Grupuri de suport organizate de specialistii ALIAT pentru partenerii de viata/parintii consumatorilor de alcool
„Asta e doar povestea, povestea dependenţei, depinzi de întâmplări, depinzi de...
Chiar daca intotdeauna a fost destul de dificil sa cresti un copil, acum pericolele s-au inmultit si nu mai tin doar de sfera fizica, pentru a sti cu siguranta ca il poti proteja, ci vin si din surse care la prima vedere nu ar parea sa ii dauneze. Iar unii parinti le pot trece cu vederea, mai ales daca acestea nu afecteaza in mod deosebit adultii, insa este o greseala destul de mare, deoarece personalitatea copilului este in dezvoltare, spre deosebire de cea a adultului. In continuare vom vorbi despre jocurile de noroc si felul in care acestea pot afecta dezvoltarea psihica a copilului, dar si despre cum acesta poate fi protejat de catre parinti si adultii din jurul sau.
Jocurile de noroc sunt acele jocuri in care castigul presupune o doza foarte mare de noroc, chiar daca poate fi implicata si o anumita strategie de joc si prin urmare gandire anticipativa, dar aceasta nu duce la siguranta castigului. Daca pentru adulti jocurile de noroc pot sa reprezinte o modalitate foarte buna si distractiva de a petrece o parte din timpul liber, fara ca aceasta sa aiba repercursiuni negative asupra lor. In cazul copiilor lucrurile nu mai sunt atat de pozitive, ci din contra, jocurile de noroc pot duce la alterarea progresiva a comportamentului. Desigur, nu vorbim despre copiii mici, dar chiar daca poate parea surprinzator pot fi intalniti si copii cu varste de 11, 12 ani care au avut astfel de activitati. Cel mai adesea pot fi numite jocurile mecanice, iar o data cu cresterea in varsta pot aparea si altele, cum sunt pokerul si pariurile sportive, acestea din urma incadrandu-se tot in categoria jocurilor de noroc.
Pentru adolescenti jocurile de noroc, inclusiv pariurile sportive pot fi foarte atractive, mai ales din privinta banilor castigati cu destul de mare usurinta, pentru ca, de ce sa nu recunoastem, pe asta se bazeaza cel mai adesea reclamele acestor tipuri de jocuri. Si este destul de greu pentru orice persoana care utilizeaza internetul sa nu vada nici un fel de reclama in care sa se vorbeasca despre avantajele pariurilor sportive sau a jocurilor de noroc in general, iar tinerii care nu au suficiente informatii despre aceste activitati pot cadea destul de repede in capcana lor.
Chiar daca dependenta de jocurile de noroc nu se face simtita de la inceput, aceasta poate avea efecte extrem de grave asupra celor implicati. Spre deosebire de dependentele de narcotice sau de alcool, cea de jocuri de noroc nu presupune o substanta care o cauzeaza, ci mai degraba o stare, lucru care o face si mai greu de depistat de cei din jurul persoanei dependente.
Cel mai adesea, cei din jur, mai ales daca nu au o relatie foarte stransa cu persoana dependenta, descopera problema acesteia doar in momentul in care nu se mai poate rezolva decat cu ajutorul psihoterapiei. Dar pentru parintii unui adolescent care joaca jocuri de noroc nu ar trebui sa fie chiar atat de dificil sa descopere acest lucru, mai ales daca sunt foarte atenti la comportamentul sau.
Unul dintre semnele cele mai evidente, mai ales in cazul pariurilor sportive, este interesul excesiv, aproape obsesiv, pentru rezultatele meciurilor din diferite sporturi, insa pot aparea multe altele, printre care se regaseste si absenteismul de la scoala, acesta fiind reperat cel mai usor de catre profesorii, care ii pot informa mai apoi pe parinti. De asemenea se pot observa schimbari de comportament in ceea ce priveste banii, pot cere mai multi fara a avea o justificare pentru acestia si isi pot cheltui banii de buzunar sau destinati altor activitati la jocuri de noroc sau pariuri. Sau pot deveni agresivi atunci cand sunt intrebati in legatura cu jocurile de noroc sau pot sa evite aceste subiecte si sa plece fara nici o explicatie atunci cand sunt abordate. Si se poate ajunge si la situatii foarte grave, asa cum este si furtul obiectelor de valoare din casa parintilor pentru a le amaneta si a utiliza banii pentru jocurile de noroc.
Insa mai exista niste semne care pot fi vazute de catre parinti, insa pentru a face acest lucru este nevoie de incalcarea intr-o anumita masura a intimitatii adolescentului, mai exact este necesara accesarea istoricului de cautare din browser-ul pe care il foloseste pentru calculatorul personal. Nu este chiar cea mai ortodoxa cale, dar este o metoda buna pentru parinti de a afla cu certitudine daca al lor copil are interese in legatura cu jocurile de noroc si cu pariurile sportive. Daca acesta este interesat de cele din urma cel mai probabil se vor gasi link-uri care duc la articole pariuri sportive, dar si la multe alte subiecte legate de domeniu. De asemenea este posibil ca adolescentul sa fi cautat informatii despre cum se joaca la pariuri sportive si despre ce inseamna termenii utilizati in acest domeniu. Dar si despre cele mai bune bonusuri la pariuri, mai ales daca doreste sa desfasoare aceasta activitate in mediul online.
Poate parea foarte dificil sa iti protejezi copilul adolescent de jocurile de noroc si pariurile sportive, mai ales in conditiile in care reclamele legate de acestea apar foarte des in mediul online, dar nu numai. Insa acest lucru trebuie facut pentru ca uneori adolescentii nu inteleg foarte bine riscurile pe care si le asuma, iar iluzia ca pot castiga bani usor le poate anula gandirea critica in legatura cu acestea.
Cel mai simplu mod in care un parinte poate incerca sa isi protejeze copilul de jocurile de noroc este prin intermediul discutiilor deschise in care sa fie prezentate riscurile care insotesc aceste activitati si de ce ele nu ar trebui practicate de persoane care sunt inca in dezvoltare, mai ales din perspectiva psihica.
De asemenea se poate realiza un control strict al banilor oferiti pentru cheltuiala, insa daca nu exista si etapa despre care vorbeam anterior, aceasta nu va avea succes, deoarece adolescentul ar putea sa inceapa sa imprumute bani de la alte persoane pentru a continua sa joace jocuri de noroc.
Chiar daca poate parea un act dictatorial la prima vedere uneori restrictionarea accesului la unele site-uri poate da roade in ceea ce priveste jocurile de noroc si pariurile online, dar nu va avea acelasi efect daca acestea sunt realizate inafara mediului online. Site-urile ce pot fi restrictionate pentru a putea face fata acestei situatii sunt cele care permit jucarea jocurilor de noroc, iar acestea sunt suficient de multe.
Dar daca nu s-a actionat la timp sau comportamentul legat de jocurile de noroc nu a fost observat si s-a ajuns in situatia dependentei atunci singurul mod in care parintii isi pot ajuta copilul este sa mearga cu acesta la un psihoterapeut. Cel mai indicat tip de terapie in dependenta de jocuri de noroc, dar si in restul dependentelor, este psihoterapia de tip cognitiv-comportamentala, care reuseste sa rearanjeze comportamentul dar si mentalitatea in legatura cu acesta pentru a ajunge la o renuntare reala la ceea ce a dat dependenta.
Asadar daca aveti adolescenti pe care ii suspectati ca ar putea sa joace jocuri de noroc, incercati in prima instanta sa purtati o discutie deschisa cu ei in care sa puteti afla daca asa stau lucrurile si daca suspiciunile vi se adeveresc, cat de grava este problema si de cand dureaza aceasta. Incercati sa nu va adresati defensiv si nici sa nu fiti agresivi cu acestia, doarece riscati sa ii indepartati si sa nu aflati niciodata partea lor de poveste, iar acest lucru este valabil pentru orice discutie pe care o purtati cu acestia. Iar daca aflati ca adolescentul are o problema cu jocurile de noroc faceti tot ceea ce va sta in putinta pentru a il indeparta de acestea, dar daca este prea tarziu sa mai inteveniti prin puterile proprii cel mai indicat este sa cautati ajutor specializat, pe care il puteti gasi la psihoterapeuti.