu sunt cele mai frecvente, cazurile cele mai des intalnite au fost cadere de la masa de infasat sau din scaunul de mancat, dar in majoritatea cazurilor bebelusii sunt prinsi in bratele parintilor inainte sa se loveasca. Media de varsta a copiilor care s-au lovit in premergator a fost de noua luni si zece zile, fata de sapte luni pentru loviturile cauzate de alte accidente.

Consecintele caderilor din premergator au fost substantial identice si au fost numarate trei fracturi in primul grup (11%), si trei fracturi in cel de-al doilea grup (7,6%). Gasim un hematom extradural in grupul care a cazut din premergator, si un hematom subdural in celalalt grup, ambele evoluand favorabil.

Accidentele cu premergatorul sunt o problema de sanatate publica care a fost deja bine studiata in literatura de specialitate. Ele reprezinta o cauza de accidente care pot fi prevenite la copiii sub un an.

Premergatorul ar putea avea, de asemenea, consecinte negative asupra dezvoltarii: au fost descrise aspecte ale pseudo-dispalziei la copiii care folosesc premergatorul ridicat prea mult. Varsta la care cei mici incep sa mearga pe jos va fi mai tarzie la copiii care merg cu premergatorul decat la ceilalti.

Motivatiile parintilor de a cumpara un premergator sunt inca puternice, in ciuda sfaturilor specialistilor, care de cele mai multe ori evidentiaza aspecte negative ale premergatorului asupra sanatatii. In aceste conditii, pare de dorit ca recomandarile pediatrice sa vizeze reglementarea vanzarii acestui tip de articole pentru bebelusi.

Urmati aceste cateva masuri de precautie:

Nu-l folositi pana cand bebelusul nu implineste 7/8 luni. De fapt, asteptati pana cand copilul stie cum sa stea fara ajutor, pentru ca dincolo de acest punct, el va tine spatele drept in premergator.

Nu-l lasati sa stea in premergator mai mult de o ora pe zi.

Delimitati spatiul in care se poate plimba copilul. Blocati accesul la scari, inchideti anumite usi, aveti grija la pante, cum ar fi cele care merg la garaj sau in pivnita, etc., si umblati cu atentie, deoarece de multe ori la inceput ei merg inapoi si ii puteti lovi!

Odata ajuns in premergator, capul copilului nu mai este la aceeasi inaltime. Asigurati-va ca nu exista nici un pericol de a se lovi cu capul pe masa din bucatarie, pe mobila, etc.

De asemenea, asezati bine copilul pe picioare. Mainile lui mici pot avea acces la obiecte noi, care au fost anterior inaccesibile. Cercetati din nou intreg perimetrul sau de deplasare, si scoateti toateobiectele la care poate ajunge si care pot fi periculoase.

Asigurati-va ca ati setat corect inaltimea premergatorului, in functie de inaltimea bebelusului. Acesta trebuie sa atinga pamantul cu varful picioarelor, si nu cu toata talpa.

Odata ce observati ca e obosit, scoateti-l din premergator, pentru ca daca sta asa in picioare, el nu isi poate relaxa muschii.

Alegeti un model de premergator care respecta normele de siguranta ale Uniunii Europene.

Mai jos aveti cateva modele de premergatoare de la www.copiidevis.ro

premergator 2 in 1 primii pasi

 premergator centru de joaca Premergator in forma de elefant

premergator cu jucarie electronicapremergator origami in 3 picioare

Articol de Antoneta Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4