Priveste-ti copilul cand nu-l contrange nimic. Unii canta, altii deseneaza, danseaza sau lovesc mingea de fotbal, in acest fel, exprimandu-si talentele. Chiar daca nu toti prezinta niste talente iesite din comun, compenseaza mult prin faptul ca experimenteaza si se cunosc pe ei insisi. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, in timpul lor liber, copiii isi demonstreaza calitatile: unii au aptitudini de lideri, altii stiu sa asculte, sunt generosi, au umor si lista continua…

De obicei, se intampla ca orele in care copilul nu este ocupat cu lectura, meditatiile su micile activitati casnice, acestea sa devina o sursa de controverse in familie. Iar in acest caz, ma refer la parintii care pun interdictie copiilor de a se juca pe calculator, nu le dau voie la joaca sau la plimbarile prin parc.

Prin urmare, haideti sa vedem care ar putea fi principalele avantaje daca am lasa copilul liber macar o ora pe zi…

In primul rand, dupa o zi de scoala, nimic nu-i mai placut decat o ora de joaca, adica de odihna activa.

Daca are intr-adevar timp sa bata mingea putin sau sa alerge prin parc, e excelent, pentru ca astfel, se va aseza relaxat sa-si faca lectiile si in plus, le va insusi mai bine.

Jocul stimuleaza creativitatea!

Timpul liber al copiluluiFetita care incearca sa-i faca haine papusii creeaza de fapt modele, iar baiatul care se joaca de-a razboiul imagineaza reguli si situatii complicate. A-i lasa liberi in astfel de momente inseamna a-i lasa sa-si cultive imaginatia, gandirea creatoare.

Pedagogii sunt de parere ca cei mici invata ceva si in somn. Asta ca sa nu te mai temi, daca nu iti vezi copilul cu cartea in mana, pierde vremea. Joaca in natura sau o excursie ii imbogateste cunostintele mai mult decat cartea de botanica ori geografie. Mai mult de atat, orele petrecute in compania prietenilor il ajuta sa cunoasca oamenii, rectiile, calitatile si defectele lor.

Din ce in ce mai multi elevi sunt amenintati de obezitate, din cauza lipsei de activitate. In ziua de azi, copilul in loc sa fie activ, devine din ce in ce mai sedentar din cauza orelor petrecute in fata televizorului si a calculatorului, ca sa nu mai vorbim de alimentia foarte nesanatoasa pe baza de snacks-uri, chips-uri, sucuri acidulate, hamburgeri si cat mai multe dulciuri.

De aceea, este extraordinar de bine ca cel mic sa iasa afara si sa-si consume energia, astfel, tinand sub control greutatea corporala. Prin urmare, pauzele de joaca sunt benefice.

Timpul liber si joaca le redau buna dispozitie scolarilor si starea potrivita pentru lectii. Relaxarea readuce puterea de concentrare, iar asta inseamna randament la lectii. Un copil obosit isi face temele mai incet si mai prost.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole