Participa si tu la "Scoala pentru o Romanie Verde"
Stiu ca si tu iti doresti un mediu curat, iti doresti sa te plimbi cu copii tai...
Va aduceti aminte ce dornic era copilul vostru sa invete despre lumea lui atunci cand era mic? Dragostea lui de a invata era asa de puternica incat cateodata era aproape imposibil sa-l faci sa traga un pui de somn. Erau locuri de vizitat si lume de vazut! Cine avea timp de somn?
Imaginati-va cum ar fi sa re-initiezi aceeasi pasiune pentru citit copilului tau de scoala, sa-ti vezi baiatul de 10 ani prins cu o carte pe care cu greu o poate lasa deoparte destul de mult pt a veni la cina. Ei bine, credeti sau nu, este posibil sa readuceti aceasta pasiune de a citi, care il ajuta pe copilul vostru in anii tineretii. El a fost dotat cu dorinta de a invata. Tot ce aveti de facut este sa aflati cum rasuciti butonul!
Iata cateva idei.
Expertii sunt de acord ca una dintre cele mai eficiente solutii pentru a incuraja pasiunea pentru citit este exemplul personal. Incercati sa creati o "cultura a lecturii" in casa preferand sa aratati decat sa spuneti copiilor ca cititul este interesant. Lasati-i sa va surprinda citind ziarul la micul dejun sau schimband canalul TV pe un documentar interesant pentru voi. Cu putin noroc, ei vor intelege mesajul ca cititul poate fi amuzant. Poate astfel va "simti" el singur care este importanta lecturii.
Vreti ca ei sa inteleaga ca se poate intampla in afara clasei de curs si in afara orarului. Incurajati-va copiii sa puna intrebari si aratati-le cum sa obtina alte informatii despre problemele care ii intereseaza mai mult, cum ar fi – de ce nu se vad stele ziua sau de ce oamenii au culori diferite de par, de ochi si piele.
Planteaza o gradina cu fluturi pentru a capta atentia copilului pt fluturi. Faceti un aranjament cu un muzeu sa permita copilului tau sa-si aprofundeze pasiunea pentru pionierat, dinozauri sau lilieci. Numai sa nu fiti surprins cand copilul vostru isi schimba interesele la fel de des – sau chiar mai des ! – decat isi schimba lenjeria. Bucurati-va doar atunci cand el are un nou interes.
Este una sa iti incanti copilul gonind fluturii sau vizitand o pestera de lilieci. Este cu totul alta sa ii vezi incantati facandu-si temele. Secretul este sa le arati adevarata valoare a ceea ce invata la scoala - lucru care poate nu va fi imediat observat de ei. Cu cat mai mult vad acele legaturi intre ce studiaza in clasa si ceea ce ei experimenteaza in viata reala, cu atat mai mult sunt motivate sa-si faca temele si sa fie atenti la ore. Cu alte cuvinte, geometria va deveni cu mult mai interesanta odata ce vei afla ca inginerii folosesc acele principii matematice abstracte in timp ce fac design-ul pentru stadioane sportive si parcuri de distractie.
Atunci cand copilul vostru are o lucrare despre sistemul solar, ingaduiti-i sa stea peste ora de culcare sa cerceteze minunile cerului instelat. Si daca studiaza despre marii exploratori la ora de istorie, oferiti-va sa-i pregatiti o cina precum obisnuiau acestia sa serveasca, cu biscuiti uscati si carne sarata. Bineinteles, daca exista altcineva in viata copilului vostru care ii poate oferi sansa unor activitati extra-scolare mai interesante, cu atat mai bine. Poate fi de ajutor daca ai un bucatar, un biolog sau un arhitect care locuieste langa casa ta.
Provoaca-ti copiii sa foloseasca in familie "cuvantul saptamanii " cel putin o data pe zi. Sugestie: ei vor fi mai dornici sa intre in joc daca este un premiu implicat – prelungirea orei de culcare cu o jumatate de ora, sa aiba telecomanda TV o zi sau dreptul de a avea o poveste in plus la culcare.
Copilul este mult mai motivat sa invete daca scoala este o experienta pozitiva pentru el, asa ca orice poti face sa-l ajuti sa-si dezvolte abilitatile, cum ar fi organizarea, va aduce mari realizari la scoala. Daca este inclinat sa-si uite pantofii pentru ora de sport sau casetofonul pentru ora de muzica, ajuta-l sa-si faca o lista cu lucrurile necesare pentru fiecare zi.
Nu trebuie sa te oferi sa fii presedintele asociatiei de parinti sau sa faci prajituri la fiecare eveniment, dar ar trebui macar sa faci un efort sa-i cunosti pe profesorii copilului tau si sa afli ce a invatat la scoala. Este un mod important de a arata din nou faptul ca apreciezi valoarea educatiei. Pe langa asta, implicarea ta poate face o multime de diferente. Cercetarile au aratat ca atunci cand parintii se implica in educatia copiilor lor, acestia din urma au rezultate mai bune.
Dupa cum vezi, nu trebuie sa fii Einstein (sau mama lui Einstein) ca sa-l faci pe copilul tau sa-i placa invatatura. Trebuie sa ai doar pasiunea pentru invatat si dorinta de a-i lasa copilului o ultima mostenire – o dragoste pentru invatat ce va dura toata viata.