Tulburarile de comportament depind, in primul rand, de temperament si varsta; in al doilea rand de natura, intensitatea, durata si varietatea influentelor negative. Sunt din ce in ce mai numeroase cazurile in care, negasindu-si intelegere din partea familiei,copii se retrag in carapacea lor, se interiorizeaza sau se asociaza unui grup de copii ce provin din famiii dezbinate, luand astfel un drum gresit.
Dezvoltarea psihica a copilului, de la nastere si pana la sfarsitul adolescentei, depinde de predispozitie ( starea constitutional innascuta ) si de actiunea mediului inconjurator ( educatie, ingriji, afectiunea familiei, conditii sociale ). Un mediu necorespunzator poate determina aspect negative: tulburari psihoafective si comportament anormal.
Tulburarile depind, in primul rand, de temperament si varsta; in aldoilea rand de natura, intensitatea, durata si varietatea influentelor negative.
Uneori sosirea unui fratior sau a unei surioare poate avea o influenta negative asupra psihicului si comportamentului copilului daca familia nu reuseste sa il pregateasca pentru marele eveniment. Neintelegerile dintre parinti si bunici in ceea ce priveste educatia copilului ( unii sunt prea duri, altii prea indulgenti ), familiile dezbinate, dezorganizate, pretentiile exaggerate ale parintilor fata de capacitatea de a invata a copilului, faptul ca nu este orivit cu intelegere si este pedepsit in loc sa fie ajutat in pregatirea lectiilor atunci cand "a luat o nota mica", sunt doar alte cateva cauze care duc la tulburari psihoafective.
Sunt din ce in ce mai numeroase cazurile in care, negasindu-si intelegere din partea familiei,copii se retrag in carapacea lor, se interiorizeaza sau se asociaza unui grup de copii ce provin din familii dezbinate, luand astfel un drum gresit.
Roaderea unghiilor este un semn de neliniste, de teama. Daca nu se asociaza cu alte simptome atunci nu reprezinta un semn de boala. I se va explica copilului ca nu este un obicei frumos si nu este nici igienic.
Ticurile apar de obicei la copii mai emotive, intre 5 si 10 ani. Uneori pot fi atribuite unei iritatii locale sau in apropiere ( de exemplu clipitul ochiului, strambaturi ale fete, ridicari ale unui umar ) sau o neadaptare la un mediu nou, cum ai fi gradinita sau scoala . Trebuie eliminate cauzele locale sau cele care declanseaza tensiunea interioara.
Tulburarile de vorbire la unii copii se poate observa o intarziere, pana la 2-3 ani, pronuntare mai neclara, vorbire tip bebe, balbaiala, etc. Intarzierea se poate datora faptului ca unii parinti fac intuil efortul copilului de a incepe sa vorbeasca: copilul arata cu degetul ce doreste sa i se dea, cere sau denumeste cu 1-2 silabe. Daca aude, intelege si executa ceea ce i se da, atunci aceasta intarziere nu trebuie sa constituie un motiv de ingrijorare. Balbaiala poate surveni la un copil de 3-6 ani care vorbise corect pna atunci, in momentul unei stari de tensiune nervoasa ( cearta, bataie,etc ). Si dispare de obicei dup ace acea tulburare afectiva a copilului nu mai exista.
Enurezis, urinarea in pat ,mai ales noaptea si ziua, dupa varsta de 3 ani este mai frecventa la baieti. Uneori cauza este lipsa de "educare vezicala" ce trebuie facuta gradat inca de la 10-12 luni.In caz de enurezis nocturn de natura psihica, suprimarea lichidelor, chiar si a fructelor dupa ora 17 pana a doua zi dimineata, reeducarea vezicala prin trezirea noaptea, la ore fixe, ca sa urineze, pot fi eficiente.
Educatia de a face la olita poate incepe de la varsta de 8 luni, cand sugarul sta in sezut, insa multi copii nu reusesc sa faca la olita regulat ma devreme de 1 an. Defectarea involuntara, dupa 3 ani, necesita neaparat un control psihologic.
Multi copii, cu varsta intre 1 si 3 ani, refuza sa doarma singuri, in pat separate sau in alta camera. Cauza? Parintii, in special mama, sunt mult prea protector si afectuosi si au tinut copilul in patul lor inca din primele luni de viata. Copilul se trezeste uneori din somn, se agita, plange, tipa pana cand este luat in brate, leganat si adormit. Dupa ceva timp insa se trezeste din nou si totul se repeata.
Exista si situatii in care copilul poate avea un cosmar si se trezeste spontan din somn, tipand, speriat.
In afara de roaderea unghiilor copii mai pot manca pamant, moloz sau var de pe pereti. Se cere rabdare, o atitudine intelegatoare si safturi explicate cu calm.
Copii cu varsta intre 1 si 3 ani nu raspund cand sunt intrebati ceva si nu fac ceea ce li se cere intr-un anumit moment, insa raspund si fac acel lucru mai tarziu, cand vor ei. Si in aceste cazuri attudinea intelegatoare poate duce, usor usor, la disparitia lor.